Hyppää sisältöön

Reetta Hurskeelta rohkea arvio upean Suomen ennätyksensä jälkeen – Annimari Korte hajotti kätensä eikä voinut juosta finaalissa

Reetta Hurske juoksi Jyväskylän GP-kisoissa alkuerissä 100 metrin aitojen uuden Suomen ennätyksen 12,70. Hurske arvioi SE-ajan olleen sellainen, jolla voi jo pärjätä kansainvälisestikin.

Reetta Hurske juoksi jo alkuerissä SE-ajan!
Mika Halonen,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotimainen yleisurheilukausi sai Jyväskylän Harjulla huikaisevan alun. Reetta Hurske täräytti GP-kisojen alkuerässä uuden 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen, joka kirjataan nyt 12,70.

Hurske paransi Annimari Kortteen neljä vuotta vanhaa ennätystä kahdella sadasosalla.

Hurskeen edellinen ennätys oli 12,78 vuodelta 2019. Hän rikkoi SE-noteerauksellaan myös MM-rajan 12,78.

Tuulta oli takana 0,9 sekuntia, eli olosuhteet olivat tilastokelpoiset. Hurskeen aika on myös Euroopan tämän kauden kärkitulos. Maailman kärkitulos on puertoricolaisen Jasmine Camacho-Quinnin 12,31.

– Erittäin hyvin lähtivät nuo ensimmäiset aidat ja aidat tulivat loppuun saakka. Enää ei tarvitse pohtia, että Reetta Hurske olisi vain 60 metrin hyvä aitajuoksija. Hän on 100 merin aitojen kova, kova tekijä, hehkutti Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja lähetyksessä.

Hurske, 28, voitti talvella Istanbulissa 60 metrin aidoissa EM-kultaa ajalla 7,79, joka sivusi Suomen ennätystä. Hurske paransi talven aikana useamman kerran matkan SE-aikaa. Nyt hyvä vire näyttää kantavan kesäkauteen heti alusta lähtien.

Hurskeen erä pääsi vauhtiin toisella yrittämällä. Hurske ehti juoksun jälkeen pikaisesti haastatteluun, vaikka edessä on vielä finaalijuoksu.

– Tuntui, että osa aidoista tuli päälle. Eipä tuo vilppilähtö ainakaan haitannut, Hurske sanoi.

Reetta Hurskeen pikaiset mietteet SE:n jälkeen.

Yleisurheilukausi on todellakin saanut suomalaisittain upean alun, sillä tiistaina Viivi Lehikoinen juoksi 400 metrin aidoissa uuden Suomen ennätyksen 54,40.

Lue lisää: Viivi Lehikoinen hämmentyi uudesta Suomen ennätyksestään: ”Vaikea saada sanottua mitään”

Korte satutti kätensä, ulos finaalista

Lotta Harala ja Annimari Korte Jyväskylän GP-kisan alkuerissä.
Annimari Korte löi niukasti Lotta Haralan alkuerässä. Finaalista ei saatu kuitenkaan odotettua Reetta Hurskeen, Annimari Kortteen, Lotta Haralan ja Nooralotta Nezirin otatusta. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Annimari Korte voitti 100 metrin aitojen ensimmäisen alkuerän ajalla 12,98. Juoksun säväyttäjä oli Lotta Harala, joka oli juoksemassa selvään voittoon, kunnes horjahti hieman lopussa.

Haralan aika 13,03 oli hänen ennätyksensä. Hän paransi edellistä ennätystään kolmella sadasosalla. Ilman horjahdusta Harala olisi juossut selvästi alle 13 sekuntia.

Korte kertoi, ettei juokse illan finaalissa.

– Alkuverkassa löin käden niin kovaa aitaan... Lähdetään nyt päivystykseen katsomaan, onko sormi tai ranne murtunut. Aika kovaa vääntyi ja sattui, Korte kertoi haastattelussa käsi siteessä.

Korte sanoi, että olisi halunnut juosta finaalissa, mutta lääkäri ei antanut.

– Kun jalat on kunnossa, ei kädellä tee mitään. Kipu tietysti pahenee, kun adrenaliini lakkaa, Korte sanoi alkueräjuoksun jälkeen.

Korte kertoi, että hän käy vielä Jyväskylässä röntgenkuvauksessa ja menee Helsingissä seuraavana päivänä magneettikuvauksiin.

Annimari Korte kertoi, että satutti kätensä.

Näin juostiin finaalissa

100 metrin aitojen finaalissa Reetta Hurske voitti ajalla 12,80. Toinen oli intialainen Jyothi Yarraji ajalla 12,95 ja kolmas Nooralotta Neziri ajalla 13,17.

Lotta Haralan finaalijuoksu meni pipariksi ja hän keskeytti puolivälin paikkeilla.

– Olen tosi tyytyväinen siihen, miten hyvä se ensimmäinen juoksu oli. Toista juoksua lähdettiin voittamaan. Se ei ollut yhtä eteenpäin menevä kuin se alkuerä, Hurske kommentoi toisen juoksunsa jälkeen.

Reetta Hurskeen kommentit finaalijuoksun jälkeen.

Hurske on ollut pitkin tätä vuotta hyvässä vireessä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuitenkin harjoitteluun, joten kisavire oli pieni arvoitus.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa. Viikkojen treenit eivät ole olleet itseä tyydyttäviä. Kiva, että kisoissa kulkee, niin treeneissä voi tehdä jotain muuta.

Hurskeen itseluottamus ei ole vielä hallikauden tasolla. Silloin hän voitti 60 metrin Euroopan mestaruuteen ja teki useita Suomen ennätyksiä.

– Tällaiset kisat nostattavat sitä. Vaikka treeneissä on tahmeaa, kisoissa kulkee noin. Nuo ovat sellaisia aikoja, joilla voi pärjätä kansainvälisestikin.

Jessica Kähärä juoksi jo alkuerissä ennätyksensä 13,31 ja paransi sitä vielä sadasosalla finaalissa. Monilahjakkuus Kähärä, 21, osallistui myös pituushyppyyn, jonka voitti ennätyksellään 6,47 ennen Saga Vannista (6,23) ja Maria Huntingtonia (6,17).

Tässä 100 metrin aitojen finaali.

Yle seurasi Jyväskylän GP-kisoja hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Alta voit kuunnella, miten Yle Urheilun podcastissa ennakoitiin yleisurheilukautta. Petra Mannerin vieraana Ylen yleisurheiluasiantuntija Tuomas Raja ja Suomen Urheiluliiton GM Jani Tanskanen.

Suosittelemme