Hyppää sisältöön

Nosturivalmistaja Mantsinen Group solmi 20 miljoonan euron jättikaupat Brasiliaan

Materiaalinkäsittelykoneita ja työlaitteita Pohjois-Karjalassa valmistava perheyhtiö teki historiansa suurimmat kaupat sellujätti Suzanon kanssa.

Mantsinen Groupin toimitusjohtaja Mia Mantsinen yrityksen ulkopihalla isojen materiaalinkäsittelynostureiden edessä valkoinen suojakypärä päässään.
Toimitusjohtaja Mia Mantsinen kertoo, että yrityksen tontilta löytyy Suomen suurin hiekkalaatikko. Kaikki laitteet koekäytetään tehtaan pihalla ennen niiden lähtöä maailmalle asiakkaiden luo. Kuva: Siru Päivinen / Yle
Siru Päivinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen logistiikka-alan perheyritys Mantsinen Group juhlii 60-vuotista taivaltaan iloiten brasilialaisen Suzanon kanssa solmitusta isosta kaupasta.

Kauppaan kuuluu 16 materiaalinkäsittelykonetta ja 25 työlaitetta.

– Latinalaiseen Amerikkaan solmimamme sopimus on yrityshistoriamme suurin laitekauppa, iloitsee toimitusjohtaja Mia Mantsinen.

Suzano on latinalaisen Amerikan suurin paperi- ja selluyhtiö, joka tekee yhteistyötä myös suomalaisen Stora Enson kanssa.

Mantsinen Groupin toimitusjohtaja Mia Mantsinen seisoo yrityksen valmistamien jättinostureiden edessä pihamaalla kesällä.
Mia Mantsisen luotsaama perheyritys juhlii jättikaupoilla. Brasiliaan lähtee 14 konetta ja 25 koneiden nostovarsiin kiinnitettävää työlaitetta. Kuva: Siru Päivinen / Yle

Liperin Ylämyllyllä pääpaikkaansa pitävän konsernin liikevaihto ylitti viime vuonna ensimmäistä kertaa 100 miljoonan euron rajan. Takana on siis ennätysvuosi.

Pyöröovien rivistön kautta ulos Venäjältä

Henkilöstömäärä on laskenut Venäjän Ukrainalle aloittaman hyökkäyssodan takia. Ennen sitä työntekijöitä oli lähes 600. Nyt Suomen toiminnot työllistävät noin 350 ihmistä.

Mantsinen on toiminut Venäjällä lähes 25 vuoden ajan, mutta lopetti viennin Venäjälle välittömästi sodan alettua.

– Myyntiprosessit Venäjän toiminnoista ovat vielä kesken, kuten niin monella muullakin suomalaisyrityksellä. Tilanne Venäjältä irtautumisen kanssa tuntuu siltä, kuin olisi pyöröovien keskiössä. Kun yhdestä ovesta pääsee läpi, on seuraava heti edessä, Mia Mantsinen huokaa.

Yrityksen ja ostajan kesken kaikki olisi jo selvää, mutta viranomaisprosessit ja pakotteiden rajoitteiden keskellä toimiminen tekee irtautumisesta haastavaa.

– Eniten hidastaa Venäjän viranomaisprosessi. Yrityksen toiminnot on kuitenkin jo eriytetty, ja yksikkö Venäjällä on toiminut itsenäisesti irtautumispäätöksestä lähtien, Mantsinen kertoo.

Erikoiskuljetukset tarkoittavat työpaikkojaItä-Suomessa

Mantsisen laitteet kulkevat Ylämyllyltä maailmalle alkutaipaleensa maanteitse erikoiskuljetuksina. Tiestöllä liikkuu raskaita tonneja, joten siltakohdat on mietittävä tarkasti.

Latinalaiseen Amerikkaan koneet matkaavat vuoden 2024 aikana neljässä erässä, muutaman koneen sarjoina.

– Erikoiskuljetuksemme saattavat joskus harmittaa muita tienkäyttäjiä, mutta toivomme heidän ymmärtävän että ne tarkoittavat itäsuomalaisittain työpaikkoja ja elantoa, toimitusjohtaja Mia Mantsinen sanoo.

Suosittelemme sinulle