Lahtelaistutkimus on tuottanut uutta tietoa ulosteensiirrosta hoitomenetelmänä. Päijät-Hämeen keskussairaalan sisätautien ylilääkäri Perttu Lahtinen väittelee perjantaina Lahdessa ulosteensiirron hyödyistä eri sairauksien hoidossa.
Ulosteensiirto on ollut jo vuosia käytössä yleisimmän antibioottihoitoon liittyvän ripulitaudin eli Clostridioides difficile -infektion hoidossa potilailla.
Lahtinen tarkastelee Helsingin yliopistoon tekemässään väitöskirjassa hoidon vaikutuksia antibioottiripuliin, ärtyvän suolen oireyhtymään, haavaiseen paksusuolentulehdukseen ja lihavuuteen.
Selkeimmät myönteiset vaikutukset ilmenivät antibioottiripuliin liittyvissä kokeissa.
Ärtyvän suolen oireyhtymässä todettiin lievää ohimenevää oireiden vähenemistä ulosteensiirron jälkeen, muttei tilastollisesti merkitsevää eroa lumeryhmään verrattuna. Suoliston mikrobisto kuitenkin muuttui samankaltaiseksi kuin ulosteenluovuttajalla.
Haavaisessa paksusuolentulehduksessa ja lihavuudessa ei ulosteensiirrosta ollut tässä tutkimuksessa hyötyä. Väitöskirja on luettavissa Helsingin yliopiston nettisivuilla.
Suolistomikrobiston poikkeavuuksia monissa sairauksissa
Ylilääkäri Perttu Lahtinen sanoo ulosteensiirron olevan tutkimusala, joka on noussut viime vuosien aikana ja kasvanut nopeasti. Hän uskoo, että ulosteensiirron hyödyntämisessä on vielä paljon tutkittavaa.
Moniin sairauksiin liittyy esimerkiksi poikkeava suolistomikrobisto, joka voi altistaa tulehduksille.
– Jos mietitään, missä kaikissa sairauksissa tällainen mikrobisto on, niin se on valtava määrä. Melkein taudissa kuin taudissa olisi kiinnostavaa katsoa, muuttuvatko asiat parempaan suuntaan mikrobistoa rikastamalla.
Kotimainen tutkimus etenee hyvään tahtiin
Ulosteensiirron vaikutusta tutkitaan ahkerasti myös muualla maailmassa. Lahtisen mukaan kotimainen tutkimus on hyvin mukana kansainvälisessä vauhdissa.
Hän muistuttaa, että Suomessa on jo korkeatasoista mikrobitutkimusta, joka tuottaa tietoa suolistomikrobien toiminnasta ja niiden yhteydestä sairauksiin.
– Ulosteensiirtomenetelmän tutkimuksella voimme tarjota mielenkiintoisia uusia tutkimusaineistoja myös mikrobistotieteilijöille. Tietysti itse toivoisin, että voisimme löytää potilaille parannuskeinoja, Perttu Lahtinen toteaa.