Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset haluaa kiristää työperäistä maahanmuuttoa – Italiassa oikeistohallitus toimii aivan toisin

Italian hallitus suunnittelee jopa kolminkertaistavansa maahan otettavien ulkomaisten työntekijöiden määrän.

Jenna Vehviläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

ROOMA, ITALIA Suomen hallitusneuvotteluissa puolueet ovat vääntäneet kättä esimerkiksi työperäisestä maahanmuutosta. Perussuomalaiset on halunnut kiristää työperäistä maahanmuuttoa.

Italiassa istuva oikeistohallitus suhtautuu tiukasti siirtolaisuuteen ja turvapaikkapolitiikkaan. Siitä huolimatta se on päättänyt lisätä työperäistä maahanmuuttoa ensimmäistä kertaa sitten reilun vuosikymmenen takaisten talouskriisien.

Yle summasi pääkohdat Italian maahanmuuttopoliittisista uudistuksista.

EU:n ulkopuolelta työluvan saa reilusti nykyistä useampi

Italian pääministeri Giorgia Melonin oikeistohallitus päätti keväällä kasvattaa Euroopan unionin ulkopuolelta tulevan ulkomaisen työvoiman kiintiötä. Työperäistä maahanmuuttoa koskevan lakiasetuksen mukaan maa ottaa vastaan tänä vuonna noin 83 000 ulkomaalaista työntekijää EU:n ulkopuolelta. Viime vuosina määrä on vaihdellut vajaasta 50 000:sta noin 60 000:een.

Heistä reilu puolet tulee Italiaan kausitöihin. Noin 30 000 työntekijää puolestaan saa Italiasta kaksi tai kolme vuotta kestävän työluvan.

Rakennustyöläinen seisoo veneessä.
Ulkomaalaista työvoimaa tarvitaan Italiassa muun muassa rakennusalalla. Kuva Venetsiasta. Kuva: Simone Padovani / AOP

Lisäystä on eritoten useammaksi vuodeksi töihin tulevien määrässä, kertoo maahanmuuttoon erikoistunut väestötutkija Elena Ambrosetti Rooman Sapienza-yliopistosta.

– Hallitukset ovat vähentäneet työperäisen maahanmuuton perusteella myönnettäviä oleskelulupia vuoden 2008 talouskriisin jälkeen lähes säännönmukaisesti. Tämän vuoden päätös määrien kasvattamisesta on siksi poikkeuksellinen, Ambrosetti sanoo.
Hallitus suunnittelee, että tulevina vuosina maahan voisi tulla jopa 250 000 ulkomaalaista työntekijää vuodessa.

Taustalla ikääntyvä väestö, työvoimapula ja äänestäjien paine

Pääministeri Giorgia Melonin oikeistohallituksessa istuvista puolueista erityisesti La Lega ja Italian veljet tunnetaan maahanmuuttovastaisista kannoistaan ja tiukasta siirtolaisia koskevasta politiikasta. Viime syksyn vaalikampanjassaan Meloni esimerkiksi lupasi lopettaa Italiaan Välimeren yli suuntaavan siirtolaisuuden kokonaan.

Tiettyjä aloja vaivaava työvoimapula ja työikäisen väestön pienentyminen on kuitenkin saanut puolueet suhtautumaan avoimemmin työperäiseen maahanmuuttoon.

 Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi ja Matteo Salvini.
Italian hallituspuolueiden johtajat Silvio Berlusconi (vas.), Matteo Salvini sekä pääministeri Giorgia Meloni. Kuva: IPA / BACKGRID

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön Välimeren alueen tiedottaja Flavio Di Giacomo sanoo, että erityisesti Pohjois-Italian elinkeinoelämä ja vauraat yrittäjät ovat vaatineet hallituksilta maahanmuuttoon liittyviä työllisyystoimia jo pidempään. Pohjoisessa oikeistopuolueiden suosio on erityisen korkeaa.

– Jopa oikeistopopulistit ovat ymmärtäneet, että Italian talouden ja tulevaisuuden kannalta tämä on elintärkeä asia, sanoo Di Giacomo.

Melonin hallitus vetoaa päätöksessään maahanmuuton positiivisiin talousvaikutuksiin. Italiassa työskenteli 2,3 miljoonaa ulkomaalaistaustaista ihmistä vuonna 2021. Heidän osuutensa bruttokansantuotteen luomisesta oli 9 prosenttia.

Työntekijöitä erityisesti matalasti palkatuille aloille

Italia hakee ulkomaista työvoimaa erityisesti matalasti palkatuille aloille. Korkeakoulutettuja ei pyritä houkuttelemaan, ja siksi Suomen kaltaista keskustelua esimerkiksi tulorajoista ei käydä.

Etenkin turismi ja maatalous tarvitsevat kausityöntekijöitä. Italia on yksi Euroopan suurimmista hedelmien ja vihannesten tuottajamaista, ja neljäsosan maataloustuotteista poimivat ulkomaalaiset.

Pidemmillä työluvilla töihin tullaan esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalle, kuljetus- ja rakennusalalle, mekaanikoiksi, telekommunikaatioalalle sekä telakoille.

Italian sairaanhoidossa ei ole samanlaista työvoimapulaa kuin Suomessa. Ulkomaalaista työvoimaa tarvitaan kuitenkin vanhustenhoidossa eli ikääntyneiden henkilökohtaisina avustajina.

Italia ottaa työntekijöitä vastaan 33 maasta, joiden kanssa maalla on kahdenväliset sopimukset.

Maahanmuuttopolitiikassa muuten kiristyksiä

Välimeren yli Italiaan on saapunut tänä vuonna jo yli 50 000 ihmistä. Hallituksen mukaan laillisten maahantuloväylien lisääminen vähentää laittomia rajanylityksiä ja paperittomien määrää maassa.

Pakolaisia laivan kannella. Heidät pelastettiin troolarilla noin 100 mailia Sisilian rannikolta ja tuotiin Catanian satamaan 12. huhtikuuta 2023.
Välimereltä pelastettuja siirtolaisia tuotiin Sisiliaan Catanian satamaan huhtikuussa 2023. Kuva: Orietta Scardino / EPA

Tutkijan mukaan tämä on teoriassa totta. Osa hallituksen muista maahanmuuttopoliittisista toimista on kuitenkin tämän kanssa ristiriidassa, sanoo Ambrosetti.
– Samalla hallitus kaventaa tulijoiden mahdollisuuksia saada Italiasta kansainvälistä suojelua. Kun näin tehtiin viimeksi, paperittomien määrä lisääntyi kymmenillä tuhansilla, sillä yhä harvempi suojelua ja päätyi siksi jäämään maahan laittomasti.

Lisäksi hallitus on vaikeuttanut Välimeren pelastusalusten toimintaa entisestään. Välimereen on kuollut tänä vuonna tulijoiden määrään nähden eniten ihmisiä sitten vuoden 2017.

Kuuntele tästä Ylen Uutispodcast Italian maahanmuuttopolitiikasta Välimerellä.

Suosittelemme sinulle