Hyppää sisältöön

Donald Trumpia vastaan on nostettu liittovaltion rikossyytteitä salaisten asiakirjojen hallussapidosta

Trumpia syytetään useista rikoksista, jotka liittyvät salaisten asiakirjojen luvattomaan hallussapitoon, kertovat yhdysvaltalaismediat. Oikeusministeriö ei ole julkistanut tarkkoja syytekohtia.

Entinen presidentti Donald Trump puhuu kampanjatilaisuudessa Manchesterissä, New Hampshiressä torstaina 27.4.2022.
Trump on kertonut pyrkivänsä republikaanien ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentivaaleihin. Kuva: CJ Gunther / EPA
Ilmari Reunamäki,
Minja Viitanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoo, että häntä vastaan on nostettu syytteitä salaisten asiakirjojen hallussapidosta hänen virkakautensa päättymisen jälkeen.

Trumpin asianajaja Jim Trusty vahvistaa uutiskanava CNN:lle, että Trumpia syytetään seitsemästä rikoksesta. Trustyn mukaan ei ole varmaa tietoa siitä, mitä syytteet tarkkaan ottaen pitävät sisällään.

Trusty sanoo, että hänen tiiminsä ei ole saanut kopiota syytteiden nostamista käsittelevästä asiakirjasta, vaan asiasta ilmoitettiin sille sähköpostitse.

Sanomalehti The New York Timesin (NYT) tietojen mukaan syytteet liittyvät kansallisesta turvallisuutta koskevien salaisten asiakirjojen luvattomaan hallussapitoon, mikä on liittovaltion vakoilulain vastaista. Trumpia syytetään lisäksi muun muassa väärien lausuntojen antamisesta ja yrityksestä jarruttaa oikeuden toimintaa, kaksi henkilöä kertoo NYT:lle.

Presidentiksi uudestaan pyrkivä Trump kirjoittaa omassa Truth Social -viestipalvelussaan, että hänet on kutsuttu liittovaltion tuomioistuimen eteen Floridan Miamiin ensi tiistaina.

– Korruptoitunut (Joe) Bidenin hallinto on ilmoittanut asianajajilleni, että minua vastaan on nostettu syyte, Trump kirjoittaa.

– En koskaan uskonut, että näin voisi tapahtua Yhdysvaltojen entiselle presidentille.

Trump julkaisi Truth Socialissa myös videon, jolla hän kiistää syyllisyytensä ja väittää valheellisesti, että edelliset presidentinvaalit olivat vilpilliset häntä vastaan.

Oikeusministeriö ei ole julkistanut syytteitä

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain entinen presidentti, jota vastaan on nostettu liitovaltiotason syytteitä.

Trump on useaan otteeseen kiistänyt tehneensä mitään väärää. Hän on väittänyt valheellisesti, että hänellä on ollut valtaoikeudet poistaa turvaluokitukset salaisista asiakirjoista senkin jälkeen, kun hänen presidenttikautensa päättyi.

Yhdysvaltain oikeusministeriö ei ole toistaiseksi kommentoinut syytteitä tai julkistanut tarkkoja syytekohtia.

Liittovaltion syyttäjät ovat sanoneet, että Trump otti mukaansa noin 11 000 asiakirjaa hänen Floridan Mar-a-Lago-kartanoonsa sen jälkeen, kun hänen presidenttikautensa loppui tammikuussa 2021.

Republikaaneilta tukea Trumpille

Edustajainhuoneen puhemies, republikaanijohtaja Kevin McCarthyn mukaan on kohtuutonta, että istuva presidentti asettaa haastajansa syytteeseen. Hän kertoo seisovansa Trumpin rinnalla.

– On kohtuutonta, että presidentti syyttää häntä vastustavaa johtavaa ehdokasta. Joe Biden säilytti salaisia asiakirjoja vuosikymmeniä, McCarthy kirjoittaa Twitterissä.

