Hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallintosäännössä ei anneta vastaaville lääkäreille riittäviä valtuuksia. Lain mukaan vastaavalla lääkärillä pitää olla oikeus päättää myös toiminnasta, taloudesta ja henkilöstöstä.
Pohteen hallintosääntö on oikeuden mielestä liian tulkinnanvarainen eikä siinä ole riittävän täsmällisiä kirjauksia vastaavan lääkärin tehtävistä ja toimivallasta. Hyvinvointialueen mielestä vastaavia sääntöjä on kuitenkin myös muilla alueilla ja siksi Pohde harkitseekin valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Asiaa Pohteen aluehallitukselle esitelleen hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoman mukaan hallinto-oikeuden päätös on myös kansallisesti merkityksellinen, koska samankaltainen hallintosääntö ja siihen perustuva organisaatio on käytössä myös useilla muilla hyvinvointialueilla.
Luoman mukaan uuden organisaation tavoitteena on ollut koota yhteen sosiaali- ja terveyspalveluja ja parantaa palveluketjuja. Hänen mukaansa kyse on myös eri toimi- ja tehtäväalueiden välisestä yhdenvertaisuudesta.
Pohde harkitsee valitusluvan hakemista, jotta asiasta saataisiin korkeimman hallinto-oikeuden päätös.
Kiista vastaavien lääkäreiden ja ylilääkäreiden oikeuksista on kytenyt jo pitkään. Jo ennen hyvinvointialueiden aloittamista siitä käytiin kiivasta keskustelua, kun lääkärit vaativat ylilääkäreille parempia valtaoikeuksia, kuin mihin hyvinvointialueen valmistelussa oltiin valmiita.
Pohjois-Pohjanmaalla kiista johti jopa irtisanoutumisuhkauksiin ja Lääkäriliitto ilmoitti jo alkuvaiheessa valittavansa hallintosäännöistä oikeuteen.
Lääkäriliiton tuolloisen kannan mukaan hallintosäännössä johtajaylilääkäri on rinnastettu muihin toimintaa tukeviin asiantuntijarooleihin. Se ei liiton mukaan takaa ylilääkäreille riittävästi toimintamahdollisuuksia, koska esimerkiksi resursseja ohjaa toimialajohtaja.