Hyppää sisältöön

Festarihinnat ovat nousseet, mutta vip-liput tekevät kauppansa – erikoispaikoille haluavat esimerkiksi kaveriporukat

Lappilaisfestareiden ennakkolippujen myynti on järjestäjien mukaan alkanut vilkkaasti.

Antti Tuisku esiintymässä festivaalilavalla. Edessä yleisöä käsi pystyssä.
Festareiden kulut ovat kasvaneet viime vuosina. Kuva vuoden 2022 Satama Open Airista Kemistä. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Taina Nuutinen-Kallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun kemiläinen Satama Open Air järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011, festivaaleille myytiin 26 vip-lippua. Viime kesän loppuunmyytyyn noin 13 000 kävijän tapahtumaan vip-lippuja myytiin 1 350, kertoo festivaaleja järjestävän Eventworks-yrityksen toimitusjohtaja Markku Köngäs.

– Kysyntä on kasvanut nimenomaan kuluttaja-asiakkaiden keskuudessa. Vip-liput ostetaan esimerkiksi kaveriporukalla, kertoo Köngäs.

Perinteisesti vip-lippuja ovat ostaneet yritykset, jotka lahjoittavat lippuja henkilökunnalleen ja asiakkailleen.

– Juuri teimme kaupat erään yrityksen kanssa, joka osti 70 vip-lippua, Köngäs kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan vipissä viehättää muun muassa se, että sateen sattuessa vip-lippulainen pääsee teltan suojiin ja pysyy kuivana. Vipissä on myös istuinpaikkoja runsaasti.

– Vipissä on myös monipuolisemmat juomavalikoimat, seisova pöytä ja omat käymälät, hän kertoo.

Artistien hinnat kallistuneet

Useiden festivaalien lippuhintoja on nostettu viime vuodesta. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävän Satama Open Airin kahden päivän lipun hinta on noussut viime vuodesta seitsemän prosenttia.

Yleisen hinnannousun lisäksi festivaalien kuluja ovat kasvattaneet muun muassa työvoimakulut. Aiemmin festivaaleilla oli enemmän talkootyövoimaa esimerkiksi urheiluseuroista, mutta nykyään valtaosa festivaalintekijöistä ovat palkkatyöntekijöitä.

Myös artistien hinnat ovat nousseet. Huippuartistin hinta on kymmeniä tuhansia euroja. Esiintyjien vaatimuksetkin ovat kasvaneet.

– Aikaisemmin artistien mukana kulkevalle seurueelle riitti majoitus kahden hengen huoneessa. Nykyisin suurin osa haluaa majoittua omissa huoneissaan. Majoitushinnat lähes tuplaantuvat, Köngäs laskee.

Ennakkomyynti sujuu vilkkaasti

Eventworks järjestää kesällä myös Twin City Festivaalit Torniossa sekä Santa Open Air -festivaalit Rovaniemen Lainaanrannassa.

Köngäksen mukaan kaikkien festivaalien ennakkolippujen myynnit ovat alkaneet hyvin.

– Kaikille festivaaleille lippuja on myyty enemmän kuin edellisenä vuonna.

Rovaniemeläistä Simerockia järjestävä Samuli “Sime” Yliaska kertoo niin ikään lipun myynnin käynnistyneen vilkkaasti.

– Jos ei ihmeitä tapahdu, niin liput myydään loppuun nopeasti, hän arvioi.

Simerockia ei järjestetty viime vuonna. Vuonna 2021 festivaalit juhlittiin koronarajoitusten keskellä. Samuli Yliaska ei ole vielä päättänyt, järjestetäänkö festareita jatkossa joka vuosi vai kenties joka toinen vuosi.

Yliaskan mukaan Lainaanrannassa järjestettävä Santa Open Air ei näytä nakertavan Simerockin suosiota. Myös Lainaanrannan festaria järjestävä Markku Köngäs on todennut, etteivät Simerock ja Santa Open Air ole varsinaisesti kilpailijoita keskenään.

Suosittelemme