Hyppää sisältöön

Rannoilta löytyy lähes hyödyntämätön energianlähde: järviruo'olla tehdyt kokeilut ovat lupaavia

Sementtitehtaan uuni voisi niellä järviruokoa päivässä ainakin kymmenen hehtaarin kasvuston verran. Energian lisäksi poltossa syntyisi käyttökelpoista tuhkaa.

Finnsementin kestävän kehityksen päällikkö Ursula Kääntee esittelee poltettavaa järviruokoa
Finnsementin kestävän kehityksen päällikkö Ursula Kääntee esittelee polttotestin ruokoa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle
Lassi Lähteenmäki

Järviruoko on pääosin hyödyntämätön luonnonvara Lounais-Suomen rannoilla ja saaristossa. Nyt ruokomassan hyödyntämiseen alkaa löytyä lupaavia ja isojakin mahdollisuuksia.

Järviruoko on aika hankala niitettäväksi. Saviset rannat eivät kanna isoja korjuukoneita, mutta työtavat ja tekniikka kehittyvät kaiken aikaa.

Paraisilla on lähes valmiina iso lautta, joka kykenee liikkumaan matalissa vesissä ja paalaamaan ruokosaaliin tiiviiseen muotoon.

Järviruokoa niitetään ja kerätään Merimaskussa Naantalissa Tamsaaren tilan mailla.
Maa kantaa kalustoa paremmin, kun järviruokoa niitetään talvella. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Ruokoa voidaan hyödyntää monella tavalla. Se on hyvä raaka-aine maanparannukseen, kasvualustaksi, biohiileksi, energiaksi ja muun muassa rakennusmateriaaliksi.

Nämä kanavat ovat pääasiassa kokeiluasteella, mutta nyt näyttää ainakin energiakanava aukeavan isosti.

Paraisten sementtitehdas, Finnsementti
Sementtiä on valmistettu Paraisilla jo yli sata vuotta. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Sementti syntyy vain isolla lämmöllä

Finnsementti on alkuvuoden aikana kokeillut Paraisilla, miten ruoko voisi toimia energialähteenä. Ruoko ei päässyt testissä helpolla, sillä sementin valmistuksessa uunin polttovyöhykkeellä lämpöä pitää olla 1 450 astetta.

Finnsementin kestävän kehityksen päällikkö Ursula Kääntee Paraisilta on toiveikas.

– Testi meni paremmin kuin alussa uskoin. Mielellään jatkettaisiin, jotta saataisiin tästä jopa jatkuva homma.

Varsinkin talvella niitetty kuiva ruoko paloi hyvin. Oikean lämmön saamiseksi se tarvitsi sekaan vain vähän tehokkaampaa polttoainetta. Ruoko myös murskaantui pieneksi ollakseen riittävän hienojakoista uuniin syötettäväksi.

Energian lisäksi Paraisilla hyödynnettiin myös poltosta syntynyttä tuhkaa. Se on hyvä raaka-aine klinkkerin valmistukseen. Klinkkeristä jauhetaan erilaisia sementtejä.

Pekka Alho Turun ammattikorkeakoulusta.
Energiakäytön lisäksi järviruoko on saamassa muitakin hyödyntämiskanavia, sanoo projektipäällikkö Pekka Alho Turun ammattikorkeakoulusta. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Varastointi on seuraava pulma

Finnsementti on sitoutunut pienentämään sementtitehtaan ilmastopäästöjä vuoteen 2030 mennessä. Tämä tapahtuu muun muassa niin, että lisätään kierrätyspolttoaineiden käyttöä ja vähennetään fossiilisia polttoaineita.

Finnsementin kestävän kehityksen päällikkö Ursula Kääntee arvioi, että päivässä Paraisten sementtitehdas nielisi ruokoa ainakin kymmenen hehtaarin alalta saatavan ruokomäärän verran.

Näin valtava määrä vaatii niittämisen ja varastoinnin tehostamista.

– Suuressa mittakaavassa on vielä kokeilematta, miten ruoko saadaan säilymään, pohtii projektipäällikkö Pekka Alho Turun ammattikorkeakoulusta.

Järviruokoa talvella Naantalin Merimaskussa.
Vielä 1900-luvun puolivälissä järviruokoa hyödynnettiin lehmien rehuna. Nyt ruo´olle etsitään uudenlaisia käyttötapoja. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Ravinnevirran kääntäminen

Järviruoko on lähes hyödyntämätön raaka-aine. Sen korjuu nostaa ravinteita vesistä.

Niitolla avarrettu ranta voidaan ottaa myös laidunkäyttöön lehmille ja lampaille. Tämä lisää luonnon monimuotoisuutta.

Talviniitossa ravinteita nousee vähemmän, syysniitossa enemmän. Alkukesällä niitot ovat vähissä lintujen pesinnän takia.

Näiden syiden takia Turun ammattikorkeakoulu on jo pitkään tutkinut ruokoa ja kehitellyt luontevia ratkaisuja saada se liikkumaan rannoilta hyötykäyttöön.

Järviruokoa silppuna Paraisilla.
Järviruoko on mainio raaka-aine kasvimaan kateaineeksi. Esimerkiksi aivan Paraisten keskustassa ison puun alusta on kuorrutettu järviruokosilpulla. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Suosittelemme