Hyppää sisältöön
Kuvakollaasi kahdesta lähikuvasta mieshenkilöistä syömässä hampurilaista.

Mäkin, Hesen ja Burger Kingin aterioiden hinnat nousivat reippaasti – ”Ei löydy sanoja”, toteaa burgerivaikuttaja Buli Valkama

Laskimme, miten hampurilaisaterioiden hinnat harppasivat McDonaldsissa, Hesburgerissa ja Burger Kingissä. Katso Ylen hakukoneesta, miten oman suosikkiateriasi hinta on muuttunut.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tavallisesta hampurilaisateriasta saa pulittaa nyt selvästi enemmän kuin vain pari vuotta sitten, ja se ärsyttää vantaalaista burgerivaikuttajaa Buli Valkamaa.

– Pikaruokaravintolan idea on, että ne myyvät helppoa, nopeaa ja halpaa. Tällä hetkellä ne myyvät helppoa, nopeaa ja kallista, Valkama sanoo.

Ylen laskelmista ilmenee, että Burger Kingin, McDonaldsin ja Hesburgerin suosittujen hampurilaisaterioiden hinnat ovat kallistuneet nopeammin kuin ruoka ja ravintolaruoka yleensä.

Valkama tuntee purilaiset. Hän on työskennellyt 12 vuotta ravintola-alalla ja on hiljattain alkanut tehdä Tiktokiin hampurilaisiin liittyvää videosarjaa ystävänsä Sasu Silmukarin kanssa.

Perusateria maksaa lähes kympin

Hampurilaisateria on maksanut tänä vuonna Ylen aineiston mukaan keskimäärin yhdeksän euroa. Hesburgerissa ja McDonaldsissa ateria on keskimäärin samanhintainen ja edullisempi kuin Burger Kingissä.

Katso, miten oman suosikkiateriasi hinta on muuttunut.

Suosituista aterioista McDonaldsin Bic Mac on halvempi kuin Hesen kerrosateria ja Burger Kingin Whopper. Kaikkien näiden aterioiden hinnat ovat nousseet kiihtyvää tahtia viime vuosina.

Whopper, Big Mac ja kerrosateria maksavat nykyään yhdeksän tai lähemmäs kymmenen euroa. Aiemmin ne olivat 7–8 euron aterioita. Neljä kertaa kuussa purilaisaterian ostava tai kerran kuukaudessa purilaisella käyvä nelihenkinen perhe maksaa siis käytännössä kuukaudessa jo lähes yhdestä ylimääräisestä ateriasta.

Suomen McDonaldsin markkinointijohtaja Mats Nyström kertoo, että ketju haluaa pitää kiinni ”edullisesta hintamielikuvasta”.

– Edelleenkin olemme mielikuvallisesti edullisin, Nyström sanoo.

Hän perustaa väitteensä tutkimusyritys Kantar TNS:llä kuukausittain teetettyyn kyselyyn.

Ylhäältä päin otettu kuva McDonald's pikaruokaravintolan tarjottimesta jolla on juoma ja ranskanperunat. Tarjottimen vieressä näkyy ihmisen kädet jotka pitelevät osittain syötyä hampurilaista.
Ketjuburgereiden hintojen nousu sapettaa Sasu Silmukaria, koska pikaruokaa saa toisinaan odottaa pidempään kuin ravintolapurilaista. Mitä pikaruoka on, jos se ei ole halpaa eikä nopeaa, hän miettii. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Burgeripomo: Hintoja oli pakko nostaa

Purilaisketjujen mukaan hintoja on nostettu, koska raaka-aineiden hinnat ovat kirineet uusiin korkeuksiin Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Tämä on tehnyt myös hampurilaisaterioiden raaka-aineista aiempaa kalliimpaa.

– Sama kustannusnousu koskee kaikkia pikaruokaravintoloita. Meillä kaikilla on sama paine, Nyström sanoo.

– Raaka-aineiden hintojen korotustahti oli niin kova, että hintoja oli pakko nostaa, kertoo Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmela.

Salmelan mukaan jokainen hinnankorotus punnitaan tarkkaan, jotta asiakkaiden kipuraja ei ylity.

Ketjujen suosittujen aterioiden hinnat ovat nousseet nopeammin kuin ravintolaruoan hinta yleensä. Burger Kingin liiketoimintajohtaja Siru Kalpion mukaan Burger Kingin kohdalla tätä selittää nimenomaan lihan hinnan kallistuminen.

– Meillä on isot pihvit suosituimmissa hampurilaisissamme, hän sanoo.

”Hinnat ovat ihan taivaissa”

Buli Valkama ymmärtää, että raaka-aineiden hintojen nousu vaikuttaa ravintoloiden kannattavuuteen. Silti hän ei niele ketjujen raaka-aineselitystä täysin.

Valkama ihmettelee, miten on mahdollista, että tavallisesta ketjuburgeriateriastakin joutuu nykyään maksamaan lähes kymmenen euroa. Jokainen ketju myy myös yli 12 euron aterioita. Siitä ei ole enää pitkä matka tyypillisiin ravintolaburgerien hintoihin.

– Etenkin Mäkkärin ja Hesen hinnat ovat ihan taivaissa verrattuna siihen, mitä ne oikeasti myyvät. Burger Kingin mättöburgerimeiningillä saa ainakin vatsan täyteen, Valkama sanoo.

Silmukari on samaa mieltä.

– Suomalainen keskituloinen miettii, mihin rahansa käyttää. Premium-hampurilaisen saa melkein Mäkkäri-hinnoilla ravintolasta, jossa on mukava miljöö ja laadukkaat raaka-aineet, hän sanoo.

Kaksi mustiin pukeutunutta miestä syömässä McDonald'sin hampurilaisateriaa.
Burger boys -nimellä somessa tunnetut Buli Valkama ja Sasu Silmukari julkaisevat purilaisvideita Tiktokissa @originalbuli -nimimerkillä ja Facebookissa Burger Lovers Finland -ryhmässä. “Käymme syömässä ja kerromme, mitä mieltä olemme”, sanoo Valkama. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Erityisen paljon Valkamaa ja Silmukaria korpeaa se, että McDonaldsin takavuosina euron juustona mainostama juustohampurilainen ei enää ole euron juusto.

Euron juuston kymmenen sentin hintapomppu kohahdutti suomalaisia vuonna 2019. Nykyään juustohampurilainen maksaa useissa McDonaldseissa kaksi euroa eli hintanousu on ollut parissa vuodessa 100 prosenttia.

– Siinä myydään samaa tuotetta, jota on myyty aina ja siitä saadaan kaksinkertaisesti enemmän rahaa. Inflaatiota ja maailmantilannetta käytetään hyväkseen, että tuosta voi pyytää enemmän rahaa. Ei löydy sanoja, Valkama sanoo.

Valkama ei voi uskoa, että juustohampurilaisen valmistuskustannukset olisivat kaksinkertaistuneet parissa vuodessa.

Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti arvioi Ylellä alkuvuodesta, että yleistynyt puhe inflaatiosta lisää yritysten mahdollisuuksia nostaa hintoja. Burgeriyritykset kiistävät nostaneensa hintoja rahastusmielessä.

Ketjuburgerien hinta ja laatu eivät selvästikään täsmää Valkaman mielestä. Miksi hän ei ole jo äänestänyt jaloillaan?

– Joka kulman takana on Mäkkäri, Burger King tai Hesburger. Silloin tällöin tulee tulee tilattua nopeuden ja helppouden vuoksi. Mutta maun tai laadun takia siellä en käy, Valkama sanoo.

Voit keskustella aiheesta 14.6. klo 23 asti.