Hyppää sisältöön

Tunnettu NHL-toimittaja niputtaa Jarmo Kekäläisen kohupalkkaukset ja Columbuksen tilanteen: ”Pitää parantaa nopeasti tai hän on vaikeuksissa”

Elliotte Friedman ei tuomitse Jarmo Kekäläisen päävalmentajavalintaa. Toimittajan mukaan Kekäläinen on kuitenkin vaikeuksissa, jos Columbus ei paranna nopeasti tuloksiaan.

Jarmo Kekäläinen nähtiin jääkiekon MM-kisoissa Suomessa vuosi sitten.
Columbus-pomo Jarmo Kekäläinen nähtiin jääkiekon MM-kisoissa Suomessa vuosi sitten.
Tommi Seppälä

SUNRISE. Jarmo Kekäläisen nimi on ollut pinnalla viime päivien aikana NHL-maailmassa. Ensin pohjoisamerikkalaismedia kertoi Kekäläisen olevan palkkaamassa uudeksi päävalmentajakseen Mike Babcockia.

Eri raporttien mukaan sopimus tehdään vasta, kun kanadalaisvalmentajan edellinen sopimus Toronton kanssa kesäkuun lopulla päättyy.

Vain pari päivää takaperin Kekäläinen teki pelaajakaupan, jolla hankki joukkueeseen Philadelphiasta venäläispuolustaja Ivan Provorovin.

Molempia valintoja on kiitelty mutta myös kritisoitu laajalti sekä Suomessa että Pohjois-Amerikassa.

Provorov nousi otsikoihin aiemmin kaudella kieltäydyttyään käyttämästä Pride-ottelun lämmittelyssä sateenkaariteemaista lämmittelypaitaa. Provorov kieltäytyi uskontoonsa vedoten.

Ivan Provorov lähikuvassa.
Ivan Provorov siirtyi Philadelphiasta Columbuksen riveihin. Kuva: Len Redkoles / NHLI / Getty Images

Kyseenalaisia metodeja

Babcock sai muutama vuosi takaperin kenkää Torontosta käytettyään ainakin nuoren Mitch Marnerin kanssa kyseenalaisia valmennusmetodeja. Valmentaja pyysi pelaajaa listaamaan joukkueen ahkerimmat ja vähemmän ahkerimmat pelaajat ja paljasti sitten listan koko joukkueelle.

Detroitissa takavuosina Babcockin alaisuudessa pelannut, sittemmin uransa päättänyt Johan Franzen sen sijaan on kutsunut valmentajaa karmeimmaksi tapaamakseen ihmiseksi.

Palkkaukset ovat luonnollisesti puhuttaneet myös Stanley Cupin loppuottelukiertueen kulisseissa.

Yle Urheilu tapasi Sunrisessa, Floridassa yhden lajin tunnetuimmista toimittajanimistä, Sportsnetin Elliotte Friedmanin. Friedman on pitkän linjan toimittaja, tv-panelisti sekä sisäpiiriläinen.

Friedman ei kaunistele Babcockin palkkausta.

– Tiedän hänen tehneen virheitä, jotka saivat monet vihaiseksi pitkäksi aikaa. Torontossa kuulin sekä pelaajilta että henkilökunnalta, että ilmapiiri hänen alaisuudessaan oli todella negatiivinen. Niin ei voi nykyään toimia. Pelaajilta pitää voida vaatia paljon, mutta työympäristöstä täytyy pystyä nauttimaan, Friedman aloittaa.

Elliotte Friedman Gary Bettmanin kanssa samassa tilaisuudessa.
Elliotte Friedman kuvattuna NHL:n komissaari Gary Bettmanin kanssa. Kuva: NHLI via Getty Images
Elliotte Friedman kuvailee Jarmo Kekäläisen tilannetta Columbuksessa.

Onko Babcock oppinut virheistään?

Friedman ei kuitenkaan lähde tuomitsemaan Kekäläisen tekemää valintaa.

– Ensinnäkin ajattelen, että jokainen ansaitsee toisen mahdollisuuden. Jos Babcock on oppinut virheistään, hän voi todella onnistua. Hän on erinomainen valmentaja. Esimerkiksi monet Kanadan olympiajoukkueen pelaajat ovat kertoneet, että Babcock oli parhaiten valmistautunut valmentaja, kenen alaisuudessa he ovat koskaan pelanneet.

