Hyppää sisältöön

Tiedot Venäjän miehittämältä tulva-alueelta niukkoja – ukrainalaiset droonit tiputtelevat vesipulloja

Tulvat ovat iskeneet erityisen pahasti Venäjän miehittämälle Hersonin alueelle.

Dneprjoen vedenpinta nousee edelleen. Pelastusoperaatiot Ukrainan hallitsemilla alueilla jatkuvat edelleen.
Justas Stasevskij

Droonit ovat olleet merkittävässä roolissa Ukrainan sodassa, ja nyt niille on löytynyt taas uusi käyttötarkoitus Etelä-Ukrainan tulva-alueella.

Sosiaalisessa mediassa leviää videoita, joissa Ukrainan droonit auttavat Venäjän miehittämille alueille jääneitä ihmisiä.

Videoilla ukrainalaiset droonit tiputtavat vesipulloja Venäjän miehittämän Oleškyin kaupungin asukkaille. Kaupunki sijaitsee Hersonin kaupungin vastarannalla.

Oleškyi on yksi pahiten tulvan takia kärsinyt kaupunki ja se näyttää olevan täysin veden saartama. Kaupungissa asui ennen sotaa noin 25 000 asukasta.

Hersonilainen teatterinjohtaja Oleksandr Knyga kertoo Ylelle puhelimessa, että tilanne Oleškyissa on todella paha. Hän saa tietoa kaupungissa olevilta sukulaisiltaan.

– Siellä on hirveä tilanne, ihmiset istuvat talojen katoilla. Jotkut ihmiset yrittävät päästä kuivalle maalle.

Knyga kertoo, että venäläiset sotilaat pakenevat paikalta, eivätkä auta evakuoinneissa. Hänen mukaansa, venäläisiä sotilaita oli nähty kaupungissa ajamassa veneellä puoliltapäivin.

– Ehkä he yrittävät päästä metsään kuivalle maalle, heillä on siellä tukikohta. Vaikuttaa siltä, ettei heitä varoitettu etukäteen, ja että tämä tuli heillekin yllätyksenä.

Knyga kertoo, että tulvan mukana ajelehtivat miinat ovat vaarallisia erityisesti Venäjän miehittämässä Hersonissa.

– Koko vastaranta oli yhtä miinakenttää ja nyt ne kaikki ajelehtivat vedessä. Se tekee mahdollisista pelastusoperaatioista entistä vaarallisempia.

Knygan mukaan vesi on noussut Oleškyissa noin kaksi metriä. Knyga kertoo, ettei vesi ole vielä saavuttanut sukulaisen talon toista kerrosta.

– Onneksi ehdin varoittaa sukulaistani etukäteen, hänellä on vettä kahdeksi päiväksi. Nyt keräämme generaattoreita ja muita tarvikkeita sen varalta, jos avautuu mahdollisuus soutaa toiselle puolelle.

Suosittelemme sinulle