Hyppää sisältöön

Sunnuntaista eteenpäin riittää helteitä

Suomen valtaa sunnuntaista eteenpäin laaja lämpimän ja kuivan sään rintama.

Loppuviikon ylimmät lämpötilat.
Kari Ikävalko

Lännestä lähestyvä lämmin ja kuiva sää saapuu Suomeen sunnuntaina päivällä.

Ylen meteorologi Laura Tuomolan mukaan jo sunnuntaina hätyytellään Pohjanmaalla hellerajaa. Helle valtaa selkeämmin maan maanantaista alkaen, jolloin yli 25 asteen lämpötiloja mitataan etenkin sisämaassa etelästä Keski-Suomen tienoille.

– En uskalla sanoa, että lämmintä piisaa yli viikon, mutta ainakin nyt sen verran, Tuomola sanoo meteorologeille tyypilliseen tapaan varovaisesti oikukkaiden sääilmiöiden ääreltä.

Korkeapaine on voimistunut lännessä. Naapurimaassa helleraja paukkuu jo reippaasti. Tuomolan mukaan myös Suomessa lämpö voi nousta ensi viikolla lähemmäs 30:tä astetta.

Loppuviikosta lämmintä on lähes koko maassa.

Lähiyöt pysyttelevät osin selkeiden ja vähätuulisten säärintamien takia viileinä. Samoin kuin perjantain vastaisena yönä lauantaina aamuyöstä lämpötilat tippuvat mahdollisesti Turun seutua myöden nollan tuntumaan. Yöllä käydään pakkasella vielä pohjoisempana.

Seuraavien öiden alin lämpötila. Lauantain vastainen yö on vielä kylmä ja yöpakkasta voi esiintyä lännessä ja pohjoisessa.
Ennen kuin lämmin ilma virtaa maahan, yöt ovat viileitä.

Myös sunnuntain vastaisena yönä viilenee kunnolla. Sen sijaan maanantai valkenee selvästi lämpimämpänä, kun Suomen länsi- ja eteläpuolinen korkeapaine valtaa maan.

Sateet jäävät käytännössä lähipäivien aikana Suomen pohjoispuolelle, jollei mitään yllättäviä käänteitä tapahdu ilmavoimissa. Tuulet ovat leutoja.

Ylen sääsivut löydät täältä.

Juttua muokattu 9.6.2023: korjattu meteorologin sukunimi Tuomolaksi, aiemmin jutussa puhuttiin Tuomelasta.

Suosittelemme