Hyppää sisältöön

Ryhmä suunnitteli satojen ihmisten tuomista maahan laittomasti Venäjältä – yksi päätekijöistä jäi kiinni rajalla väärennettyjen viisumien kanssa

Ylen MOT-toimitus on aiemmin tutkinut törkeästä väärennyksestä tuomitun miehen perustamaa konsulttiyritystä, joka lupaa järjestää maahanmuuttajille oleskelulupia Suomeen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden istunto 1.6. 2023.
Suomalaismies tuomittiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa törkeästä väärennyksestä ehdonlaiseen vankeuteen. Esitutkinta-aineiston mukaan tapaus liittyy laajaan suunnitelmaan alkaa tuoda laittomasti Suomeen ulkomaan kansalaisia Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Jyri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut suomalaismiehen törkeästä väärennyksestä seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomion mukaan mies oli aikeissa järjestää laittomasti maahan Venäjällä asuvia Jemenin kansalaisia.

Esitutkinta-aineistossa miehen kuvaillaan olleen osa järjestäytyneen rikollisuuden ryhmää, joka suunnitteli alkavansa tuoda maahan laittomasti ulkomaalaisia henkilöitä väärennettyjen viisumien avulla. Suunnitelmat paljastuivat, kun suomalaismiehen hallusta löydettiin toukokuussa 2021 neljä väärennettyä Schengen-viisumia. Ne olivat todennäköisesti hankittu Venäjältä järjestäytyneen rikollisuuden ryhmältä.

Mies oli tulossa Venäjältä Nuijamaan rajanylityspaikan kautta takaisin Suomeen. Venäjän viranomaiset olivat varoittaneet Suomen rajavartiolaitosta etukäteen miehen toiminnasta ja kertoneet, että miehen hallussa on todennäköisesti kymmenen Jemenin passia, joissa oli väärennetyt viisumit. Viisumien avulla oli tarkoitus tuoda Suomeen Jemenin kansalaisia.

Ylen MOT-toimitus ei julkaise tuomitun nimeä, sillä hän ei ole merkittävä yhteiskunnallinen vallankäyttäjä tai julkisuuden henkilö.

Oikeudessa mies kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hän katsoi toimineensa laillisesti ja olleensa tietämätön siitä, että hänen hallussaan oli väärennettyjä asiakirjoja. Oikeudessa mies syytti kumppaninaan toiminutta venäläistä miestä, joka hänen arvionsa mukaan työskentelee tai tekee yhteistyötä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n kanssa. Venäläismiestä epäiltiin esitutkinnassa rikoksesta, mutta häntä kohtaan ei nostettu syytteitä.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Yhteys MOT:n tutkimaan konsulttitoimistoon

Törkeästä väärennyksestä tuomion saanut mies on Suomen kansalainen, mutta syntymäperältään virolainen. Hän oli vuonna 2016 perustamassa konsulttiyhtiötä nimeltä Fintegra Consulting Group Oy. Sen liikeideana on auttaa ulkomaalaisia muuttamaan Suomeen ja perustamaan yrityksiä. Verkkosivuillaan Fintegra kertoo auttaneensa satoja ulkomaalaisia muuttamaan Suomeen.

MOT uutisoi tammikuussa 2023 Fintegran antaneen kyseenalaisia lupauksia asiakkailleen. Fintegran mukaan MOT:n esiin nostamat ongelmat johtuvat ennen kaikkea Suomen tiukasta maahanmuuttopolitiikasta. Yhtiö kiisti tammikuussa 2023 huijanneensa asiakkaitaan tai antaneensa katteettomia lupauksia heille.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tuomion saanut mies oli Fintegran toinen omistaja ja työntekijä vuoteen 2018 saakka.

Samassa tapauksessa oli rikoksesta epäiltynä myös neljä Jemenin ja yksi Venäjän kansalainen. Heistä ainakin kahta konsulttitoimisto Fintegra oli auttanut saamaan oleskeluluvan Suomeen. Yksi jemeniläismiehistä kertoi esitutkinnassa maksaneensa Fintegralle 7000 euroa oleskeluluvan hankkimisesta.

Venäläismies kertoi taas maksaneensa Fintegralle 20 000 euroa, mutta ei ollut saanut oleskelulupaa.

Fintegran nykyinen omistaja tai työntekijät eivät olleet syytteessä tai rikostutkinnan kohteena. Fintegran mukaan yrityksen toiminnassa ole tapahtunut rikoksia, eikä rikollinen toiminta liittynyt millään tavalla Fintegran liiketoimintaan.

Syyte tapauksessa nostettiin lopulta vain suomalaismiestä kohtaan. Muiden kohdalla tehtiin syyttämättäjättämispäätös koskien laittoman maahantulon järjestämistä. Syytteet kaatuivat muun muassa siksi, että laiton maahantulo jäi järjestämättä viranomaisten keskeyttäessä toiminnan.

MOT-ohjelmassa kerrottiin tammikuussa 2023 konsulttifirmasta, joka lupaa auttaa ihmisiä yrittäjiksi Suomeen.

Salaperäinen ”setä” lupasi järjestää asiakkaita

Esitutkinnan aikana Rajavartiolaitos selvitti tapahtumien kulkua muun muassa käymällä läpi rikoksesta epäiltyjen välisiä WhatsApp- ja tekstiviestejä. Niissä viitattiin varsin suoraan väärennettyihin asiakirjoihin ja niiden hankkimiseen.

”Syövytetty viisumi maksaa 4–5 tuhatta, tästä rahasta voit tehdä viisumin. Ehkä he tulostavat siellä tulostimella ja myyvät 50 dollaria, kuka tietää”, syytteessä ollut venäläismies kirjoitti yhdessä viestissään.

Esitutkinta-aineiston mukaan ryhmä oli myynyt palveluaan 2000–5000 euron hintaan.

Epäiltyjen välisissä viesteissä viitattiin toistuvasti ”setään”, joka on luvannut järjestää Eurooppaan tulevia asiakkaita.

Yksi kuulustelluista kertoi ”sedän” olevan Egyptissä asuva jemeniläinen kenraali. Toisen kuulusteltavan mukaan ”3000 henkilöä on odottamassa Eurooppaan tuloa” ryhmän kontaktien avulla.

”Kaikkiaan JR-ryhmän [järjestäytyneen rikollisryhmän] asiakkaina olisi ollut noin 200 Venäjällä oleskelevaa sekä useampi sata mm. Saudi-Arabiassa oleskelevaa jemeniläistä. -- Näistä asiakkaista voisi tehdä 30–50 henkilön ryhmiä, joita lähetetään kolmesta viiteen kertaan kuukaudessa Eurooppaan”, esitutkinnassa todettiin.

Asiakkaat olisivat tulleet esitutkinnan mukaan olemaan etupäässä jemeniläisiä, iranilaisia, pakistanilaisia ja syyrialaisia. Suomen lisäksi heille pyrittäisiin hankkimaan oleskelulupia myös muun muassa Espanjaan ja Puolaan.

Oikaisu 9.6. klo 16:09: Juttuun on korjattu Fintegran Consulting Group Oy:n oikeaksi perustamisvuodeksi 2016. Kello 18.46 korjattu tieto, että Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tuomion saanut mies oli Fintegran toinen omistaja ja työntekijä vuoteen 2018, ei vuosina 2014–2018, kuten ensin kerrottiin.

Lisäys 16.6. kello 10.47: Juttuun on lisätty Fintegra Consulting Groupin viesti Ylelle, jonka mukaan yrityksen toiminnassa ei ole tapahtunut rikoksia, eikä rikollinen toiminta liittynyt yrityksen liiketoimintaan.

Suosittelemme sinulle