Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaalla helmipöllöksi luultu pesijä osoittautuikin viirupöllöksi – näin poikanen opettelee lentämistä

Helmipöllöllä menee huonosti lähes koko Suomessa. Eteläpohjalaisperheen pihapönttöön syntynyttä poikuetta luultiin jo onnistuneeksi pesinnäksi, mutta laji osoittautuikin viirupöllöksi.

Kati Latva-Teikari,
Antti Kettumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Arto Wahlforsin luultiin jo saaneen lähes lottovoiton kaltaisen onnenpotkun eteläpohjalaiseen pihapiiriinsä: kolme vuotta sitten tehdyssä pöllönpöntössä on vihdoin elämää.

Keväällä aukosta kurkisteli pöllön pää. Tiistaina Wahlfors näki pihassa ensimmäiset poikaset. Yksi istuskeli puussa oksaa vaihdellen ja söi välillä emon tuomaa lihaa. Toisella oli kovempi yritys päällä.

– Se oli kuin potkupallo, joka pomppi pihassa ja yritti lentoa.

Professori, ekologi Erkki Korpimäki toteaa kuitenkin kuvat ja videon nähtyään, että kyseessä ei ole helmipöllö, vaan viirupöllö.

Helmipöllön tilanne onkin tukala. Lintuharrastajat ovat tarkastaneet satoja helmipöllöille metsiin laitettuja pönttöjä, ja vain yhdessä oli elämää. Sekin pesintä tuhoutui todennäköisesti ravinnon puutteeseen.

– Kuulemani mukaan myös Keski- ja Etelä-Suomi ovat helmipöllöstä tyhjänä, Korpimäki toteaa.

Pöllönpönttö puussa.
Tässä Arto Wahlforsin tekemässä pöntössä pöllön pesintä onnistui. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Tilanne riippuu myyrien määrästä

Korpimäki on seurannut jo yli 50 vuotta tuhannen neliökilometrin aluetta Etelä-Pohjanmaalla Kauhavan ympäristössä. Nyt on ensimmäinen vuosi, ettei alueella ole yhtään elävää poikuetta.

Helmipöllö on riippuvainen myyristä, joilla on Länsi-Suomessa luontaisesti kolmen vuoden kannan vaihtelu. Nyt ollaan kannan aallonpohjavaiheessa.

– Aikaisemmin huonoinakin myyrävuosina on kuitenkin ollut vähintään 2–20 helmipöllön pesää tutkimusalueen pöntöissä.

Myyriä löytyy nyt lähinnä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla. Siellä on myös helmipöllöjä, sillä linnut siirtyvät ruuan perässä pitkienkin matkojen päähän.

Korpimäki on tutkinut erityisesti pöllöjen sopeutumia myyrien jaksottaisiin kannanvaihteluihin sekä myyräsyklien syitä. Hän on julkaissut satoja tieteellisiä artikkeleita sekä helmipöllön ekologiaa käsittelevän englanninkielisen monografian.

Emo ruokkii poikasia vielä kuukauden

Arto Wahlfors on tehnyt lähimetsään runsaasti linnunpönttöjä. Nyt hän on tyytyväinen, että tuli laajennettua siivekkäiden asuntovalikoimaa:

– Kun ei ole pöllöjä näkynyt koskaan, ajattelin, että tekisinkö muutaman pöllönpöntön.

Vaikka muualla Etelä-Pohjanmaalla on huono myyrävuosi, Wahlforsin pihapiirin ympärillä niitä on riittävästi.

– Ja oravia liikaakin.

Mies tietää, että emo ruokkii poikasia vielä kuukauden verran, kunnes ne oppivat kunnolla lentämään ja katoavat. Poikaset hän on onnistunut näkemään muutaman metrin päästä.

Ennuste: helmipöllö katoaa laajoilta alueelta

Ekologi Erkki Korpimäen mukaan helmipöllökanta on vähentynyt yli kahden prosentin vuosivauhdilla 1980-luvun lopusta alkaen. Sama kehitys on huomattavissa kaikissa pohjoismaissa.

– Räkättirastaan kokoinen helmipöllö pesii palokärjen hakkaamissa kolopuissa, varsinkin haavoissa. Metsänhakkuut ovat koko ajan vähentäneet lajilta luonnollisia pesäpaikkoja.

Kato ei kuitenkaan selity pelkillä huonoilla myyrävuosilla eikä kolopuiden katoamisella. Lintuharrastajat ja -rengastajat ylläpitävät pelkästään Etelä-Pohjanmaalla satojen helmipöllölle sopivien pönttöjen verkostoja.

– Suurin syy on se, että metsäpeitto katoaa. Helmipöllö tarvitsee suojaksi ympärilleen tiheää, varttunutta metsää.

Mies seisoo vaahteran edessä, puun oksalla on helmipöllön poikanen.
Wahlfors on päässyt seuraamaan pöllöjen elämää poikkeuksellisen läheltä, tässäkin kuvassa pöllö on vain muutaman metrin päässä. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

13-vuotiaasta asti helmipöllöjen elämää seurannut ja tutkinut professori Erkki Korpimäki puolestaan näkee helmipöllön ennusteen synkkänä, ellei metsien suojelua ja niiden jatkuvaa kasvatusta lisätä:

– Jos sama häviämisvauhti jatkuu, 30 vuoden sisällä helmipöllö katoaa kokonaan laajoilta alueilta Etelä- ja Keski-Suomesta.

Juttua muokattu kauttaaltaan 9.6.2023, kun helmipöllöksi luultu lintu osoittautuikin viirupöllöksi.

Suosittelemme sinulle