Hyppää sisältöön

Onko Ukrainan päähyökkäys alkanut? Asiantuntija: “Leopardien näkyminen viittaa siihen”

Sotaa seuraavan asiantuntija John Helinin mukaan Ukrainan päähyökkäyssuunta saattaisi olla Zaporižžjan alueella.

Kaksi Leopard-panssarivaunua ja kolme muuta taisteluajoneuvoa ilmakuvassa maantiellä.
Risteyksessä oleva ja alin ajoneuvo on tunnistettu Leopard 2 -panssarivaunuiksi. Kuva: Zaporžki Front / Telegram
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukraina on hyökännyt viime yöstä lähtien lähellä Orhivin kaupunkia Zaporižžjan suunnalla.

Asiasta kertovat lukuisat venäläiset sotabloggaajat sekä Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu. Venäläiset lähteet eivät ole luotettavia, mutta väitteiden tueksi on kuvamateriaalia.

Kuvissa näkyy ensimmäistä kertaa saksalaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja taisteluissa. Kuvat panssarivaunuista julkaisi venäläinen sotablogi Zaporžki Front.

Vaunut on vahvistettu Leopardeiksi ja paikannettu rintamalle, kertoo sotaa avoimista lähteistä seuraava asiantuntija John Helin.

– Leopardien näkyminen viittaa siihen, että tämä voisi olla Ukrainan päähyökkäyssuunta, arvioi sodan tilannekarttaa päivittävä Helin Ylelle.

Ukrainan kartta 8.6.2023.
Leopard 2 -panssarivaunuja on havaittu Orhivin kaupungin lähellä. Kuva: Laura Merikalla / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Hyökkäyksen laajuus epäselvä

Ukraina säästelee todennäköisesti arvokkaita länsipanssareita vain tärkeimpiin hyökkäyksiinsä. Kyseessä voisi siis olla päähyökkäyksen alku.

Helinin mukaan asiaa ei voi kuitenkaan sanoa vielä varmaksi.

Alueella ei ole vielä nähty muuta päähyökkäykseen oletettavasti kuuluvaa länsikalustoa, kuten Challenger-panssarivaunuja tai Bradley-taisteluajoneuvoja.

Myöskään hyökkäyksen laajuudesta ei ole toistaiseksi luotettavaa tietoa. On epäselvää, onko kyse Ukrainan hyvin aggressiivisesta tunnustelusta vai varsinaisesta hyökkäyksestä.

Zaporižžjan rintamasta vastaavan Ukrainan operaatioryhmä on kiistänyt Washington Post -lehdelle, että meneillään olisi ”pieniä vastahyökkäystoimia” suurempia toimia. Ukraina on tosin tehnyt jo aiemmin selväksi, ettei se ilmoita vastahyökkäyksen alkamisesta erikseen.

Suunta kohti Melitopolia?

Ukraina hyökkää alueella, jota on etukäteen arvioitu yhtenä todennäköisimmistä suunnista päähyökkäykselle. Orhivin alueelta johtaa tie kohti Melitopolin kaupunkia Asovanmeren rannalla.

Jos Ukraina saavuttaisi Melitopolin, se halkaisisi Venäjän miehittämän alueen kahtia. Samalla Krimin niemimaan huolto jäisi vain merikuljetusten ja Kertsin jo kertaalleen pommitetun sillan varaan.

Venäjä on rakentanut vahvoja linnoituksia tien varteen.

Vahvat linnoitukset vielä edessä

Helinin mukaan tämänhetkisten tietojen perusteella näyttää siltä, että Ukraina olisi saanut Zaporižžjan suunnalla haltuunsa Venäjän ensimmäisiä puolustusasemia.

Vahvasti linnoitetut pääasemat ovat kuitenkin vielä edessäpäin.

Helinin ja muiden sotaa seuraavien tiedot perustuvat toistaiseksi venäläisten sotabloggaajien väitteisiin ja kuviin. Ukraina on pitänyt tiukkaa radiohiljaisuutta operaatioistaan.

Vaikka bloggaajat ovat hyvin epäluotettavia lähteitä, Helinin mukaan myös heidän väitteistään voi päätellä tietoja sodan todellisesta kulusta.

Helin sanoo odottavansa tuoreita satelliittikuvia alueelta. Ne kertovat puolueettomammin rintamatilanteesta.

Ukraina edennyt myös idenpänä

Viime päivinä Ukraina on edennyt myös Orhivista itään sijaitsevan Velyka Novosilkan alueella useita kilometrejä. Näitä tapahtumia on voitu vahvistaa jo satelliittikuvistakin.

Tällä alueella on havaittu vahvistetusti ranskalaisia AMX-10RC-tiedustelupanssariajoneuvoja. Raskasta länsikalustoa ei kuitenkaan ole nähty.

Helinin mukaan viime päivien tiedot Ukrainan hyökkäyksistä kertovat joka tapauksessa siitä, että Ukrainan pitkään odotettu vastahyökkäys on alkanut.

Näin ukrainalaissotilaat harjoittelivat Leopard-panssarivaunujen käyttöä maaliskuussa.

Suosittelemme