Kirjanpainaja on noin puolen senttimetrin mittainen kaarnakuoriainen, joka rakastaa järeitä vanhoja kuusikoita. Otuksen nopea lisääntyminen Keski-Suomessa on tuonut Laajavuoren seikkailupuistolle paljon ylimääräistä työtä ja kustannuksia.
– Tähän mennessä se on aiheuttanut kymmenien tuhansien eurojen ylimääräiset kustannukset, jotka kasvavat koko ajan, kertoo Laajiksen toimitusjohtaja Lasse Niivuori.
Seikkailupuiston kiipeily- ja vaijeriliukuradat on rakennettu isojen puiden varaan. Kun kirjanpainaja iskee kuuseen, se kuolee pystyyn nopeasti.
– Meidän on pitänyt turvallisuussyistä poistaa kuolleita puita ja muuttaa seikkailupuiston ratojen paikkoja sen mukaan. Se on iso työmäärä, sanoo Niivuori.
Ensimmäinen kirjanpainajatuhojen aiheuttama vaaratilanne tuli eteen viime talvena.
– Asiakas oli hiihtämässä suojelualueen reunassa, kun kuolleen kuusen latva putosi muutaman metrin päähän ladulle, kertoo Niivuori.
Laajiksella on toimintaa kuoriaistuhoalueella, mutta yritys ei voi tehdä itse asialle mitään.
Kaupunkilaisten suosikkialueet vaarassa
Kirjanpainaja on Suomen luontoon kuuluva kaarnakuoriainen, jotka voi suurina joukkoina esiintyessään tappaa kokonaisia metsiä.
Tähän asti metsämme ovat eläneet kirjanpainajan kanssa tasapainossa. Nyt ilmastonmuutos on parantanut otuksen lisääntymisolosuhteita ja tasapaino on menetetty.
Jyväskylän Laajavuoressa on ulkoilu- ja virkistysmetsää on noin 350 hehtaaria ja suojelualuetta 200 hehtaaria.
Pahimmat kuoriaistuhot ovat noin kolmen hehtaarin alalla, jolla puolet puista on kuollut ja loput kuolemassa. Tuho on tullut nopeasti.
– Vuosi sitten alueella oli kymmenkunta kuollutta puuta ja nyt on satoja, kertoo Jyväskylän kaupungin metsäasiantuntija Arto Vuorinen.
Tuhokohde on suojelualuetta, eikä kaupunki tee siellä mitään suuria toimenpiteitä. Ulkoilureittien varrelta kaadetaan vaaralliset puut ja rungot jätetään alueelle lahopuuksi.
– Jäädään seuraamaan ja katselemaan sitä tuhoa. Kyllä meidän ihmisten täytyy hyväksyä näitä asioita mitä luonnossa tapahtuu, sanoo Vuorinen.
Kirjanpainaja rakastaa kuumaa ja kuivaa kesää. Silloin se ehtii tehdä kaksikin sukupolvea kesän aikana. Kesän säätiloista on siis kiinni, miten laajasti suojelualueen metsä kuolee.
– En uskalla ennustaa miltä tämä alue tulee näyttämään, sanoo Vuorinen.
Jäähyväiset jyhkeille kuusivanhuksille
Jyväskylän kaupunki omistaa metsää noin 8700 hehtaaria, josta iso osa on kuusivaltaista metsää. Kaupungin asukkaista 98 prosenttia asuu enintään 300 metrin päässä lähimetsästä.
Lähimetsien käsittely herättää asukkaissa usein vahvoja tunteita. Seuraavaksi asutuksen keskellä oleviin metsiköihin kajotaan Kypärämäki-Köhniön alueella.
Kirjanpainaja on pakko pitää mielessä, kun suunnitelmia laaditaan.
– Kaupungin metsäohjelma antaa raamit metsien käsittelyyn. Sitä kautta haemme toimintamalleja, miten tämän kirjanpainajan kanssa toimitaan, kertoo Vuorinen.
Lähimetsissä puusto halutaan pitää elinvoimaisena pitkällä aikavälillä. Riskipuita on kaadettava pois.
– Selkeästi heikentyneet isot suuret kuuset poistetaan. Kuusi on sellainen puulaji, joka meillä tulee olemaan kärsijä, kun ilmasto muuttuu, sanoo Vuorinen.
Voit keskustella aiheesta 10.6. klo 23 saakka.