Hyppää sisältöön

Kouvolan Kuninkuusraveihin tulijoille majoituspaikat alkavat olla kortilla – maaseudun majoituksetkin varattiin jo keväällä

Kaikki Kouvolan hotellit on buukattu täyteen. Myös monien leirintäalueiden mökit on jo varattu. Kouvolan kaupungin matkailusta kehotetaan kääntymään yksityisten majoittajien puoleen.

Kirsti Kyttälä kertoo, että hänen yrityksensä kaikki majoituspaikat varattiin jo keväällä. Video: Maija Tuunila, Antro Valo / Yle
Maija Tuunila

Kuninkuusravit pidetään elokuun alkupuolella Kouvolassa. Kyseessä on kaupungin suurin kesätapahtuma.

Kuninkuusraveissa käy vuosittain 50 000 ihmistä, joten majoituspaikkoja tarvitaan. Ne tosin alkavat olla jo kiven alla.

Kaupungin hotellien ja isoimpien majoitusyritysten varauskirjat täyttyivät parhaimmillaan jo kuukausia sitten. Myös monien leirintäalueiden mökit on jo varattu.

– Nyt kannattaa kääntyä yksityis- ja Airbnb-majoittajien puoleen, vinkkaa Visit Kouvolan tapahtumapäällikkö Charissa McCarron.

vierashuone
Majoituspaikkaa vailla olevien kannattaa kysellä airbnb-majoitusta. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

McCarronin mukaan suurtapahtumien aikana osa vieraista majoittuu myös Kouvolan ulkopuolella naapurikaupungeissa. Esimerkiksi 60 kilometrin päässä sijaitsevassa Kotkassa on Kuninkuusravien aikaan tilaa vielä jopa isoimmissa hotelleissa.

Maaseudun majoitusyrityksen puhelin alkoi soida jo keväällä

Kouvolan Sippolassa sijaitsevassa majoitusyrityksessä kaikki 30 majoituspaikkaa menivät yhdellä puhelinsoitolla.

– Pohjanmaalta soittivat huhtikuussa ja sieltä tulee yksi raviporukka. Se on niin suuri ryhmä, että se täyttää koko majoituskapasiteetin, kertoo yrittäjä Kirsti Kyttälä Kunnalan marja ja matkailusta.

Kyttälän mukaan raviväen toiveena oli saada pedatut sängyt sekä aamu- ja iltapala. Porukka majoittuu kaksi päivää ja kaksi yötä.

Ruokasali, jossa on pöytiä ja tuoleja.
Tilan remontoidusta navetasta löytyy ruokasali ja yläkerrasta huoneita. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kyttälän tilalla majoitusta löytyy remontoidusta aitasta ja navetasta. Lisäksi tilan leirintäalueella on mökkejä. Tilalla majoittuvat pääasiassa isot ryhmät, jotka osallistuvat johonkin lähiseudun tapahtumaan. Mutta myös yksittäiset kulkijat löytävät paikalle.

– Täällä majoittuu paljon pyöräilijöitä. En kyllä tiedä, miten he tänne löytävät. Ilmeisesti täällä lähellä kulkee joku pyöräilyreitti. Minä en pahemmin ilmoittele paikasta, mutta kai netissä on jotain tietoa, tuumii Kyttälä.

– Kalastajiakin täällä käy. Lähellä on kalastuspaikka ja välillä kalastajat nukkuvat täällä yöt ja kalastavat päivisin. Tai sitten nukkuvat päivät ja lähtevät yökalaan, kertoo Kyttälä.

Morsiushuoneen iso sänky, jossa on pitsiverhoa ja kukkaköynnös.
Kirsti Kyttälän tilan aitassa on jopa morsiushuone. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Tulevaisuudessa haikea luopuminen tilasta

Kirsti Kyttälä muutti tilalle 30 vuotta sitten ja remontoi paikat sukulaisten avustuksella. Majoitustoiminnan lisäksi hän kasvattaa myyntiin marjoja.

Vaikka Kirsti Kyttälä rakastaa tilaa ja siellä työskentelyä, hän aikoo myydä tilan. Iän myötä tilan pitäminen on tullut raskaaksi.

– Tässä on kova työ, joten aion luopua tästä. Jälkikasvulla on omat urat, joten jatkaja pitää löytyä muualta. Kamalaltahan se luopuminen tuntuu, Kyttälä huokaisee.

Nainen istuu pöydän ääressä.
Kirsti Kyttälä aikoo luopua tilasta, koska sen pitäminen on raskasta. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kyttälän mukaan on hyvä, että ostajaa ei vielä ole löytynyt. Hän ehtii rauhassa tottua ajatukseen lopettaa tilan pitäminen. Nyt hän valmistautuu alkaneeseen kesään ja toivoo, että siitä tulisi vilkas.

Suosittelemme