Hyppää sisältöön

Suomeen kansainvälisiä musiikkitähtiä tuottanut Lasse Norres ei tunnista nollarivikäytäntöä, mutta jatkobileet ovat tuttu juttu

Rammsteinin keulahahmo Till Lindemannia kohtaan esitettiin erilaisia syytöksiä Olympiastadionin keikan jälkeen. Lasse Norrekselle kohussa ei ole mitään uutta.

Lasse Norres on työskennellyt musiikki- ja viihdemaailmassa 50-vuotta.
Suvi Vesalainen

Supersuosittu saksalaisyhtye Rammstein kävi jälleen Suomessa ja soitti kaksi loppuunmyytyä konserttia Olympiastadionilla Helsingissä. Bändi jätti jälkeensä edelleen mediassa vellovan kohun konserttien yhteydessä järjestettävien bändin yksityisjuhlien käytännöistä.

Musiikki- ja viihdealan konkari Lasse Norres toteaa Ylen 8 minuuttia -haastattelussa, että hänelle kohussa ei ole mitään uutta.

Norres muistuttaa, että tapaus Rammsteiniin liittyy nyt kuitenkin jotain negatiivista, jota kukaan ei toistaiseksi ole pystynyt todistamaan.

– Rammsteinin yhteydessä on vihjailtu joistain pillereistä ja kaiken näköisistä huumaavista aineista. Se tekee tästä vähän ilkeämmän asian, Norres pohtii.

Norreksen mukaan hän ei ole ikinä kuullut nollarivijärjestelmästä, vaikka hän muistuttaa olleensa bisneksessä mukana koko ikänsä.

Nollarivillä tarkoitetaan väitettyä valikoitua ryhmää nuoria, kauniita naisia konsertin eturivissä, joille tarjotaan mahdollisuutta konsertin jälkeisiin jatkoihin bändin seurassa.

– Siitä olen kuullut, että neitoset ovat kiinnostuneita rock-tähtien seurasta ja monet rock-tähdet ovat kiinnostuneita naisseurasta. Siinä ei ole mitään omituista, Norres kuittaa.

Jatkobileet sen sijaan ovat Norrekselle tuttu asia. Norres myöntää todistaneensa tilanteita, joissa nuoria naisia on valikoitu bileisiin. Se ei kuitenkaan ole hänen mukaansa niin järjestelmällistä kuin Rammsteinin tapauksessa väitetään olevan.

Mihinkään seksuaalisen väkivaltaan tai huumaustapauksiin Norres ei ole urallaan törmännyt.

Norres muistelee uransa alkuaikoja 1970-luvulla, jolloin runsas alkoholinkäyttö oli musiikkibisneksessä nykyistä yleisempää.

– Kyllä silloinkin oltiin tarkkoina, ettei alaikäisiä neitosia, yleensä neitosia, mihinkään takahuonebileisiin päässyt, hän sanoo.

– Aikojen alussa bileethän oli jossain festarialueella bändin bussissa, Norres nauraa, mutta vakavoituu sitten.

Pandemian myötä tuli Norreksen mukaan tavaksi ennemminkin se, että ketään ei päästetä lähellekään esiintyjiä. Järjestävän tahon ihmisistäkin lähelle tähtiä ovat päässeet enää vain pakolliset henkilöt.

– Bändit eivät voi ottaa sitä riskiä, että joku bändin jäsen sairastuu ja kiertueet saattavat katketa, peruuntua tai siirtyä, Norres muistuttaa.

Kysymykseen keski-iän ylittäneiden miesten ja hyvin nuorten naisten väliseen valta-asetelmaan tai jopa aseman väärinkäyttöön Norres vastaa muistuttaen fanikulttuurista, joka on syntynyt jo Elviksen aikana 1950-luvulla.

– Ei se ole siitä muuttunut miksikään.

Innokas fanikunta on Norreksen mukaan kuitenkin jostain syystä pysynyt nuorempana kuin mitä nämä rock-starat, jotka ovat ehkä kiertäneet jo vuosia.

– Tuntuisi hullulta, jos rock-bändissä keski-ikä on 60 vuotta, että siellä olisi kuusikymppisiä naisia pyrkimässä takahuoneeseen. Toki heitäkin on, mutta ei se kuulu enää aikuisen naisen tapaan käyttäytyä, Norres arvioi.

Toisaalta, miksi ei?

– Jos se kuuluu aikuisen miehen elämään, niin miksi ei aikuisen naisen, kysyi toimittaja Olivia Din Belle.

Katso Lasse Norreksen vastaus ja haastattelu kokonaisuudessaan Areenassa:

Suosittelemme sinulle