Todellisuudessa presidentti Biden ei ole asettanut Trumpia syytteeseen, vaan päätöksen syytteiden nostamisesta on tehnyt maan oikeusministeriö, jonka johdossa on oikeusministeri Merrick Garland.

Trumpin tueksi ovat asettuneet myös monet häntä republikaanien presidenttiehdokkaan esivaaleissa haastavat ehdokkaat, kuten Floridan kuvernööri Ron DeSantis. DeSantis sanoo, että maan oikeusjärjestelmä on vinoutunut republikaaneja vastaan.

Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Asa Hutchinson poikkeaa puoluetovereistaan, sillä hänen mielestään Trumpin pitäisi nyt luopua ehdokkuuden tavoittelemisesta. Hänen mielestään Trump pitää perustuslakia pilkkanaan ja on osoittanut toiminnallaan, ettei kunnioita lakia.

Tutkija: Trumpia voi odottaa vuosien vankeustuomio

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén arvioi Ylen aamussa, että Trumpin saamat syytteet ovat kovia. Niistä saattaa olla luvassa jopa vuosien vankeustuomio.

Myös Joe Bidenilta on löytynyt salaisia asiakirjoja. Lindén arvioi, että Bidenin tilanne on erilainen kuin Trumpin.

– Trump oli saanut pyynnön, että hänen pitää luovuttaa nämä asiakirjat. Sen sijaan, että Trump olisi tehnyt niin, syyttäjä pyrkii osoittamaan, että hän nimenomaan yritti aktiivisesti estää kansallisarkistoa saamasta niitä. Biden taas teki yhteistyötä heti, kun asiakirjat löytyivät, Lindén totesi.

Ylen Yhdysvaltain-toimittaja Juri von Bonsdorff arvioi, että syytteiden vaikutus Trumpin presidentinvaalikampanjaan on vielä hämärän peitossa.

– Suurin kysymysmerkki tässä on Donald Trumpin oikeudelliset huolet ja se, miten ne vaikuttavat hänen tilanteeseensa ja suosioonsa. Muodollisesti hän pystyy syytteistä huolimatta olemaan presidentinvaaleissa mukana. Mutta jos hän saa tuomion, kukaan ei tiedä, miten se vaikuttaa hänen tilanteeseensa, von Bonsdorff sanoi Ylen aamussa.

Trumpilla muitakin oikeusjuttuja meneillään

Entistä presidentti Trumpia vastaan on käynnissä useita eri oikeusjuttuja, jotka voivat johtaa vielä uusiin rikossyytteisiin.

Ensi maaliskuussa alkaa rikosoikeudenkäynti, joka liittyy aiemmin tänä vuonna nostettuun syytteeseen, jossa Trumpia syytetään yritystietojen väärentämisestä peitelläkseen maksuja, jotka tehtiin pornonäyttelijä Stormy Danielsille.

New Yorkin kaupungissa oikeus katsoi toukokuussa Trumpin syyllistyneen 1990-luvulla kirjailija-toimittaja E. Jean Carrollin seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Yhdeksänhenkinen valamiehistö katsoi Trumpin syylliseksi myös kunnianloukkaukseen tämän solvattua Carrollia sosiaalisessa mediassa. Kyseessä ei ollut rikossyyte, vaan siviilioikeusjuttu.

Donald Trump on ehdolla republikaanien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Hän on republikaaniäänestäjien keskuudessa tällä hetkellä selvästi suosituin vaihtoehto puolueen ehdokkaaksi ensi vuoden vaaleihin.

Trumpia vastaan nostetut syytteet eivät ole toistaiseksi vähentäneet hänen kannatustaan republikaanien keskuudessa, sillä suuri osa puolueen äänestäjistä uskoo Trumpin väitettä, että syytteet ovat poliittista ajojahtia häntä vastaan.

Republikaanit äänestävät presidenttiehdokkaastaan ensi vuoden alkuvuoden mittaan esivaaleissa. Seuraavat presidentinvaalit käydään marraskuussa 2024.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Suosittelemme