Hyppää sisältöön

Senaatti-kiinteistöt: Valtion toimistotilat ovat liian vähällä käytöllä, tähän pitää saada muutos

Ainoastaan kolme kymmenestä valtion toimistotyöläisestä on keskimäärin paikalla toimistoissa, ilmenee tuoreesta selvityksestä. Senaatti-kiinteistöt aikoo myydä ison osan toimistotiloista.

Tuotekoordinaattori Sari Lappalainen kävelemässä työpisteelleen Opetushallituksen kolmannessa kerroksessa.
Tuotekoordinaattori Sari Lappalainen oli keskiviikkona 6.6. lähitöissä Opetushallituksen toimistolla Helsingin Hakaniemessä. Lähes kaikissa valtion virastoissa ja laitoksissa tehdään runsaasti etätöitä. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Karla Kempas
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtio aikoo myydä jopa puolet omistuksessaan olevista toimistotiloistaan muutaman lähivuoden aikana, koska virastojen ja laitosten toimistotilat kumisevat tyhjyyttään.

Toimistotilojen käyttöaste on Senaatti-kiinteistöjen tekemän selvityksen mukaan keskimäärin 28 prosenttia. Käytännössä vain kolme kymmenestä valtion toimistotyöläisestä on paikalla toimistoissa.

– Valtiolla on käsissään liikaa toimistotilaa, sanoo Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa.

Senaatti-kiinteistöt vastaa valtion toimitiloista.

Pusan mukaan ylimääräinen tila tarkoittaa turhaa energiankulutusta sekä valtion rahojen tehotonta käyttöä ja siksi tilanne ei voi jatkua tällaisena.

Senaatti-kiinteistöt aikoo siirtää eri virastojen ja laitosten työntekijöitä samojen kattojen alle. Ratkaisut tehdään yhdessä virastojen ja laitosten kanssa.

Erityislaitteita vaativalle työlle tai korkean turvaluokituksen työlle tarvitaan yhä omat tilat. Pusa arvioi, että suurin osa valtion toimistotyöstä on tehtävissä muiden virastojen työntekijöiden kanssa yhteisissä tiloissa.

Tulevaisuudessa esimerkiksi ministeriöt eivät välttämättä sijaitse siellä, missä ne nyt sijaitsevat.

Tiloja myyntiin

Valtio luopuu tarpeettomista tiloista. Pusan mukaan ainakin useita satoja tuhansia neliömetrejä valtion toimistotiloista poistuu. Karkeasti arvioituna valtion omistuksessa on tällä hetkellä yli miljoona neliömetriä toimistotilaa.

– Jos käyttöaste jää pysyvästi näin pieneksi, jopa puolesta toimistotiloista pystyttäisiin luopumaan tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, Pusa sanoo.

Jos valtio ei tarvitse tilaa omaan käyttöönsä, tila myydään, jotta rahat vapautuvat muihin valtion tarpeisiin. Pusalla ei ole antaa arviota valtion toimistotilojen markkina-arvosta.

– Yksittäisistä kiinteistöistä saa tyypillisesti sadoista tuhansista euroista kymmeniin miljooniin.

Ympäristöministeriön toimistotiloja.
Ympäristöministeriön tiloissa Helsingin Aleksanterinkadulla riitti tilaa toukokuisena torstaina. Viikonpäivien välillä on isoja eroja. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Arvokkaimmat tilat Helsingissä

Valtion virastojen ja laitosten toimistoja sijaitsee ympäri Suomen, kymmenillä paikkakunnilla Helsingistä aivan Pohjois-Suomeen. Erityisen paljon toimistotiloja on Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

Helsingissä sijaitsevat myös kaikkein arvokkaimmat toimistotilat. Esimerkiksi ministeriöitä sijaitsee poikkeuksellisen arvokkailla paikoilla muun muassa Helsingin historiallisessa keskustassa Kauppatorin kupeessa.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevia ministeriöitä kartalla. Grafiikka: Laura Merikalla / Yle. Lähde: Helsingin Kaupunki 2023

Valtio ei ole tehnyt päätöksiä myytävistä kiinteistöistä.

– Pääkaupunkiseudulla luovutaan aikanaan useista taloista. Osoitteita ja aikataulua mietitään vielä, Pusa kertoo.

Kun myyntipäätökset on tehty, tilat pannaan julkiseen myyntiin.

– Kuka tahansa voi ostaa tiloja laissa olevien reunaehtojen puitteissa.

Kiinteistöalan asiantuntija Matti Vierula arvioi aiemmin Ylellä, että pelkästään ministeriöiden toimitilojen yhteisarvo on noin puoli miljardia. Hänen mukaansa Kauppatorin liepeiltä myytiin viime vuonna 116 miljoonalla eurolla kiinteistö, joka tunnetaan metsäyhtiö UPM:n entisenä pääkonttorina.

Kansainvälisen harjoittelun vastaava asiantuntija Jaana Mutanen odottelemassa kokouksen osanottajia.
Kansainvälisen harjoittelun vastaava asiantuntija Jaana Mutanen odotteli muita kokouksen osaanottajia Opetushallituksen toimistolla. Etä- ja lähityön yhdistäminen vaatii toimistotiloilta joustavuutta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Ihmiset tykästyivät etätöihin

Valtion toimistojen vähäisen käytön taustalla on korona-aikana yleistynyt etätyö. Monissa valtion toimistoissa tehdään tietotyötä, jota voi tehdä kätevästi myös kotona.

– Näkyvissä ei ole paluuta aikaisempaan. Ihmiset ovat tykästyneet etätyöhön, Pusa sanoo.

Sama on nähtävissä valtion toimistojen lisäksi myös muilla työpaikoilla. Yle kertoi aiemmin asiantuntija-arviosta, jonka mukaan tietotyötä tekevillä työpaikoilla työpisteitä oli käytössä keskimäärin 15–30 prosenttia.

Voit keskustella aiheesta 9.6. kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle