Hyppää sisältöön

Floridan tähdet ovat Sergei Bobrovskille illallisia velkaa, linjaa asiantuntija – Aleksander Barkovin tilanne puhuttaa: ”Ei toimi ollenkaan”

Floridan kausi oli käytännössä kahta minuuttia vaille paketissa, mutta joukkue nousi kuin nousikin voittoon jatkoajalla.

Bobrosvky venyy Howdenin laukauksen tielle.
Sergei Bobrovski venyi ottelussa monta kertaa huipputorjuntaan. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä

SUNRISE. Aleksander Barkovin, Anton Lundellin ja Eetu Luostarisen edustama Florida Panthers kavensi aikaisin perjantaiaamuna Stanley Cupin loppuottelusarjan voitot 1–2:een. Florida kaatoi dramaattisten vaiheiden jälkeen Vegasin jatkoajalla lukemin 3–2. Tasoitusmaalin se teki vain pari minuuttia ennen loppua ilman maalivahtia pelaten.

Neljäs loppuottelu pelataan sunnuntaiaamuna Floridassa.

Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen nosti tuttuun tapaan esiin kolme teemaa.

Floridan sitkeys

Kolmas loppuottelu oli oiva osoitus jääkiekon luonteesta: aina ei parempi joukkue voita. Florida aloitti hyvin ja teki avausmaalin, mutta taakse jäätyään, se putosi pelillisesti kelkasta. Vegas vei ottelun virtausta kahden erän ajan monin paikoin mielensä mukaan ja Lehkosen laskujen mukaan se voitti maalipaikat kahdessa viimeisessä erässä 13–3.

Bobrovski torjuntatilanteessa yksin maalin edessä.
Bobrovski jäi ottelussa muutaman kerran täysin yksin. Kuva: Getty Images

Florida ja ennen muuta sen tulikuuma maalivahti Sergei Bobrovski piti kuitenkin ottelun yhden maalin pelinä.

Kun Vegas ei saanut lyötyä peliä pakettiin, sille kävi, kuten jääkiekossa niin usein käy. Florida sai yhden laadukkaan paikan, löi pelin tasoihin ja ajoi jatkoajalla ohi. Mitään uutta tässä ei Floridan tapauksessa toki ollut. Se on voittanut kevään mittaan useita otteluita, joissa se on ollut pelillisesti ajoittain voimakkaastikin alakynnessä.

– Jääkiekko on ihmeellinen peli. Näin se vain joskus menee, kun sitkeästi roikut mukana ja siedät tiettyjä juttuja. Sitten me tullaan ihan selkeästi siihen, että maalivahti Sergei Bobrovski päätti nyt tänään ryöstää tämän pelin omilleen. Hän pisti luukut ihan kunnolla kiinni, Lehkonen totesi paikan päällä Sunrisessa.

– Mielestäni ryöstö on tähän kohtaan juuri oikea sana.

Kolmannen finaaliottelun maalikoosteen voi katsoa alla olevalta videolta.

Vegasilta puuttui viimeinen terävyys

Toiseksi teemaksi ottelussa Lehkonen nosti Vegasin terävyyden viimeistelyssä. Finaalisarjan kaksi ensimmäistä ottelua voittanut kasinokaupungin joukkue pelasi oikeastaan erinomaisen vierasottelun, mutta voittoa se ei mukaansa saanut – eikä se toisaalta ollut pelkkää sattumaa.

Lehkosen mukaan viimeinen terävyys vierasjoukkueen pelaamisessa loisti poissaolollaan.

– Vegas oli pelin päällä hyvin sellaiset 45 minuuttia ainakin. Silti jotenkin jäi maku, että heidän pelaaminen oli sellaista minimisuorittamista, valmentajan silmään vähän liiankin fiksua. Napsu puuttui hyökkäyspelin aggressiivisuudesta, sellaisesta tylyydestä ja halusta katkaista Floridan selkäranka. Tuntui, että he halusivat pitää tämän maalin pelinä.

Mark Stone tuulettaa maalia.
Vegasin Mark Stone tuuletti avausmaalia tähän tapaan. Vegas juhli ylivoimalla, mutta tasakentällisin joukkueella ei ollut vimmaa ratkaista ottelua. Kuva: Getty Images

Puhtaita papereita ei Vegas saanut myöskään tasoitusmaalin puolustamisesta.

– Takaa-ajava joukkue saa aina sen yhden tai kaksi paikkaa lopussa ja sen kanssa pitäisi olla hereillä. Nyt siellä oli sitten aivan väärä kaveri, tai Floridan kannalta oikea kaveri, aivan vapaana maalin edessä lapioimassa irtokiekon sisään.

Floridan kärki heräsi viimeisellä hetkellä – missä menee Barkov?

Kritiikki Floridan kärkipelaajia kohtaan on kasvanut sarjan edetessä jatkuvasti ja teki niin myös kolmosottelun aikana. Aleksander Barkovista ja Matthew Tkachukista alkaen moni Panthersin avainpelaaja on kadottanut tehonsa kauden tärkeimmällä hetkellä. Osa heistä kuitenkin heräsi viimeisellä hetkellä – juuri, kun Vegas oli lyömässä sarjaa 3–0:aan.

Tkachuk iski tasoituksen ja Carter Verhaeghe voittomaalin. Viimeksi mainittu kokosi ottelun lopussa tehot 1+1.

Vergaeghe juhlimassa voittomaalia.
Carter Verhaeghe juhli villisti voittomaalia. Kuva: Icon Sportswire via Getty Images

Lehkonen ei silti alkanut pomppia tasajalkaa.

– Kannattaa käydä Bobrovskia taputtelemassa ja ihan tarjota kunnon illallinen lisukkeineen juomineen kaikkineen. Eikä yksi ilta riitä. Kyllähän ”Bob” tässä omilla torjunnoillaan sai jätkät näyttämään nerokkailta, Lehkonen sivalsi.

Suomalaisittain kuuma kysymys kuuluu, missä menee ilman tehoja finaaleissa edelleen oleva Aleksander Barkov?

– Valmennuksen pitää selvittää, mitä tuon ketjun kanssa pitäisi tehdä. Sehän ei nyt toimi ollenkaan. On mietittävä, ovatko (Anthony) Duclair ja Verhaeghe oikeita pelaajia Barkovin vierelle juuri nyt. Valmennuksen pitää myös saada määrätyt laiturit tekemään jatkuvasti hommia, raakaa paskasta työtä. Koko ajan pitää vääntää, kääntää ja tehdä rytminmuutoksia.

Suosittelemme