Hyppää sisältöön

Uudellamaalla poistetaan suojateitä

Arvion mukaan poistettavat suojatiet eivät lisää tienylityksen turvallisuutta.

Nainen ajaa kaupunkipolkupyörällä.
Kesän 2023 jälkeen Uudenmaan alueella ei pitäisi enää olla suojateitä, jotka eivät vastaa nykyisiä ohjeistuksia. Kuvituskuva pyöräilijästä Helsingistä. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Anna Horppu
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudenmaan alueelta poistetaan yhdeksän suojatietä kesän aikana, kertoo Uudenmaan Ely-keskus tiedotteessaan.

Poistettavat suojatiet sijaitsevat Lohjalla, Kirkkonummella, Siuntiossa, Vihdissä, Nurmijärvellä, Sipoossa ja Raaseporissa. Suojateiden tarpeellisuus ja turvallisuus on arvioitu ennen niiden poistamista.

– Kunnioitus suojateitä kohtaan voi laskea, jos niitä on paljon paikoissa, joissa niille ei ole käyttäjiä tai ne eivät ole tarpeellisia, sanoo Uudenmaan Ely-keskuksen liikennejärjestelmäasiantuntija Miikko Santala Yle Uutisille.

Nykyisen valtioneuvoston asetuksen ja Väyläviraston ohjeistuksen mukaan enimmäisnopeus suojatien kohdalla saa olla korkeintaan 50 kilometriä tunnissa, jos suojatie on merkitty tiemerkinnöin ja liikennemerkein.

Alueella, jossa nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa, suojatien yhteydessä tulee olla liikennevalot.

– Uudenmaan alueella poistettavat suojatiet sijaitsevat alueella, jossa on 60 km/h:n nopeusrajoitus tai niiden käyttäjämäärä on hyvin vähäinen. Joissain tapauksissa suojatietä ei käytetä ollenkaan, vaan se saattaa johtaa vaikkapa ojasta ojaan.

Santalan mukaan Uudeltamaalta poistettavilla suojateillä ei ole viimeisen viiden vuoden aikana tapahtunut poliisin tietoon johtaneita henkilövahinkoja.

– Niin sanottujen ”läheltä piti” -tilanteiden määrää on kuitenkin vaikea arvioida, sillä niistä ei ole varmaa tietoa.

Suojateiden poisto suoritetaan kuluvan kesän aikana. Sen jälkeen Uudenmaan alueella ei pitäisi enää olla suojateitä, jotka olisivat valtioneuvoston asetuksen ja Väyläviraston ohjeistuksen vastaisia.

Suojateitä on poistettu turvallisuussyistä koko maasta. Esimerkiksi Lapista poistettiin kesällä 2022 kuusi suojatietä.

Voit keskustella aiheesta 8. kesäkuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle