Hyppää sisältöön

Naaraskrokotiili muni neitseellisesti – sikiö oli 99,9-prosenttisesti identtinen emonsa kanssa

Tutkijat ovat havainneet tapauksen, jossa krokotiili onnistui munimaan sikiön ilman kumppania.

Krokotiilivauva kuoriutuu munasta, jota ihminen pitää kädessään.
Kuvassa krokotiilivauva kuoriutuu munasta. Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Oleksandr Lysenko / AOP
Justas Stasevskij
Avaa Yle-sovelluksessa

Costa Ricassa on paljastunut harvinaislaatuinen tapaus, jossa naaraskrokotiili on muninut munan neitseellisesti, eli ilman uroskrokotiilin apua. Harvinaista oli se, että krokotiilin munimassa munassa havaittiin sikiö, joka oli kehittynyt ilman hedelmöitystä.

Munan muni 18-vuotias amerikankrokotiili costaricalaisessa eläintarhassa jo tammikuussa 2018. Sisällä ollut sikiö oli täysin kehittynyt, mutta kuollut, joten se ei kuoriutunut.

Krokotiili oli hankittu eläintarhaan 2-vuotiaana ja se pidettiin erossa lajitovereistaan koko elämänsä ajan. Naaras muni yhtensä tammikuussa 2018 yhteensä 14 munaa, joista eläintarhan työntekijät ottivat seitsemän talteen ja hautoivat niitä keinotekoisesti. Mikään munista ei kuoriutunut, mutta työntekijät havaitsivat yhdessä munassa täysin kehittyneen krokotiilinpoikaisen.

Eläintarhan työntekijät ottivat yhteyttä yhdysvaltalaisiin tutkijoiihin, jotka ovat erikoistuneet neitseellisiin synnytyksiin. Neitseellinen synnytys tunnetaan tieteellisesti nimellä partenogeneesi.

– Ei ole epätavallista, että vankeudessa pidetyt matelijat munivat useita munia, mutta koska ne ovat eristyksissä kumppaneistaan, niitä pidetään tavallisesti elinkelvottomina ja ne hylätään. Nämä havainnot viittaavat siis siihen, että munien mahdollinen elinkelpoisuus olisi arvioitava, kun urokset ovat poissa, tutkijat toteavat tutkimusjulkaisussaan.

Tutkijat havaitsivat, että krokotiilin sikiö oli geneettisesti 99,9-prosenttisesti identtinen emonsa kanssa. Tämä vahvisti sen, että sillä ei ollut isää.

Tutkijoiden mukaan kyseessä onkin ensimmäinen kerta, kun neitseellinen syntymä on havaittu krokotiilillä.

Suosittelemme sinulle