Hyppää sisältöön

Hallitusneuvotteluista levisi uutinen Turun junasta, jota Tampereella nyt seurataan ”hoo moilasena”

Vielä on epäselvää, jatkuuko Turun tunnin junan lisäksi myös muiden ratahankkeiden valmistelu.

Ihmiset kävelevät rautatieaseman laiturilla.
Junahankkeet ovat vaiheessa, moniko niistä jää asemalle? Kuva on otettu marraskuussa 2021. Kuva: González Fanega Jorge / Yle
Anu Leena Hankaniemi,
Juulia Tillaeus

Turun tunnin juna on mahdollisesti ainoa ensi hallituskaudella toteutuva suuri ratahanke. Tarkoitus on, että Turusta pääsisi Helsinkiin tunnissa. Asiasta kertoi Iltalehti.

Turun lisäksi myös Tampere havittelee nopeaa tunnin junayhteyttä Helsinkiin. Kolmas valmistelussa oleva suuri ratahanke on Helsingistä Itä-Suomeen suuntautuva Itärata.

Kummastusta herättää, ovatko muut hankkeet pudonneet pois vai mitä niille tapahtuu. Tampereella uutinen herätti hämmennystä ja hiljaisuutta.

Virallista tietoa odotetaan

Ratauutisesta ei voi päätellä, jatkuuko muiden hankkeiden suunnittelu hallituskaudella lainkaan. Kaikki hankkeet ovat kesken.

Pirkanmaan maakuntaliiton suunnittelujohtaja Ruut-Maaria Rissanen sanoo, ettei uutisesta voi päätellä vielä mitään.

– Mitään virallista tietoa ei ole olemassa, odotamme hallitusohjelman tuloksia rauhassa.

Yleensä kansanedustajat kommentoivat kärkkäästi, jos kotiseutu on jäämässä jotain vaille. Nyt Pirkanmaan kansanedustajien piirissä on syvä hiljaisuus.

Sakari Puisto (ps.) sanoi, ettei kommentoi mitään, eikä ole lukenut uutista. Arto Satonen (kok.) laittoi tekstiviestin, ettei neuvottelujen kesken ollessa tiedoteta mitään.

Tampereen tunnin junaa eteenpäin vienyt kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) vetosi kiireisiin, eikä vastannut kommenttipyyntöön.

Itäradan osalta oltiin yhtä tietämättömiä

Itäradan osalta ei myöskään ole olemassa vielä rakentamisvalmiutta.

Suunnittelujohtaja Minna Weurlander Itärata oy:stä kommentoi, että Itäradan osalta on vielä esiselvitysvaihe menossa. Rakentamista ei ole tarkoituskaan alkaa toteuttaa vielä ensi hallituskaudella.

Myös Tampereelta Helsinkiin olevan Suomi-radan osalta on vielä suunnitteluvaihe menossa.

Kaikkiaan on arvioitu, että Suomi-radan suunnittelu vie aikaa noin kymmenen vuotta. Mahdollinen rakentamisinvestointipäätös tehdään vasta, kun suunnittelu on tehty.

Jakaa mielipiteitä

Hankkeet ovat jakaneet jo aiemmin mielipiteitä.

Tampereelta Helsinkiin suunniteltu suurnopeusrata ei saanut ennen vaaleja suurta kannatusta pirkanmaalaisilta kansanedustajaehdokkailta Ylen vaalikoneessa keväällä. Suurin osa väitteeseen vastanneista ehdokkaista suhtautui kielteisesti junayhteyteen.

Turkuun, Tampereelle ja Kouvolaan suuntaavien yhteyksien kustannuksista tehtiin alkuvuodesta ministerityöryhmän selvitys. Sen mukaan hankkeet ovat taloudellisesti kannattamattomia ja kuormittavat valtavasti ilmastoa.

Suosittelemme