Hyppää sisältöön

Lalli Partinen varoitti jääkiekon käsistä lähtevistä kustannuksista jo vuosia sitten: ”En tiedä, kuka vetää välistä”

Tämän kesän Kiveen hakatut -radiosarja alkaa lauantaina. Ensimmäisessä jaksossa muistellaan jääkiekkosuuruus Lalli Partista.

Lalli Partinen pelaa jääkiekkoa.
Lalli Partinen edusti jääkiekon SM-sarjassa SaiPaa ja HIFK:ta. Kuva: Pentti Nissinen / Lehtikuva
Jouko Vuolle
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiveen hakatut -radiosarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat suomalaisten urheilijoiden ja urheiluvaikuttajien hautakivien äärellä heidän elämäänsä ja uraansa.

Sarjaa on tehty vuodesta 2007 alkaen aina kesäkuukausina. Kaikkiaan sarjan jaksoja on Yle Areenasta kuultavissa yli 230.

Kesäkaudella 2023 Kiveen hakatut on kuultavissa Yle Radio 1:ssä aina lauantaisin kello 11.00–11.30 ja Yle Areenasta jo saman päivän aamusta alkaen.

Ensimmäisessä jaksossa 10. kesäkuuta vieraillaan Lappeenrannassa muistelemassa jääkiekkoilija Lalli Partista, joka pelaajauransa lisäksi ehti työskennellä muun muassa Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtajana.

Lallin isä kaatui sodassa ja sotaleskiäidille kolmen pojan kasvattaminen ei ollut taloudellisesti helppoa. Koviin harrastusmaksuihin ei olisi ollut varaa, hän pohti haastattelussa jo vuosia sitten.

– On pelko, että tämä menee rikkaitten kakaroiden urheiluksi. Olen kuullut, mitä C-junioreiden vanhemmat joutuvat talvessa maksamaan. Jos meillä olisi ollut tällaiset kausimaksut, ei olisi ollut mitään mahdollisuutta aloittaakaan tällaista urheilua, kun oli sotaleskiäiti ja kolme lasta, Partinen sanoo Ylen arkistosta löytyvässä haastattelussa.

– SaiPassa oli varmaan puolet tällaisia lainausmerkeissä köyhien, varattomien tai vähemmän varakkaiden perheiden poikia, joilla olisi ollut sama tilanne. Jos silloin olisi jouduttu nykyajan rahoja uhraamaan urheiluun, ei olisi tullut mitään. En tiedä, mistä tämä on tullut ja kuka vetää välistä, mutta isot rahat siellä pyörii. Jos kesällä vielä pelataan jalkapalloa, niin se on pitkä penni. Tässä on mielestäni suurin vaara jääkiekolle.

Kesän 2023 aikana muistellaan kaikkiaan 13 entistä urheilijaa ja urheiluvaikuttajaa. Mukana ovat muun muassa Euroopan paras seiväshyppääjä Eeles Landström, alppihiihdon ja moottoriurheilun uranuurtajat Eino ja Osmo Kalpala, maailman parhaaksi maratoonariksi arvioitu Veikko Karvonen, painija Emil Väre, joka on yksi harvoista oympiavoiton lisäksi maailman, Euroopan ja Suomen mestaruuteen yltänyt urheilija.

Mukana ovat myös koripallon vuoden 1956 EM-kisojen paras korintekijä Hilkka Hakola, nuorena menehtynyt kaksinkertainen ammattinyrkkeilyn Euroopan mestari Risto Luukkonen, Palestiinassa salamurhaajan luotiin menehtynyt olympiavoittaja Elias Katz sekä myös urheiluvaikuttajana kunnostautunut Ilkka Kanerva.

Lalli Partisen hautakivi.
Lalli Partinen kuoli 80-vuotiaana vuonna 2022.

Suosittelemme