Hyppää sisältöön

Ruotsissa nostettiin ensimmäinen syyte Kurdistanin työväenpuolueen rahankeruusta – ”Saattaa auttaa Nato-ratifioinnissa”

Turkin ja Ruotsin keskustelut Ruotsin Nato-jäsenyydestä jatkuvat ensi viikolla. Turkki on moneen kertaan vaatinut Ruotsilta toimia ”terroristeja” vastaan.

Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastustavia mielenosoittajia heiluttamassa PKK:n lippuja Tukholmassa.
Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastustavat mielenosoittajat heiluttelivat PKK:n lippuja mielenosoituksessaan Tukholmassa vajaa viikko sitten. Kuva: Katja Johansson / Yle
Tom Kankkonen

Ruotsissa on tänään luettu syytteet miehelle, jota epäillään rahankeruusta Kurdistanin työväenpuolueelle PKK:lle.

Syyttäjän mukaan mies on yrittänyt rahoittaa terrorismia ja syyllistynyt törkeän kiristyksen yritykseen. Tutkinnan perusteella mies toimi Kurdistanin Työväenpuolueen PKK:n laskuun.

Tutkinta sai alkunsa tammikuussa ammuskelusta Tukholmassa. Noin 40-vuotias mies uhkaili urheilubaarin baarimikkoa aseella ja vaati rahaa PKK:n nimissä.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsissa on nostettu syyte PKK:n rahoittamisesta.

Ruotsin TV:lle puhunut syyttäjä Hans Ihrman arvioi, että rahankeruu on osa laajempaa ja pitkäaikaisempaa toimintaa.

”Voi auttaa Nato-ratifioinnissa”

Ruotsin entinen Turkin suurlähettiläs Michael Sahlin sanoo Ruotsin radiolle, että oikeudenkäynti on myönteinen asia Ruotsin Nato-prosessin kannalta. Hänen mukaansa oikeusjuttu nähdään todennäköisesti Turkissa esimerkkinä siitä, miten Ruotsi soveltaa uutta terrorilainsäädäntöään.

Turkki on lukemattomia kertoja vaatinut toimia muun muassa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta vastaan ehtona Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnille.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on aiemmin esittänyt vaatimuksia yli 100 ”terroristin” luovuttamisesta. Hän on myös nimennyt ainakin yhden luovutettavan henkilön, toimittaja Bülent Keneşin.

Viime aikoina Turkki ei ole puhunut laajamittaisista luovutuksista Ruotsin Nato-jäsenyyden ehtona.

Ruotsin ja Turkin neuvottelut jatkuvat

Ruotsin korkein oikeus päätti viime viikolla, että mies, joka luonnehtii itseään PKK:n kannattajaksi voidaan luovuttaa. Tosin perusteena on miehen saama tuomio huumausainerikoksista.

Turkin hallitusmediassa miestä on luonnehdittu tavalliseksi rikolliseksi, joka vain väittää olevansa PKK:n tukija välttyäkseen luovutukselta.

Turkin ja Ruotsin virkamiehet keskustelevat ensi viikolla jälleen Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Tapaaminen on osa viime kesänä Madridin Nato-huippukokouksessa sovitusta yhteydenpidosta. Myös Suomen on määrä olla mukana neuvonpidossa.

Suosittelemme