– Enkä voi kuvitella, että palkkausta olisi tehty ilman, että ongelmakohdista olisi keskusteltu pitkän kaavan mukaan. Siitä, miten valmentaja aiemmin tiettyjä pelaajia ja henkilöitä seurassa kohteli, Friedman jatkaa.

Mike Babcock kävelemässä areenan käytävillä.
Mike Babcock tunnetaan vaativana valmentajana. Kuva: NHLI via Getty Images

Friedman ymmärtää Kekäläistä

Babcock tunnetaan kovan vaatimustason valmentajana. Se on monien mielestä juuri sitä, mitä lääkäri on veltosti menneellä kaudella esiintyneelle Columbukselle määrännyt.

– Columbuksessa koettiin, että parin edellisvuoden aikana homma karkasi täysin käsistä. Tuon seuran parhaat vuodet ovat olleet kahden kovan ja vaativan valmentajan, Ken Hitchcockin ja John Tortorellan alaisuudessa. Babcock on samasta puusta.

– Ymmärrän täysin, miksi Kekäläinen palkkasi hänet, vaikka kaikki eivät ymmärrä.

Provorov tapauksena ei ole yhtään helpompi.

– Itse olisin käyttänyt paitaa, mutta ajattelen, että ihmisellä on myös oikeus valita. Tärkeintä on, ettei satuta muita. Provorovilla oli ongelmia muiden pelaajien kanssa jo ennen paitaselkkausta, mikä teki hänen asemastaan seurassa vielä vaikeamman. Hän tarvitsi maisemanvaihdoksen.

Jarmo Kekäläinen puhuu.
Jarmo Kekäläisen asema on puhuttanut Pohjois-Amerikassa. Kuva: Eric Bolte-USA TODAY Sports/All Over Press

Kekäläisen asema puhuttaa

Columbuksen tilanne seurana on NHL:ssä muutenkin kuuma aihe. Kekäläinen on työskennellyt seuran urheilupuolen johtajana kymmenen vuoden ajan mutta laihoin tuloksin. Seura on voittanut kymmenen vuoden aikana yhden oikean pudotuspelisarjan. Mennyt kausi sen sijaan oli seuralta karmiva mahalasku, sillä joukkue oli NHL:n toiseksi huonoin.

Friedman tuntee sisäpiiriläisenä hyvin pulssin seuran ympärillä.

– Viime kausi oli heille jotakin, mitä he eivät voi hyväksyä. Nyt tulivat Babcock ja Provorov, ja usko minua, lisää muutoksia tulee. Seuran sisällä odotetaan paljon parempia tuloksia.

Patrik Laine tuulettaa maalia tunteella.
Columbus sai tuulettaa viime kaudella maaleja, mutta ei niinkään voittoja. Seuran sisällä odotetaan paljon parempia tuloksia. Kuva: Tomi Hänninen

Myös Kekäläisen asema on puhuttanut sekä kotimaisessa että pohjoisamerikkalaisessa mediassa. Ylen taannoisessa haastattelussa Kekäläinen suomi kotimaista mediaa siitä, miten se ei ymmärrä NHL-prosesseja. Vuosikymmeniä NHL:n parissa toimineen Friedmanin mukaan jänne alkaa olla koetuksella myös Pohjois-Amerikan päässä.

– Columbuksessa tiedetään, miten paljon Jarmo välittää ja miten suurella ylpeydellä työtään tekee. NHL:ssä kyse on kuitenkin tuloksista. Voit puhua prosesseista kuinka paljon tahansa, mutta lopulta tulos ratkaisee. Heillä oli nyt aivan karmiva vuosi ja siihen oltiin seuran sisällä todella pettyneitä, Friedman lataa.

– Uskon Kekäläisen itsensäkin tietävän, että heidän pitää parantaa paljon ja nopeasti tai hän on vaikeuksissa.

Seuraava finaali pelataan perjantaiaamuna klo 03 Suomen aikaa. Suora lähetys TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Finaaliotteluiden seuranta Yle Urheilun verkkosivuilla tässä artikkelissa.

Suosittelemme