Hyppää sisältöön

Tamperelainen sushiravintola irtisanoi äitiyslomalta palanneen – käräjäoikeus tuomitsi maksamaan korvauksia

Kaikkinensa yrityksen maksettavaksi tuli yli 63 000 euroa.

Tampereen oikeustalo
Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi ravintolan korvauksiin perusteettomasta irtisanomisesta. Kuvituskuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Pasi Punkari

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tamperelaisen sushiravintolan maksamaan irtisanotulle työntekijälleen korvauksia työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

Oikeus määräsi yrityksen maksamaan entiselle työntekijälleen korvauksia 17 827 euroa. Lisäksi se joutuu maksamaan työntekijälle hyvitystä tasa-arvolain syrjinnänkiellon rikkomisesta 15 000 euroa.

Yrityksen maksettavaksi tuli myös 23 000 euron oikeudenkäyntikulut sekä 8 000 euron korvaus Työllisyysrahastolle.

Kaikkinensa yritykselle tuli siis maksettavaa yli 63 000 euroa.

Sushiravintola kiisti syyllistyneensä tasa-arvolaissa tarkoitettuun syrjintään. Ravintolan mielestä työsopimuksen irtisanomiseen oli työsopimuslain mukainen asiallinen ja painava peruste. Ravintolan mukaan työt vähentyivät taloudellisista ja tuotannollisista syistä.

Työntekijälle ei ollut tarjolla äitiysloman jälkeen entisiä työtehtäviä

Tapauksessa oli kyse siitä, että yrityksestä irtisanottu työntekijä kertoi lähteneensä vapaaehtoisesti töihin yrityksen perustamaan uuteen ravintolaan ennen äitiyslomalle jäämistään.

Äitiysloman aikana uuden ravintolan toiminta lopetettiin kannattamattomana. Työntekijän mukaan hänen kanssaan ei ollut sovittu, että hän jäisi pysyvästi uuteen ravintolaan töihin.

Kun hän palasi äitiysloman jälkeen töihin, ravintola tarjosi irtisanomisen vaihtona töitä alemmalla palkalla, ilman aiempia täysiä työtunteja sekä ilman aiempaa esimiesvastuuta.

Käräjäoikeus katsoi, että yrityksen toiminta oli vastoin työsopimuslain säännöksiä.

Käräjäoikeuden mielestä irtisanominen liittyi työntekijän äitiyslomaan

Käräjäoikeuden mielestä työntekijän työsuhteen päättäminen liittyi siihen, että työntekijä jäi äitiyslomalle. Oikeuden mielestä yrityksen menettely oli hyvin moitittavaa.

Työntekijä ehti olla työttömänä irtisanomisen jälkeen yhdeksän kuukautta ennen kuin työllistyi uudestaan.

Käräjäoikeus katsoi, että kohtuullinen korvaus irtisanotulle työntekijälle oli kymmenen kuukauden palkka, josta vähennettiin Työllisyysrahaston osuus.

Käräjäoikeus katsoi myös, että työsuhde oli päätetty äitiysvapaan johdosta eli syrjivällä perusteella. Kysymys oli tasa-arvolain vastaisesta syrjinnästä, jonka johdosta työntekijällä on oikeus saada tasa-arvolain mukaista hyvitystä.

Käräjäoikeuden ratkaisuun voi hakea muutosta valittamalla annettuun määräaikaan mennessä.

Suosittelemme sinulle