Hyppää sisältöön

Alkukesän viileä sää on pitänyt sinilevät piilossa, mutta kesän helteet voivat muuttaa tilanteen nopeastikin

Pirkanmaalla pintavesien lämpötila oli kesäkuun ensimmäisen viikon jälkeen laajalti 2–3 astetta pitkäaikaisen keskiarvon alapuolella.

Sinilevää rantavedessä meressä.
Sinilevä ilmestyy nopeasti. Vielä edellispäivänä puhtaan näköinen vesi voi jo seuraavana päivänä näyttää hyvin erilaiselta, sillä levän määrä voi vaihdella nopeastikin. Kuva: Paula Collin / Yle
Jouni Tanninen

Viileä alkukesän sää on vielä pitänyt sinilevät hiljaisena. Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla Pirkanmaalla ei ole todettu sinileviä viikolla 23, ainakaan 8. kesäkuuta mennessä. Näin kertoo Pirkanmaan ely-keskus.

Sään ja sen perässä vesien ennustetaan lämpenevän viikonlopusta alkaen, mikä muuttanee tilanteen pian. Sinileviä on vesistöissä aina, mutta runsaat kasvustot johtuvat rehevöitymisestä, mikä on vuorostaan ihmisen aikaansaannosta.

Keskiviikkona 7. kesäkuuta pintaveden lämpötila oli Virtain Kitusjärvessä 12,5 astetta ja Längelmäveden Kaivannossa 12,8. Näsijärven Kyrönlahdessa lukema oli vain 10,2. Lukemat ovat pari kolme astetta alle ajankohdan keskiarvon.

Sinilevä on oikeastaan syanobakteereja eikä varsinaista levää. Vedessä se on vellin tai maalin oloista eikä tartu veteen tökättyyn tikkuun, kuten harmiton rihmalevä tekee.

Vettä voi myös ottaa johonkin astiaan. Jos likimain tunnin mentyä pintaan on noussut vihertäviä hiukkasia, vedessä on todennäköisesti sinilevää.

Muitakin hienojakoisia epäpuhtauksia voi kellua pinnalla varsinkin keväisin, esimerkiksi siitepölyä, nokea, tuhkaa tai pölyä.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Suosittelemme