Hyppää sisältöön

Pohjoisen kauppakamarit patistelevat valtiota turvaamaan Pohjois-Suomen kehittämistä

Oulun ja Lapin kauppakamarit muistuttavat Suomen päättäjiä siitä, että pohjoisen Suomen merkitys lisääntyy tulevina vuosina. Taustalla ovat suuret investoinnit, energiatuotanto ja Suomen turvallisuustarpeet.

Havainnekuva kerrostalosta.
Muun muassa Nokian Oulun kampuksen rakentaminen on esimerkki pohjoiseen tulevista suurinvestoinneista. Nokia Networks rakentaa uudet toimitilansa Linnanmaalle. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA
Risto Degerman

Oulun ja Lapin kauppakamarien kannanotossa todetaan, että valtaosa Suomen tulevista investoinneista toimialasta riippumatta kohdentuu nykyisin juuri pohjoiseen.

Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin joko jo toteutuksessa olevien tai suunniteltujen investointien kokonaismääräksi arvioidaan noin 48 miljardia euroa. Tähän kuuluvat muun muassa Nokian uusien toimitilojen ja Stora Enson kartonkikoneen rakentaminen Ouluun, pelialan voimakas kasvu Kainuussa sekä Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas.

Kauppakamarien kannanotossa vaaditaan pohjoisen liikenneyhteyksien varmistamista sekä investointien vaatimien lupien ja käsittelyaikojen nopeuttamista ja muistutetaan, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja tuulivoiman rakentaminen vain lisäävät investointien tarvetta pohjoisessa.

Geopoliittisen tilanteen muutos vahvistaa pohjoisen asemaa. Elinkeinoelämää edustavat pohjoisen kauppakamarit korostavat, että huoltovarmuuden takia tarvitaan myös toimiva raideyhteys Ruotsiin ja Norjaan.

– Pohjoisen keskukset Oulu, Rovaniemi, Kemi-Tornio, Kittilä, Kuusamo, Kajaani ja Ivalo tarvitsevat myös toimivat lentoyhteydet, jotka palvelevat sekä liike- että vapaa-ajan matkustajia, todetaan kannanotossa.

Merikuljetusten turvaamiseksi pitäisi myös satamiin olla väylät, jotka mahdollistavat entistä suurempien alusten pääsyn niihin. Kannanotossa huomautetaan myös, että tieverkon pitäisi tavarakuljetusten lisäksi turvata myös turvallisuuteen liittyvien sotilaallisten kuljetusten toimivuus.

Suosittelemme