Lepakot pitäisi ottaa paremmin huomioon tuulivoimahankkeissa, toteaa Turun yliopiston biologian laitoksen väitöskirjatutkija Simon P. Gaultier.
Gaultierin havaintojen mukaan lepakot välttelevät voimaloiden ympäristöä, eivätkä voi käyttää niitä läpikulkualueena tai ravinnon keräämiseen.
– Valitettavasti ne eivät voi hyvin tuulivoimaloiden läheisyydessä. Seurattuani niitä neljä kuukautta havaitsin, että lepakoita esiintyy runsaammin kaukana tuulivoimaloista kuin niiden lähellä, Gaultier kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.
Syy lepakoiden käytökseen ei selviä tutkimuksesta.
Gaultierin mukaan aihetta koskevaa tutkimusta on vähän, eikä kansainvälinen lainsäädäntö ole vaatinut lepakoiden suojelua voimaloiden suunnittelun tai toiminnan aikana.
– Rakennuttajat puolestaan harvoin tekevät enempää kuin mitä laki vaatii, hän toteaa.
Valosaaste häiritsee
Tutkimuksessaan Gaultier kiinnitti huomiota myös keinovalon vaikutukseen lepakoiden käytöksessä.
Hän asetti kesän ajaksi metsäalueelle valoja ja vertaili, miten lepakoiden esiintyminen eroaa keinotekoisesti valaistulla ja luonnollisesti pimeällä metsäalueella.
– Metsäalueiden vertailu osoitti, että erityisesti siipat välttelivät keinotekoisesti valaistua aluetta, sillä valo merkitsee niille suurempaa riskiä tulla saalistetuksi. Myös pohjanlepakko, laji, jota tyypillisesti tavataan keväisin metsästämässä hyönteisiä tietynlaisten katuvalojen ympärillä, vältteli tutkimuksessa käytettyjä valkoisia valoja.
Gaultier huomauttaa tiedotteessa, että suuri osa modernien ympäristöjen keinotekoisesta valaistuksesta on tällaista valoa, joka ei houkuta hyönteisiä eikä lepakoita.
Simon P. Gaultier toivookin aiheesta lisätutkimuksia ja viranomaisten aktiivisuutta.
– Viranomaisten tulisi vaatia rakennuttajia paremmin huomioimaan sekä tuulivoimaloiden että ulkovalaistuksen vaikutukset lepakoille ja luonnon monimuotoisuudelle. Lisää säätelyä tarvitaan. Valosaaste ei ole haitallista ainoastaan lepakoille, vaan myös monille muille lajeille, ihmiset mukaan lukien.