Hyppää sisältöön

Arkkitehdiksi opiskeleva Henna Ikonen työskentelee kesän kattomaalarina – ”Nyt on sellainen oikea kosketus rakennusalan töihin”

Yrityksille kesätyöntekijät ovat keino selviytyä vilkkaasta kesäkaudesta. Kesätyöntekijöille kesäpestit puolestaan saattavat olla tienestien lisäksi esimerkiksi tärkeä osa opintojen etenemistä.

Henna Ikonen seisoo pihalla huomiokeltaisessa paidassa turvavaljaat yllään ja sininen kypärä päässään. Taustalla katolla näkyy kaksi samoin pukeutunutta henkilöä työskentelemässä.
Tulevalta kesältä Henna Ikonen odottaa korkeita kattoja, aurinkoisia sekä sateisia päiviä ja vaihtelevia työtehtäviä. Kuva: Jarno Kajova / Yle
Jarno Kajova

Rakennusarkkitehtuuria opiskelevalle Henna Ikoselle kesätyö merkitsee paitsi rahaa myös työkokemusta ja opintopisteitä. Opintoihin kuuluu työharjoittelu rakennusalalla. Tuleva kesä menee kattomaalarina.

– Minäkään en ole rakennusalalla aikaisemmin töitä tehnyt. Nyt on sellainen oikea kosketus rakennusalan töihin. Pääsen konkreettisesti näkemään, miten sitä työtä tehdään, Ikonen sanoo.

Ensimmäisen päivän perusteella työ näyttää odotusten mukaiselta.

– Työturvallisuuteen kiinnitetään todella paljon huomiota ja sitä sekä oman asenteen merkitystä tekemisessä korostetaan.

Valkoiseen kypärään sonnustautunut Aapeli Kumpulainen hymyilee kameralle ylhäältä henkilönostimen korista.
Aapeli Kumpulainen opettelee henkilönostimen käyttöä. Kuva: Jarno Kajova / Yle

Kesäpesti alkaa perehdytyksellä

Aamupäivän aurinko paistaa Juornaankylällä Askolassa. Itä-Uudellamaalla sijaitseva kylä on koti noin 200:lle ihmiselle. Kesäisin väkiluku yli tuplaantuu.

Henna Ikonen ja Kattotutka oy:n 11 muuta kesätyöntekijää ovat saapuneet varhain aamulla. Perehdytyspäivä alkoi aamupalalla kello 7.30. Aluksi läpi käytäviä asioita ovat olleet yritys, sen toiminta ja työpaikan pelisäännöt ja turvallisuus.

– Kun kyse on kattotyöstä, työn tekeminen turvallisesti on tärkeää. Käytännön perehdytystä pitää antaa, sanoo henkilöstöpäällikkö Heikki Kumpulainen.

Puolipilvinen kesäsää. Etualalla sinisessä paidassa seisoo Heikki Kumpulainen. Taustalla huomiokeltaiseen pukeutuneita henkilöitä kypärissään perehtyvät henkilönostimen käyttöön.
Kattotutka Oy:n henkilöstöpäällikkö Heikki kumpulainen sanoo kesätyön olevan mahdollisuus kouluttaa ja rekrytoida työntekijöitä pidempiaikaisiin työsuhteisiin myös kesäkauden ulkopuolelle. Kuva: Jarno Kajova / Yle

Kesäduunarineuvoja neuvoo ja auttaa

Vee Tirisen pesti SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisenä kesäduunarineuvojana on eräänlainen kesätyö sekin. Toukokuun alussa avattuun palveluun on kuukauden aikana tullut viitisenkymmentä yhteydenottoa.

Tiriselle itselle kesätyöt merkitsevät vaihtelua opiskelusta ja pääsyä työelämään. Hän muistelee tehneensä työtä nyt neljänä kesänä.

– Ensimmäinen syy itselle on tällä hetkellä ehdottomasti työkokemuksen kartuttaminen. Että pääsee näkemään monipuolisesti omaa alaa ja testaamaan, mitä mikäkin oikeudenala tarjoaa ja minkälaiset työtehtävät sekä työtavat sopivat juuri minulle.

Rahakaan ei ole haittaa.

– Vaikka opiskelu ei maksa, eläminen maksaa, Tirinen sanoo.

Kesäduunari-info vastaa kesäduunareiden kysymyksiin

Särkänniemi ei maksa palkkaa päivän perehdytyksestä kesätöihin – jopa Suomen kokenein työoikeuden asiantuntija yllättyi

Suosittelemme sinulle