Hyppää sisältöön

Ikäihmisille halutaan luoda oma kulttuuripolku – moni käy katsomassa esityksiä, mutta entä sitten, kun omat jalat eivät kanna?

Vanhusten palvelutaloihin viedään teatteriesityksiä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tavoitteena on, että vierailuista tulisi pysyvä osa asumispalveluja.

Nainen pitää teatterimainosta käsissään torin laidalla.
Hankekoordinaattori Sara Saxholm kertoo, että aluksi liikkeelle lähdetään kolmen esityksen kiertueella. Yksi esityksistä on elokuussa ensi-iltansa saava Isoisäni kuplettimaakari. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle
Tiia Korhonen,
Arto Loukasmäki

Kajaanin kaupunginteatteri ja Vaara-kollektiivi vievät teatteria vanhusten palvelutaloihin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tarkoituksena on ottaa ikääntyvä väestö entistä paremmin huomioon teattereiden toiminnassa ja ohjelmistoissa. Samalla rakennetaan mallia ikäihmisten omalle kulttuuripolulle, jolla tuetaan ikääntyvän väestön hyvinvointia ja toimintaa eläkkeelle jäämisestä aina viimeisiin vuosiin asti.

Lapsille ja nuorille kulttuuripolku on jo olemassa, joten taiteen tekijöinä ajattelemme, että ikäihmisille pitäisi saada samanlainen, kertoo Ikäihmisten kulttuuripolku -hankkeen koordinaattori Sara Saxholm.

– Kainuu on taiteen ja kulttuurin aluetta. Monet ihmiset ovat varmasti käyneet katsomassa esityksiä työelämässä ollessaan ja eläkkeelle jäätyäänkin, mutta entä sitten, kun he eivät pääse sinne omin jaloin? Jatkuvuus pitäisi ajatella elämänlaatua ja hyvinvointia lisäävänä asiana, Saxholm pohtii.

Voit kuunnella Saxholmin haastattelun alta. Toimittajana on Arto Loukasmäki.

Saxholmin mukaan hanke lähtee liikkeelle kolmella ikäihmisille suunnatun esityksen kiertueella. Vaara-kollektiiviin Tarinoita ilman sanoja – aistimatka metsään kiersi toukokuun aikana Joensuun alueen palvelutaloja.

Elokuun lopussa ensi-iltansa saa Vaaran ja kaupunginteatterin yhteistuotanto Isoisäni kuplettimaakari, jonka kiertue jatkuu syksyn ajan. Ensi vuoden tammikuussa ensi-iltansa saa puolestaan Mummoni kuningatar Elisabeth kaupunginteatterin ohjelmistossa. Molemmat esitykset kiertävät Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Tavoitteena on, että teattereiden ohjelmistossa on jatkossa joka vuosi ainakin yksi esitys, jota esitetään kiertueella ikäihmisten palvelutaloissa ja erilaisissa kokoontumistiloissa. Jatkuva tavoite tulevaan on, että esitysvierailuista tulisi pysyvä osa ikäihmisten asumispalveluja.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme