Hyppää sisältöön

Pirkanmaan hyvinvointialue ratkoo päivystysruuhkia: jatkossa vastaanottoja olisi vähemmän, mutta aukiolot pitenisivät

Myös päivystysapu keskitetään yhteen puhelinnumeroon. Hyvinvointialueen tavoitteena on saada muutoksia aikaiseksi selkeyttämällä toimintoja ja ilman suuria rahallisia panostuksia.

Acuta-kyltti
Acutassa keskimääräinen käynnin kesto on yli tunnin pidempi kuin muissa päivystyksen yksiköissä. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Pasi Punkari

Pirkanmaan hyvinvointialueella törmättiin hoitoon pääsyn ongelmiin ja päivystyspisteiden ruuhkautumiseen heti toiminnan alettua vuoden vaiheessa.

Päivystyksistä siirtyy joka päivä 50–100 asiakasta vuodepaikoille, eikä jatkohoitopaikkoja ole riittävästi.

Ongelmia ratkomaan perustettiin tammikuussa oma työryhmänsä. Ratkaisuja ei ollut helppo löytää, myöntää Pirhan sairaalapalvelujen johtaja Juha Kinnunen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen uuden sairaala Novan käytävällä
Pirhan sairaalapalvelujen johtaja Juha Kinnusen mukaan erityisesti lasten päivystyksen käyntimäärät ovat lisääntyneet. Arkistokuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle

– Löydettiin kymmenkunta erilaista ratkaisuvaihtoehtoa. Ei kuitenkaan yhtä kikkakolmosta, jolla tämä kaikki voitaisiin ratkaista.

Ratkaisuja pyrittiin kartoittamaan ilman suuria rahallisia panostuksia.

Painopisteeksi otettiin olemassa olevien resurssien sekä välineiden uudelleen järjestäminen sekä yhteistyön lisääminen.

Kiirevastaanottoja vähennetään

Eri puolilla Pirkanmaata olevien kiirevastaanottojen toimintaan aiotaan puuttua.

Yhteispäivystyksiin tulee vuosittain yli 35 000 käyntiä virka-aikaan hyvinvointialueen eri kunnista. Suurin osa potilaista saapuu yhteispäivystyksiin ilman käyntiä kiirevastaanotolla, vaikka se olisi auki.

Jatkossa sote-asemien kiirevastaanottoja olisi entistä vähemmän, mutta ne olisivat auki laajemmin ja yhtenäisemmin, myös virka-ajan ulkopuolella ja viikonloppuisin.

Tällä pyritään siihen, että yhteispäivystysten ruuhkat helpottaisivat.

Tavoitteena ohjata yhdestä numerosta eteenpäin

Yksi asiakkaille näkyvä toimi on kaiken päivystysavun siirtäminen yhteen puhelinnumeroon 116 117. Sieltä asiakkaita ohjataan jatkossa eteenpäin hoitoketjussa. Muutos on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alusta.

Haasteita on ollut esimerkiksi siinä, että asiakkailla ei ole riittävästi tietoa palveluista eikä tiedetä, mihin pitäisi hakeutua.

Myös päivystyksen kriteerejä ja toimintatapoja yhtenäistetään vaiheittain. Jatkossa potilas saisi entistä useammin varattua tarvitsemansa vastaanottoajan heti ensimmäisen yhteydenoton yhteydessä.

Tavoitteeksi on asetettu, että hoidon tarpeen arviointi tehdään jatkossa vain kerran ja joka puolella Pirkanmaata samalla tavalla.

Äkilliset henkeä uhkaavat tilanteet soitetaan jatkossakin hätänumeroon 112.

Kotisairaalatoiminta laajenee koko Pirkanmaalle

Kotisairaalatoiminta on tarkoitus laajentaa koko Pirkanmaalle.

Kevään aikana kotisairaalapalveluita on jo ryhdytty laajentamaan muun muassa Orivedelle, Vesilahdelle ja Hämeenkyröön. Lisäksi kotisairaalalle esitetään perustettavaksi toiminnanohjauskeskus.

Tavoitteena on vähentää vuodeosastopaikkojen tarvetta ja hoitaa ihmisiä entistä enemmän kotiin. Uusia kotisairaalan toimipisteitä perustetaan alueille, joissa niitä ei vielä ole.

Kotihoitajana työskentelevä lähihoitaja työskenteli iltavuorossa Helsingissä lokakuussa 2022.
Tavoitteena on laajentaa kotisairaalatoiminta koko Pirkanmaalle. Kuva: Silja Viitala

Tämä vaatii jonkun verran investointeja: arviolta noin 15 hoitajan ja viiden lääkärin palkkaamisen, tarvittavan kaluston sekä hoitovälineet.

Kotisairaalatoiminnan on tarkoitus olla käynnissä koko Pirkanmaalla ensi vuoden alussa.

Kesäkuun alussa on lisäksi alkanut ikäihmisten hoiva- ja asumispalveluissa ympärivuorokautinen lääkärikonsultaatio yksiköiden tueksi.

Päivystysselvitystä ja kotisairaalan laajentamista käsitellään aluehallituksen kokouksessa maanantaina 12. kesäkuuta.

Suosittelemme sinulle