Hyppää sisältöön

Kobolttivalmistaja Umicore aikoo rakentaa nikkelijalostamon Kokkolaan – kaikkiaan yhtiöllä on suunnitteilla kaupunkiin miljardi-investoinnit

Belgialaisyhtiö joutuu pilkkomaan hankkeensa useampaan laitokseen, koska tarpeeksi suurta yhtenäistä aluetta ei ole.

Kuvassa on kobolttijätti Umicoren Kokkolan tehdas.
Umicoren kobolttijalostamo Kokkola Industrial Parkissa (KIP). Arkistokuva. Kuva: Umicore pressbild
Ari Vihanta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kobolttivalmistaja Umicore aikoo rakentaa nikkelijalostamon Kokkolaan.

Nikkelijalostamo ja pCAM-akkumateriaalitehdas sijoittuisivat toiseen päähän suurteollisuusaluetta kuin missä Umicoren kobolttijalostamo toimii.

Umicore vuokrasi vuosi sitten toisen tontin kaupungilta läheltä Port Toweria. Nyt yhtiö on julkaissut ympäristövaikutusten arviointiohjelman (yva), joka koskee nikkelijalostamoa ja akkumateriaalitehdasta.

Belgialaiskonsernilla on pidemmällä nykyisen kobolttijalostamon viereen tulevan uuden tuotantolaitoksen suunnittelu. Laajennuksen vaatima maanvaihtokauppa on kaupunginvaltuustossa käsittelyssä maanantaina.

Yhtiö toivoo tämän vuoden aikana ympäristölupaa ja investointipäätöstä laajennuksen ensimmäiselle vaiheelleen pääkonttoristaan Brysselistä.

Se mahdollistaa akkumateriaalituotannon laajentamisen, koboltin jalostuskapasiteetin nostamisen sekä nikkeliliuotuksen rakentamisen.

Itäiselle alueelle tuleva tuotantolaitos puolestaan toisi sinne nikkelijalostamon eli se pystyisi hyödyntämään ”karkeampaa” nikkeliraaka-ainetta kuin KIP Pohjoisen aluelle tuleva nikkeliluotuslaitos.

Suunnitellun nikkelijalostamon tuotantomäärä olisi 50 000 tonnia nikkeliä vuodessa, kun esimerkiksi Nornickel Harjavallan tuotanto laajenee tämän vuoden aikana 75 000 tonniin.

Työntekijämäärä voi kasvaa ohi Bolidenin

KIP Itäisen alueen laitosten rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi heti kun KIP Pohjoisen uusi tuotantolaitos valmistuu, kertoo toimitusjohtaja Heikki Pihlaja.

– Jalostettua nikkeliä ei ole tarpeeksi saatavilla eli joudumme jalostamaan sitä vähän pidemmän matkan. Nikkeli käytetään syötteeksi akkuprekursiomateriaaleihin, joita alamme myös valmistamaan KIP Itäisen alueella.

Yhtiö joutuu rakentamaan kaksi erillistä pCAM-laitosta, koska yhtenäistä tilaa suurelle tehtaalle ei alueella ollut.

– Ensimmäinen vaihe tulee nätisti Umicoren nykyisten toimintojen kylkeen ja toinen vaihe noin kilometrin päähän. Se oli lähin teollisuustontti, jonne pystymme rakentamaan.

Kaikkiaan Umicore suunnittelee investoivansa yli miljardi euroa Kokkolaan.

KIP Itäisellä oleva tontti on 27 hehtaaria, se sijaitsee metsäisellä alueella Kemirantien, Satamatien ja Ykspihlajan ratapihan välissä, rakenteilla olevan Keliberin tehtaan vieressä. Heikki Pihlaja arvioi, että itäiselle alueelle tulisi useita satoja uusia työpaikkoja.

Pihlaja arvioikin, että mikäli kaikki Umicoren suunnitelmat toteutuvat, se kasvaa työntekijämäärältään KIP:n suurimmaksi työnantajaksi.

Nyt Umicore työllistää noin 350 työntekijää. Sinkkitehdasta pyörittävä Boliden Kokkola työllistää KIP:n alueella nyt noin 560 työntekijää.

Umicoren Kokkolan kobolttijalostamo on suurin kobolttijalostamo Kiinan ulkopuolella.

Suosittelemme sinulle