Hyppää sisältöön

Kansanedustajan vaalikassaan jäi yli melkein 27 000 euroa – VTV: ”On hyvin epämääräistä mitä niillä saa tehdä”

Joka vaaleissa on ehdokkaita, jotka eivät käytä kaikkia vaaleja varten keräämiä rahojaan. VTV:n mukaan lainsäädäntö ei ota kantaa siihen, mitä ylijääneille rahoille pitäisi tehdä.

Antti Häkkänen.
Antti Häkkäsen muhkeasta vaalikassasta jäi yli rahaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Tuukka Tervonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Antti Häkkänen (kok.) Kaakkois-Suomen vaalipiiristä keräsi muhkean, vaalien isoimman 144 691 euron vaalikassan.

Mäntyharjulta kotoisin olevalle edustajalle jäi kassasta jäljelle melkein 27 000 euroa. Kyse on suhteellisen isosta summasta, sillä moni kansanedustaja kertoo vaalirahailmoituksessaan käyttäneensä kaiken keräämänsä rahoituksen. Jos Häkkänen olisi käyttänyt koko summan, kampanja olisi ollut myös kallein.

Ehdokkailta jää joka vaaleissa rahaa yli eikä sitä ole pakko käyttää vaalikampanjaan.

– Rahaahan voi hyvinkin inhimillisistä syistä kertyä enemmän kuin kuluja on, jos löytyy paljon tukijoita ja sen pitää tietenkin olla mahdollista, kertoo valvontapäällikkö Jonna Carlson vaalirahoituksia valvovasta Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:stä.

Ylijäävätkin kampanjarahoitukset pitää ilmoittaa ja yli 5000 euron lahjoituksista pitää myös maksaa lahjavero normaalisti. Sen jälkeen mikään taho ei kuitenkaan valvo tai säätele sitä, mitä ylijääneille rahoille pitäisi tehdä.

– Se ei ole VTV:n tehtävä eikä laissa ole määrätty muutakaan tahoa, joka sellaista tekisi, Carlson sanoo.

VTV valvoo vain, että kansanedustajaksi valitut ja varaedustajiksi määrätyt tekevät lain vaatiman vaalirahailmoituksen, josta käy ilmi vaaleja varten kerätty raha käyttökohteineen.

Kukaan ei valvo rahoja

Vaalirahoituslakia muutettaessa 2009 hallituksen esityksessä ajatus oli, että ehdokas voisi käyttää rahat seuraavissa vaaleissa, mutta Carlsonin mukaan jää täysin auki, mitä tapahtuu esimerkiksi jos ehdokas ei asetukaan enää ehdolle.

– Se on jätetty hyvin epämääräiseksi, mitä niillä saa tehdä.

Verottajaa kiinnostaa vain, että lahjaverot on maksettu asianmukaisesti.

Auki jää myös mitä tapahtuisi, jos ehdokas vaikka kuolisi ennen uutta kampanjaa.

VTV valvoo vaalirahailmoitusten jälkeen vain lainanlyhennyksiä, jos laina on otettu kampanjaa varten.

Tarkastusvirastosta on kysytty esimerkiksi saako ylijäävät rahat lahjoittaa toiselle ehdokkaalle. Carlsonin mukaan tämä aiheuttaa ongelmia jos lahjoittaja olisi ehdokkaan tukiyhdistys, sillä lain mukaan sen pitää toimia yhden ehdokkaan hyväksi.

Esimerkiksi Häkkäsellä ei kuitenkaan tukiyhdistystä ollut, joten rahat ovat hänen.

Yle yritti tavoitella Häkkästä kertomaan, mihin hän aikoo ylijääneen summan käyttää, mutta häntä ei saatu kiinni. Häkkäsen avustajan mukaan kansanedustaja on kiireisenä hallitusneuvotteluissa.

Voit keskustella aiheesta 9.6. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle