Hyppää sisältöön

Katalysaattorivarkaat iskeneet useisiin autoihin Oulun poliisilaitoksen alueella – ilmiö on valtakunnallinen ja yleinen kesäisin

Oulun poliisilaitokselle on viime aikoina tehty useita rikosilmoituksia katalysaattorivarkauksista. Autojen pakoputkissa olevia katalysaattoreita on varastettu ainakin Oulussa, Kajaanissa, Pudasjärvellä ja Puolangalla.

Erilaisia auton katalysaattoreita.
Autojen pakoputkiin asennettuja katalysaattoreja anastetaan, koska ne sisältävät jalometalleja. Kuvituskuvassa autoista purettuja pakoputkia. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Risto Degerman

Autojen pakoputkiin asennettuja päästöjen hallinnassa käytettäviä katalysaattoreita on varastettu toukokuun lopun ja kesäkuun alkupäivien aikana toistakymmentä kappaletta ja varkauksia tullut tietoon ainakin Oulussa, Kajaanissa, Pudasjärvellä ja Puolangalla.

Katalysaattoreita varastetaan niissä olevien jalometallien takia ja varkaudet ovat yleisiä koko maassa ja myös ulkomailla.

Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Heikki Kemppaisen mukaan katalysaattorivarkaudet yleistyvät yleensä keväällä, kun sää lämpenee ja varkauksia tehdään eniten kesän aikana. Tänä vuona Oulun poliisille on tullut tietoon yhteensä 13 tapausta, mutta esimerkiksi viime vuonna tapauksia kirjattiin 44.

Poliisi toivoo tietoa myös epäilyttävästä toiminnasta pysäköityjen autojen lähellä ja esimerkiksi jos autojen liepeillä on outoja ihmisiä ja paikalta kuuluu outoa, esimerkiksi sahaamista muistuttavaa ääntä. Pikainen ilmoitus lisää varkaiden kiinnijäämisriskiä.

– Ilmoitus varkaudesta kannattaa myös tehdä matalalla kynnyksellä numeroon 112, jotta poliisi saa niistä tiedon mahdollisimman pian, sanoo Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Heikki Kemppainen.

Oulun poliisi kehottaa suojautumaan varkauksia vastaan esimerkiksi maalamalla auton alla olevan katalysaattorin kirkkaalla värillä ja kaivertamalla siihen auton rekisterinumeron tai asentamalla katalysaattorin eteen suojapellin, joka vaikeuttaa sen sahaamista irti pakoputkesta.

Katalysaattorivarkauksien ehkäisemiseksi ajoneuvot kannattaa poliisin mukaan myös yleensä sijoittaa paikkaan, jossa on hyvä valaistus sekä muuta liikennettä ja liikkujia.

Suosittelemme sinulle