Hyppää sisältöön

EU-maat sopuun maahanmuuton sääntöjen uudistamiseksi

EU on etsinyt vuosia ratkaisua EU:n turvapaikkapolitiikan uudistamisesta. Nyt ministerit ovat päässeet vihdoin sopuun yhteisestä turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikasta.

Suojapeitteitä olkapäillään pitävät henkilöt astuvat ulos laivasta.
Turvapaikanhakijoita kuljettava alus rantautuu Italian Marina di Ravennassa huhtikuussa. Kuva: Max Cavallari / EPA
Elsa Osipova,
Minja Viitanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuosia kestäneiden neuvottelujen jälkeen EU:n jäsenvaltiot näyttävät viimein päässeen sopuun yhteisestä turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan uudistuksesta. Puheenjohtajamaa Ruotsi kertoi Twitterissä, että EU:n sisäministerit saivat sovittua yhteisestä näkemyksestä.

– Nämä asiakirjat muodostavat EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistuksen kaksi pääpilaria ja ovat avainasemassa vastuullisuuden ja solidaarisuuden välisen tasapainon saavuttamisessa. Kova työ useiden puheenjohtajakausien aikana on osaltaan edistänyt tänään saavuttamaamme tulosta, Ruotsi kirjoittaa.

Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard kertoo TT:lle, että tänään Luxemburgissa kokoustavat ministerit ovat päättäneet tehostaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautuksia sekä sopivat ”solidaarisuudesta”, eli siitä, että maat lupaavat auttaa toisiaan kriisitilanteissa.

EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kokonaisuudistusta on valmisteltu vuoden 2015 maahanmuuttokriisistä lähtien.

Ennen kuin ehdotukset tulevat voimaan, ne on hyväksyttävä EU-parlamentissa ja EU:n jäsenmaissa.

Yhteisvastuu ja nopeampi käsittely

Uudistuksen tavoitteena on EU:n laajuisen yhteisvastuumekanismin luominen, joka helpottaisi voimakkaan paineen kohteeksi joutuvien jäsenmaiden tilannetta.

Ajatuksena on, että osa turvapaikanhakijoista voitaisiin sijoittaa toisiin EU-maihin nykyisistä turvapaikkasäännöistä poiketen.

Lähteet: AFP, TT

Juttua täydennetty 8.6. kello 23.00 puheenjohtajamaa Ruotsin tviitillä.

Suosittelemme