Hyppää sisältöön

Turku muuttaa kymmenen hehtaaria nurmikoita niityiksi – ”pörriäisbaanaa” on toivottu kaupungilta useasti

Tarkoituksena on tukea luonnon monimuotoisuutta. Turun savinen maaperä on paikoin hankalaa niittyjen perustamisen kannalta.

Aidatulla niityllä kasvaa ohdakkeita ja muita kasveja.
Kuvituskuva. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle
Eino Kossila

Turussa kokeillaan tänä kesänä noin kymmenen hehtaarin alueella hoidettujen nurmikoiden muuttamista niityiksi. Kaupungin mukaan ”operaatio pörriäisbaanan” alueet merkitään maastoon kylteillä.

– Nurmikoiden niityiksi muuttamista on asukkaiden taholta toivottu useissa palautteissa ja aloitteissa, sanoo vastaava rakennuttaja Anu Nuora kaupungin tiedotteessa.

Kokeiluun on valittu erityyppisiä ja myös maaperältään erilaisia alueita, joiden lajistomuutoksia ja kehittymistä seurataan tulevina kasvukausina.

Tavoitteena on saada kokemusta erilaisista niittyjen perustamisvaihtoehdoista ja lisätä monimuotoisia kukkivia niittyjä kustannustehokkaasti.

Muutos tukee Turun kaupungin tavoitteita luonnon monimuotoisuuden suojelussa. Turun kaupungin pormestariohjelmaan on kirjattu tavoite luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä.

Niittyjä tulee kolmea tyyppiä. Rehevillä paikoilla kokeillaan nurmikon muuttamista käyttöniityiksi murskaamalla alueet kolme kertaa kasvukauden aikana ja jättämällä kasvijätteet paikalle.

Köyhemmän maaperän alueilla nurmikot muutetaan arvoniityiksi, jotka leikataan kerran elokuun lopussa ja kasvijätteen jätetään paikalle.

Lisäksi muutamia pienempiä nurmialueita muutetaan uusniityiksi, joiden perustamisessa kokeillaan erilaisia tapoja. Kohteet kylvetään kotimaisella luonnonkasvisiemenellä ja lisäksi muutamiin kohteisiin istutetaan monivuotisten luonnonkasvien taimia. Rikkakasvit kitketään vähintään kahdesti kasvukaudella.

Kokeilu on kaupungin mukaan haastava Turun maaperän takia. Maat ovat suurelta osin savista vanhaa merenpohjaa. Maa pitää hyvin vettä ja on ravinnepitoista. Tällaisessa maassa menestyvät parhaiten heinä- ja putkilokasvit, voikukka ja ohdakkeet.

Niittykasvit sen sijaan viihtyvät vain ravinneköyhässä ja vettä läpäisevässä maaperässä. Niityn perustaminen onnistuu parhaiten kuivilla ja paahteisilla alueilla.

Suosittelemme sinulle