Hyppää sisältöön

Teinit ryöstivät uhrinsa kahteen kertaan, toinen ohjasi videopuhelulla nuorempaa

Poika ja hänen vuotta nuorempi rikoskumppaninsa olivat jo aikaisemmin ryöstäneet saman pojan väkivallalla uhaten. Uhrin pelkotilaa käytettiin hyväksi myös puhelimella ohjatussa toisessa ryöstössä.

Facetime-ryöstön kaksi tekijää ryöstivät saman pojan aiemmin Helsingissä kauppakeskus Triplassa 30.12.2021. Valvontakameran kuva on muutettu mustavalkoiseksi ja sitä on sumennettu henkilöllisyyksien suojaamiseksi. Tallennetta on myös osin nopeutettu.
Marjatta Rautio

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 15-vuotiaan pojan nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä ehdolliseen vankeuteen.

Poika ei ollut rikospaikalla, mutta hän ohjasi 14-vuotiasta rikoskumppaniaan Facetime-puhelun välityksellä.

Väkivallalla paikan päällä uhria uhannut 14-vuotias välttyi ikänsä vuoksi rangaistukselta.

Ensin vietiin rahaa ja nuuskaa

Parivaljakko oli jo aiemmin ryöstänyt saman 16-vuotiaan pojan joulukuun 2021 lopussa Helsingissä kauppakeskus Triplassa.

Tuolloin ryöstön uhri pakotettiin antamaan lompakosta 30 euroa rahaa ja repusta useita nuuskakiekkoja. Osa niistä vietiin käsistä.

Tapahtumat tallentuivat valvontakameraan. Tallenteelta näkyy, kuinka ryöstäjät puhuvat uhrin kanssa ja lähentyvät häntä, jotta poika ei pääsisi pois paikalta.

Pojan mukaan hänelle sanottiin, että jos hän huutaa lähellä olevien muiden nuorten kuullen, hänet viedään ulos ja hakataan.

Ryöstäjistä vanhempi myös uhkasi uhrille käyvän huonosti, jos hän kertoo tapahtuneesta. Poika kuitenkin puhui kotona ja ryöstöstä tehtiin rikosilmoitus.

Kengät eivät kelvanneet saaliiksi

Nuorempi ryöstäjistä näki uhrin uudelleen Helsingin Länsisataman Lidlillä helmikuussa 2022. Hän meni uhrin luokse, esti tätä poistumasta ja soitti vanhemmalle kaverilleen.

Tämä käski Facetime-puhelussa tarkistamaan, oliko uhrin taskuissa ja lompakossa jotakin arvokasta, ja käski anastamaan Airpod-kuulokkeet, niiden latauskotelon ja puhelimen laturin johtoineen.

15-vuotias käski nuorempaa myös tarkistamaan, millaiset kengät uhrilla oli. Uhri sai pitää kenkänsä, koska 15-vuotiaan mielestä ne olivat niin huonolaatuiset, että niitä ei kannattanut ottaa.

Ryöstäjät aikoivat tyhjentää uhrin pankkitilin

Tämän jälkeen ryöstöä etänä ohjannut poika käski paikalla ollutta poikaa vaatimaan uhrilta, että tämä nostaa tililtään kaikki rahat.

14-vuotias pakotti uhrin käymään kotona ja tämän jälkeen lähtemään pankkiautomaatille. Ryöstäjä näytti, että hänellä oli mukana veitsi lantiolla.

Ryöstö keskeytyi, kun uhrin ystävien avuksi hakema aikuinen tuli paikalle.

Uhrin mukaan puhelimessa ollut 15-vuotias ohjasi koko ajan nuorempaa ja ”oli tämän pomo”.

Uhrin mukaan 15-vuotias käski hänet myös perumaan aiempaan Triplan ryöstöön liittyvät syytökset, jos asia menisi oikeuteen.

Aiempi ryöstö lisäsi pelkoa

Käräjäoikeus piti uhrin kertomusta uskottavana ja sitä tukivat myös puhelutiedot.

Käräjäoikeuden mukaan 15-vuotias syyllistyi kahteen nuorena henkilönä tehtyyn ryöstöön ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen nuorena henkilönä. Yhteinen rangaistus näistä teoista oli 8 kuukautta ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeus katsoi, että 15-vuotias oli tekijäkumppani myös toisessa ryöstössä, koska hän oli nimenomaan ohjannut nuorempaa poikaa Facetime-puhelussa.

Käräjäoikeus arvioi, että uhrin pelkoa oli lisännyt reilua kuukautta aiemmin kauppakeskus Triplassa tapahtunut ryöstö.

Oikeuden mielestä jälkimmäinen ryöstö oli arvioitava ankarimmin. Aikuinen olisi saanut yksin siitä 8 kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Käräjäoikeuden päätöksestä ei valitettu, joten se on lainvoimainen.

Oikeusoppineet: uudentyyppinen teko

Rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen Turun yliopistosta sanoo, että hänen tiedossaan ei ole, että vastaavanlaisesta tapauksesta olisi annettu tuomiota aiemmin.

Rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen arvioi, että tuomio on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Myös Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kuulee tämänkaltaisesta tuomiosta ensimmäistä kertaa.

Hyttinen sanoo, että ryöstöissä on varmasti aiemmin hyväksikäytetty puhelinkeskusteluja.

Tässä tekotavassa on uutta kuvayhteys ja tekijän ohjaaminen sen avulla.

– Ryöstörikos yleensä edellyttää välitöntä läsnäoloa, mutta niin kuin tämä [tuomio] osoittaa, se on mahdollista tehdä myös siten, että toinen [tekijä] on aika etäällä, sanoo Hyttinen.

Teko on ryöstö, jos uhria uhataan väkivallalla tai häntä kohtaan käytetään väkivaltaa ja samalla anastetaan omaisuutta.

Hyttisen mukaan Suomessa on perinteisesti lähdetty siitä, että jos useampi ihminen yhdessä osallistuu ryöstöön, tekijöinä on tuomittu kaikki.

Tuomio on myös osoitus siitä, että yli 15-vuotias ei voi käyttää alle 15-vuotiasta rikollisen teon välikappaleena ilman mitään rikosoikeudellisia seurauksia, sanoo Hyttinen.

Hyttinen arvioi, että videopuheluilla ohjatut ryöstöt eivät ole mikään laajempi ilmiö, vaikka nuorten tekemien ryöstöjen määrä on kasvanut.

Hän toivoo, että esimerkiksi median kautta esille nousevilla tuomiolla olisi ennalta ehkäisevää vaikutusta.

– Vaikka on tietenkin aika optimistista ajatella, että nuoret tarkasti seuraisivat oikeuskäytäntöä.

Suosittelemme