Hyppää sisältöön

Katiska-huumevyyhdin päätekijät hakevat valituslupaa korkeimmalta oikeudelta

Niko Ranta-aho ja Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Niko Ranta-aho ja asianajaja Hannu Kaitaluoma Helsingin hovioikeudessa 13. syyskuuta 2022.
Katiska-huumejutussa toisena päätekijänä tuomittu Niko Ranta-aho (vas.) ja häntä avustanut asianajaja Hannu Kaitaluoma Helsingin hovioikeudessa 13. syyskuuta 2022. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tiina Salumäki

Katiska-huumevyyhdin päätekijöinä pidetyt Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg ovat jättäneet saamastaan tuomiosta valituslupahakemuksen korkeimmalle oikeudelle.

Myös jutun syyttäjät ovat jättäneet valituslupahakemuksen. Korkein oikeus ilmoittaa aikanaan, ottaako se jutun käsiteltäväkseen.

Huhtikuussa Helsingin hovioikeus päätti, ettei se muuta Ranta-aholle ja Tranbergille käräjäoikeudessa langetettuja pitkiä vankeusrangaistuksia.

Ranta-ahon rangaistus pysyi 11 vuodessa ja Tranbergin rangaistus 12 vuodessa 11 kuukaudessa. Oikeudessa Ranta-aho vaati rangaistuksensa alentamista ja Tranberg syytteidensä hylkäämistä.

Laajan rikosvyyhdin päätekijöiksi katsotut Ranta-aho ja Cannonballin entinen johtaja Tranberg tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin myös Helsingin käräjäoikeudessa huhtikuussa 2021.

Janne Tranberg osallistui oikeuden istuntoon videoyhteydellä.
Janne Tranberg osallistui Helsingin hovioikeudessa Katiska-vyyhdin istuntoon videoyhteydellä lokakuussa 2022. Kuva: Silja Viitala / Yle

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Ranta-aho ja Tranberg toivat Suomeen huumausaineita, lääketabletteja ja dopingaineita. Lukuisat henkilöt olivat osallistuneet huumaus- ja dopingaineiden myyntiin.

Hovioikeuden mukaan päätekijöiden sekä 20 muun vastaajan rikokset olivat osa järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Katiska-vyyhti on huumeiden määrällä ja rikoshyödyllä mitattuna yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista huumejutuista.

Myös toista Katiska-vyyhtiä on käsitelty oikeudessa. Käräjäoikeus tuomitsi Ranta-ahon heinäkuussa 2021 vankeuteen myös niin kutsutussa Katiska 2 -huumejutussa, josta hän sai vankeutta kaksi vuotta lisää. Juttu on käsitelty myös hovioikeudessa, joka ei ole vielä antanut asiassa tuomiota.

Suosittelemme sinulle