Hyppää sisältöön

Koronan kotitestien menekki pudonnut erittäin voimakkaasti – testin voi yhä tehdä, mutta välttämätöntä se ei ole

Koronatestauksen merkitys on vähentynyt, ja kotitestien myynti on pudonnut 90 %. THL korostaa, että varsinaisia suosituksia koronan kotitestaamisesta ei ole, mutta kotitestin voi halutessaan tehdä.

Korona kotitestausta.
Koronan kotitestin tuloksen saa nopeasti. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Antti Laakso

Koronaepidemia ei ole enää uutisten ykkösaiheena, ja virallisten koronatestien tekeminen on vähentynyt murto-osaan siitä, miten paljon testejä tehtiin pahimpaan korona-aikaan.

Mutta entä koronan kotitestit? Pitäisikö niitä vielä tehdä? Ainakin kotitestien ostaminen on vähentynyt merkittävästi.

Suomen päivittäistavarakaupan suurimpiin toimijoihin kuuluvien Keskon ja S-ryhmän mukaan testien myynti on suorastaan romahtanut viime vuodesta.

Pudotus merkittävä

Tammi–toukokuussa K-ryhmän kaupoissa ja S-ryhmässä myytiin kummassakin 90 prosenttia vähemmän kotitestejä kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

– Vuosi 2022 oli parantuneen saatavuuden ja kovan kysynnän vuoksi koronatestien huippuvuosi: silloin testejä myytiin yli 2500 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021, Keskon omista brändeistä vastaava johtaja Tuuli Luoma sanoo.

Kesää kohti koronatestien myynti kasvoi Keskon kaupoissa tänä vuonna hieman. Kysyntä on elänyt tautitilanteen mukaan.

SOK:n myyntipäällikkö Venla Kuoppamäki kertoo, että S-ryhmässä koronatestit tulivat kauppojen hyllyille vasta toukokuussa 2021, joten vertailua kahden vuoden takaiseen myyntiin ei voi tehdä.

Testi vai ei?

Mutta kannattaako kotitestejä vielä tehdä? Ovatko ne luotettavia, kun koronaviruksesta on tullut uusia variantteja?

Kysyimme asiaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäriltä Raija Uusitalo-Seppälältä, joka vastaa tartuntatautien valvonnasta Satakunnassa.

THL: Varsinaisia suosituksia ei ole

Mitä suosituksia tällä hetkellä on koronaviruksen kotitestaamisesta? (THL lähetti vastaukset kollektiivisesti koko laitoksen nimissä)

Varsinaisia suosituksia koronan kotitestaamisesta ei ole. Jokainen voi halutessaan tehdä koronan kotitestin.

Kenen kannattaa tehdä kotitesti ja missä tilanteessa? (Jos kansalainen sairastuu flunssaan ja miettii koronatestin tekemistä, minkälaiset ohjeet hänelle voi antaa?)

Ks. edellä. Lievissä hengitystieinfektioissa aiheuttaja jää yleensä tunnistamattomaksi. Jos henkilö miettii aiheuttajaa, toki koronan kotitestin voi tehdä.

Miten luotettavia kotitestit ovat havaitsemaan koronaviruksen tällä hetkellä kiertävät variantit?

Nykyiset variantit tunnistuvat kotitesteillä yhtä luotettavasti kuin aiemmat variantit. Testauksen luotettavuus riippuu näytteenoton onnistumisesta ja ajoituksesta ja hengitysteihin erittyvästä virusmäärästä. Kotitestauksen luotettavuutta voi lisätä uusimalla testin parin päivän välein.

Mikä merkitys koronaviruksen testaamisella ylipäätään on tämänhetkisessä tilanteessa yhteiskunnan kannalta?

Koronatestauksen merkitys on vähentynyt, koska suuri osa sairastaa koronan oireettomana tai kotona hoituvana lieväoireisena infektiona.

Testaamisella on kuitenkin edelleen paikkansa, erityisesti riskiryhmien infektion tunnistamisessa tai sairaalahoitoon joutuvien potilaiden kohdalla epäiltäessä koronaa. Testituloksen ollessa positiivinen riskiryhmään kuuluva voidaan ohjata koronan lääkehoidon harkintaan.

Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä: Itse olisin kiinnostunut pikatestistä

Satasairaalan infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä, kannattaako koronan kotitestiä enää tehdä, jos saa hengitystieinfektion oireita?

– Testiä voi käyttää apuna selvittääkseen, mistä on kyse. Koronaa on aika vähän liikkeellä tällä hetkellä. Erityisissä riskiryhmissä olisi yhä tärkeää löytää tapaukset nopeasti, jotta heille voidaan harkita varhaista hoitoa. Esimerkkinä sytostaattihoidossa olevat syöpäpotilaat tai hematologista hoitoa saavat potilaat. Heidän pitäisi päästä myös julkiseen terveydenhuoltoon testiin.

– Lievissä oireissa voi olla kätevää tehdä kotitesti. Jos se on positiivinen, tulee tällaisen riskipotilaan olla yhteydessä terveydenhuoltoon varhaisen hoidon harkintaa varten.

Onko perusterveen kannalta merkitystä sillä, että saa tietää, mikä flunssaa aiheuttavista lukuisista viruksista on iskenyt?

– Perusterveelle ei ole kovin paljon merkitystä sillä, mitä hengitystieinfektiota sairastaa. Hoito on oireenmukaista ja oireisena on hyvä pyrkiä välttämään tartuttamasta kaikkia hengitystieinfektiota muihin, erityisesti riskiryhmäläisiin. Osa koronainfektion sairastavista voi kuitenkin saada pitkäkestoisia oireita, vaikka rokotukset ovat niitä merkittävästi vähentäneet.

– Uutta epidemiakautta ajatellen voi olla kiinnostavaa tietää, onko sairastanut koronainfektion. Pikatestit eivät siis perusterveille ole välttämättömiä, mutta itse olisin kiinnostunut tekemään pikatestin, jos vaikkapa lomalla sairastuisin.

Teetkö vielä koronatestin sairastuttuasi hengitystieinfektioon? Voit kommentoida Yle Tunnuksella 10.6. klo 23 saakka.

”Näin teet koronan koronatestin” -video elokuulta 2021 on katsottu yli miljoona kertaa Yle Areenassa:

Suosittelemme sinulle