Kuormittavaa ja vastuullista työtä vaatimattomalla korvauksella. Työajoissa pitää olla valmis joustamaan. Työturvallisuudessakin riittäisi parannettavaa.
Kokemäkeläisen Helena Rosengrenin mukaan vammaisen ihmisen henkilökohtaisen avustajan työssä raskainta on ehkä kuitenkin yksinäisyys.
– Aina pitää miettiä, miten toimia, jos jotain ikävää sattuu. Jos tulee sellainen tilanne, etten pärjää yksin, ei auta muuta kuin soittaa hätänumeroon, kertoo Rosengren.
Henkilökohtainen avustaja hoitaa usein avustettavansa koko arkisen toiminnan kirjon.
– Aamupala, lääkkeet, vessakäynnit, pesut, tiskaaminen, pyykkääminen, ruoanlaitto, Rosengren listaa päivän kulkua.
Työehtokiistassa ei sopua
Moni vammainen ihminen tarvitsee päivittäiseen arkeensa henkilökohtaisen avustajan.
Suurin osa avusta tuotetaan työnantajamallilla, jossa vammainen itse on työnantaja avustajalleen ja hyvinvointialue rahoittaa työnantajana toimimisesta aiheutuvat kustannukset.
Alan työehdot ovat yleisesti sosiaali- ja terveysalaa heikommat. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Heta-työnantajat ovat neuvotelleet uudesta työehtosopimuksesta yli kolmen kuukauden ajan.
Kun sopua ei löytynyt, otti työntekijäpuoli käyttöönsä lakkoaseen. Tällä hetkellä lakossa ovat vähemmän tienaavat a-palkkaryhmäläiset.
Helena Rosengren oli vielä maanantai-iltana jäämässä lakkoon, mutta palkkakuitin huolellisempi tarkastelu osoitti hänen kuuluvan parempaan b-palkkaryhmään.
– Vaikka rajaudunkin lakon ulkopuolelle, seison täysin lakon takana. Tarvitsemme enemmän arvostusta ja parempaa palkkaa, Rosengren sanoo.
Henkilökohtaiset avustajat syvässä palkkakuopassa
Henkilökohtaisen avustajan työarjessa tulee usein vastaan hyvin vaativia tilanteita. Helena Rosengrenin mukaan työnantajan eli avustettavan turvallisuus menee aina oman edelle.
– On käynyt niin, että avustettava on meinannut kaatua lattialle. Siinä yrittää vain pehmentää kaatumista, että selvittäisiin mahdollisimman pienillä vaurioilla.
Ansiotaso on Rosengrenin mielestä kaukana työn vaativuudesta. Hän näkee itsensä työssäkäyvänä köyhänä.
– Palkallani elää juuri ja juuri, mutta mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa. Luokittelen itseni työssäkäyväksi köyhäksi.
Heta-työehtosopimukseen kuuluvan henkilökohtaisen avustajan vähimmäispalkka huonommassa a-palkkaryhmässä on 11,31 euroa tunnilta. Paremmassa ja vaativampaa työtä sisältävässä b-palkkaryhmässä vähimmäispalkka nousee 12,55 euroon.
Työehtoneuvotteluista odotetaan tuntuvaa korotusta avustajien korvaukseen.
– Muutaman sadan kertaerä ja ainakin vähän enemmän kuin 20 senttiä lisää tuntipalkkaan, toivoo Rosengren.