Hyppää sisältöön

Jääkiekkoliitto haluaa sovun, muttei paljasta ratkaisuehdotustaan rasismikohuun – näin liitto vastaa tuoreeseen kritiikkiin

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittaa liittoa pyytämään anteeksi ja maksamaan korvauksia osapuolille. Liiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen vastasi valtuutetun esittämään kritiikkiin.

Sami Kauhanen.
Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen vastasi Yle Urheilun esittämiin kysymyksiin. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekkoliitto pyrkii yhä löytämään sovinnollisen ratkaisun juniorijääkiekon epäiltyihin rasismitapauksiin. Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen kuitenkin toteaa, että liitto haluaa nyt perehtyä tarkasti yhdenvertaisuusvaltuutetun uuteen lausuntoon tapauksesta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu otti tiistaina viimeisimmän kerran kantaa rasismikohuun. Valtuutettu suosittaa, että Jääkiekkoliitto pyytää anteeksi tapauksen osapuolilta ja maksaa korvauksia heille. Liiton tulisi myös sitoutua korjaamaan käytäntöjään, jotta välillinen syrjintä ei toistuisi.

Viime syksynä Lahden Pelicansin alle 13-vuotiaiden juniorijoukkueen pelaaja kertoi valmentajalleen, että hän joutui ottelussa rasistisen solvauksen kohteeksi. Aiemmin Jääkiekkoliitto hylkäsi yhdenvertaisuusvaltuutetun sovintoesityksen ja siirsi asian hoitamisen asianajotoimistolle.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan liiton edustajien lausunnot ovat herättäneet epäilyjä siitä, miten vakavasti asiat otetaan liitossa. Lausunnossa sanotaan myös, että Jääkiekkoliitto ei ole vienyt kilpailutoiminnan käytäntöihinsä niitä arvoja, joihin se on syrjimättömyydessä sitoutunut.

Näin Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen vastasi

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee vahvasti, että Jääkiekkoliitto tekee sovinnon asiassa. Valtuutetun mukaan liiton pitäisi pyytää anteeksi, sitoutua korjaamaan käytäntöjään, maksaa seuran ja valmentaja Juha Sokan asianajokulut ja maksaa korvauksia Sokalle ja junioripelaajalle. Miten kommentoitte tätä?

– Meillä ei ole ollut vielä mahdollisuutta antaa omaa vastinettamme valtuutetun viimeisimpään lausuntoon. Olemme edelleen erittäin halukkaita löytämään asiaan sovinnollisen ratkaisun.

Valtuutetun mukaan Jääkiekkoliitto on antanut vastineessaan puutteellista näyttöä ja virheellisiä väittämiä esimerkiksi erotuomareiden koulutuksesta tällaisiin tilanteisiin. Miten kommentoitte?

– Käymme valtuutetun lausunnon huolellisesti läpi. Katsotaan asioita tarkemmin, kun olemme saaneet käytyä lausunnon läpi.

Valtuutetun mukaan Jääkiekkoliitto on päivittänyt tämän selvityksen aikana ohjeistuksiaan. Kuitenkin valtuutettu sanoo, että liitossa ei aiemmin ole välttämättä ymmärretty, että laki ja perusoikeudet menevät ohjeistuksien edelle. Miten aiotte muuttaa liiton toimintaa, jotta tällaiset tilanteet eivät toistuisi?

– Jääkiekkoliitossa on tehty vuosikausia systemaattista työtä kaikentyyppisen epäasiallisen käyttäytymisen kitkemiseksi. Välittömästi, kun tapaus tuli talvella esille, aloimme päivittää ohjeistusta liittyen epäasialliseen käyttäytymiseen. Suhtaudumme tähän erittäin vakavasti ja jatkamme koko ajan tämän työn tekemistä. Rehellisesti sanottuna tekemistä riittää.

Sanoitte toukokuun puolivälissä, että liitto on valmis pyytämään anteeksi, muttei maksamaan korvauksia. Mikä liiton kanta on nyt?

– Pyrimme edelleen löytämään asiaan sovinnollisen ratkaisun.

Valtuutetun mukaan Jääkiekkoliiton edustajien lausuntojen perusteella on herännyt epäily, miten vakavasti nämä asiat otetaan Jääkiekkoliitossa. Kuinka tärkeitä yhdenvertaisuusasiat ja syrjimättömyys ovat Jääkiekkoliitolle?

– Ensinnäkin on todella valitettavaa, jos on jäänyt sellainen kuva, että Jääkiekkoliitossa tällaisiin asioihin ei suhtauduta vakavasti. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin olemme tehneet vuosikausia systemaattista työtä kaikentyyppisen epäasiallisen käyttäytymisen kitkemiseksi. Olemme muun muassa kehittäneet yhdessä Väestöliiton kanssa ”Et ole yksin -palvelua”. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden ilmoittaa tämäntyyppisistä tapauksista.

– Selvitämme kaikki epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvät tapaukset, vaikka niitä ei edes mainittaisi otteluraporteissa. Ei siis tarvita herätettä, että asia tuotaisiin esille otteluraportissa. Kaikki tällaiset tapaukset selvitetään, jos vain saamme siitä tiedon.

Suosittelemme