Yle Urheilu näyttää kanavillaan Paavo Nurmi Gamesin tiistaina 13.6. Lähetys alkaa Yle Areenassa kello 16.25 ja TV2:ssa kello 18.00.
Yleisö villiintyi Oslon Bislett-stadionilla 1. heinäkuuta 2021, kun Karsten Warholm ylitti aidatulla ratakierroksella maalilinjan uudessa maailmanennätysajassa 46,70.
Kun tarkastellaan pohjoismaisia yleisurheilun lippulaivatapahtumia, ME-herkku on ollut tällä vuosituhannella norjalaisten yksinoikeus, jota Bislettillä on tarjoiltu viidesti.
Ensimmäiset Bislett Games -nimellä kulkeneet kisat järjestettiin kesäkuussa 1964, minkä jälkeen tapahtumassa on nähty kaikkiaan 23 Kansainvälisen yleisurheiluliiton ratifioimaa aikuisten ME-tulosta.
Määrä on posketon, sillä vuodesta 1967 järjestetyssä ja Bislettin tavoin Timanttiliigaan kuuluvassa Tukholman DN-galanissa ME-tuloksia on tehtailtu historian saatossa vain kolme. Edellinen näki päivänvalon 7. kesäkuuta 1997, kun Wilson Kipketer sivusi 800 metrin ME-aikaa 1.41,73.
Jopa edesmenneellä Helsingin GP:llä on vyöllään Tukholmaa tuoreempi ME: Haile Gebrselassie pysäytti Olympiastadionilla 5 000 metrin ajanoton aikaan 12.39,36 kesäkuun 13. päivä vuonna 1998.
Suomen vastine länsinaapurien Timanttiliigan kisoille on ollut kymmenen viime vuoden ajan Paavo Nurmi Games. Turkulaisen juoksijalegendan nimikkokisa on operoinut viime vuodet 400 000–500 000 euron urheilijabudjetilla, mikä on noin neljä kertaa pienempi kuin norjalaiskollegoilla.
Tästä huolimatta PNG on alusta alkaen kuulunut paitsi järjestelyiltään ja tunnelmaltaan myös tulostasoltaan yleisurheilukisojen ehdottomaan eliittiin.
Vain budjetti erottaa PNG:n Timanttiliigan statuksesta.
Halvalla irtoava ME-yritys
Nykymuotoinen PNG sai alkunsa Turussa vuonna 2013, mutta tapahtuman juuret juontavat vuoteen 1957. Tuolloin Turun Urheiluliitto järjesti ensimmäiset Paavo Nurmen kisat Nurmen 60-vuotissyntymäpäivälahjana.
Kun puhutaan Nurmesta, ensimmäisenä esiin nostetaan hänen voittamat yhdeksän olympiakultaa. Vähemmälle huomiolle jäävät hänen juoksemat 20 henkilökohtaista ME:tä. Vaikka vuonna 1973 kuollut Nurmi on kaikkien aikojen suomalainen ennätysten tehtailija, hänen nimeään kantavissa kisoissa ei ole vielä nähty ainuttakaan ME:tä.
Nurmi tuskin panisi pahakseen, jos tähän tulisi muutos ensi vuonna. Silloin tulee kuluneeksi sata vuotta Nurmen kovimpana pidetystä ME:stä, 10 000 metriä aikaan 30.06,2. Se kesti voimassa lähes 13 vuotta.
ME-yritykset eivät yleensä irtoa halvalla, vaan niihin kykeneville urheilijoille pulitettavat starttirahat nousevat yleensä PNG:n budjetin kannalta liian korkeiksi. Kuluerää ei nähdä yksinkertaisesti kannattavana sijoituksena, sillä se tarkoittaisi karsimista muusta urheilijakattauksesta.
Mutta poikkeusyksilöitäkin löytyy. Kuulantyöntäjä Ryan Crouser tuo tällä hetkellä parasta pöytään mitä tulee urheilijoiden hinta-laatusuhteeseen: vastikään hurjan ME-tuloksen 23,56 pyörähdellyt Crouser irtoaa Yle Urheilun tietojen mukaan kisajärjestäjälle nykykunnossaankin vaivaisella 15 000 eurolla.
Esimerkiksi seivästähti Armand Duplantista on turha houkutella paikalle ilman starttirahaa, joka on minimissään 70 000 euroa.
Crouser saapuu Eurooppaan kesäkuun lopulla, jolloin hän osallistuu PNG:n kanssa rankingkategorialtaan samantasoiseen Ostravan yleisurheiluiltaan.
PNG on jo useana vuonna putkeen rakentanut tapahtuman kansainvälisen kärjen miesten kiekon ja keihään ympärille, eikä tämän vuoden kisa ole poikkeus.
Tänä vuonna naisten moukari on kuitenkin ainoa laji, jossa mukana on koko viime kesän MM-mitalikolmikko.
Eritoten näissä lajeissa nähdään ennakkonäytös elokuussa odottaville Budapestin MM-finaaleille, mikä olisi varmasti Nurmen mieleen.
On kuitenkin pakko kysyä, olisiko PNG:n aika kokeilla jotain uutta.
Toisin kuin keihäässä, kiekossa ja moukarissa, kuulakisalla olisi mahdollista rikkoa hyväksi havaittua kaavaa viemällä se vaikkapa Turun ydinkeskustaan.
PNG:n urheilijahankinnoista vastaava Arttu Salonen tekee vuodesta toiseen erinomaista työtä, mikä näkyy myös tuloksissa: PNG oli viime vuonna tulostasoltaan maailman 19. kovin yleisurheilutapahtuma.
Crouser ei ainakaan heikentäisi sijoitusta, mikäli Salonen saisi houkuteltua yhdysvaltalaisen Turkuun ensi vuodeksi.
Vitoselle olisi ollut tilausta
Tämänvuotisen PNG:n lajikattauksessa pitkien matkojen erikoismies Nurmi olisi varmasti nähnyt mielellään 5 000 metrin kilpailun, joka on ollut edellisen kerran osa kisaohjelmaa miesten kilpailemana vuonna 2016.
Tänä vuonna naisten vitosta olisi voinut markkinoida huoletta naisten Suomen ennätys -yrityksenä välittömästi sen jälkeen, kun Camilla Richardsson oli murskannut 10 000 metrin SE:n 20. toukokuuta.
Tosin suomalaisten yleisurheilijoiden alkukauden tulokset antavat PNG:n järjestäjille mahdollisuuden markkinoida tapahtumaa potentiaalisina SE-juhlina ilman Richardssoniakin.
Nähdään tiistaina Suomen ennätyksiä tai ei, PNG on joka tapauksessa tänäkin vuonna maailmanluokan yleisurheilukilpailu, josta Nurmi olisi takuulla ylpeä.
Yle Urheilu näyttää kanavillaan Paavo Nurmi Gamesin tiistaina 13.6. Lähetys alkaa Yle Areenassa kello 16.25 ja TV2:ssa kello 18.00.