Hyppää sisältöön

”Venäläiset sotabloggarit ovat olleet harvinaisen hiljaa” sanoo asiantuntija – tämä voi tarkoittaa, että venäläiset ovat pulassa rintamalla

Ukrainan kauan odotettu suurhyökkäys näyttää alkaneen. Tähtäimessä saattaa olla tärkeän Melitopolin kaupungin saavuttaminen. Tietoa taisteluista tihkuu kuitenkin vain vähän.

Ukrainalainen sotilas harjoituksissa Kiovan alueella
Ukrainan sotilas kuvattuna sotaharjoituksissa Kiovan alueella 7.6.2023. Kuva: Ukrinform/Shutterstock/All Over Press
Justas Stasevskij
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäiset todisteet Leopard-panssarivaunujen käytöstä Ukrainan rintamalla nähtiin eilen. Tämä oli monelle sotaa seuraavalle asiantuntijalle merkki siitä, että kauan odotettu Ukrainan suurhyökkäys on alkanut.

– Kyllä voidaan sanoa suurhyökkäyksen alkaneen. Ukrainalaisilta voidaan kuitenkin odottaa vielä yllätyksiä. Kaikkia joukkoja ei ole vielä sidottu taisteluun, sanoo asiantuntija John Helin Ylelle.

Helin seuraa Ukrainan rintamatilannetta avoimista lähteistä ja ylläpitää tilannekarttaa Ukrainan rintamalinjoista yhdessä tiiminsä kanssa. Hän sanoo, että rintamalta tihkuu tällä hetkellä vain vähän tietoa.

– Venäläiset sotabloggarit ovat harvinaisen hiljaa rintamatilanteesta.

Helinin mukaan tämä voi viitata siihen, että tilanne on paha venäläisille.

Taistelut keskittyvät Zaporižžjaan Robotynen alueelle

Ukrainan päähyökkäyssuunta näyttää tähtäävän Melitopoliin. Taisteluita käydään nyt Zaporižžjassa Robotynen kylän alueella. Siellä ukrainalaiset ovat päässeet etenemään pisimmälle Venäjän puolustuslinjojen läpi.

Helinin mukaan puolustuslinjoja on noin 25 kilometrin syvyydellä Robotynen alueella. Venäläisten puolustuslinjat koostuvat aluksi kahdesta tai kolmesta kevyemmin linnoitetusta linjasta, joiden jälkeen seuraa vielä kaksi raskaasti linnoitettua aluetta.

Ukrainan kartta 9.6.2023. Kartelle merkittynä Velyka Novosilka ja Robotyne.
Kiivaimmat taistelut on käyty Robotynen alueella Zaporižžjan rintamalla. Kuva: Aurora Ferm / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Ukrainalaiset ovat Helinin mukaan läpäisseet paikoin ensimmäisen puolustuslinjan, mutta pahimmat esteet ovat vasta edessäpäin. Helinin mukaan isommasta läpimurrosta ei voida puhua, ennen kuin ukrainalaiset saavuttavat vahvasti linnoitetun puolustuslinjan.

– Venäläisten ensimmäinen ja toinen puolustuslinja on tarkoitettu murrettaviksi. Ukrainalaiset halutaan vetää valmistelluille tuhoamisalueille. Vasta näiden linjojen takana on ensimmäinen vahvasti linnoitettu alue, sanoo Helin.

Ukrainalaisille tärkeintä on päästä puolustuslinjoista läpi ja pyrkiä sitten saartamaan venäläiset. Helinin mukaan Ukraina ei näytä vielä sitoneen kaikkia joukkojaan taisteluun. Pääosa ukrainalaisista panssarivoimista odottaa, että Ukraina saa selkeän läpimurron.

Taistelut vaikeita molemmille osapuolille – ensimmäinen Leopard-panssarivaunu tuhottu

Ukraina ilmoitti aiheuttaneensa venäläisille yli tuhannen sotilaan tappiot eilen. Lukema on selkeästi korkeampi kuin edellisinä päivinä.

Tunnettu venäläinen sotabloggari Wargonzo kirjoitti aamulla Telegram-kanavallaan, että tilanne on venäläisille vaikea. Hän sanoi, että ukrainalaiset ovat hyökänneet läpi yön ja että taisteluita käydään Orikhiv-Tokmak-akselilla.

Helinin mukaan venäläistä lähdettä voidaan pitää tässä asiassa luotettavana, koska yleensä venäläisten sotabloggareiden tiedotuksessa korostuu se, kuinka ”venäläiset taistelevat voitosta voittoon”.

Hyökkäys ei kuitenkaan ole alkanut ukrainalaisilta niin nopeasti kuin jotkut sotakommentaattorit ovat odottaneet. Kaksi korkea-arvoista yhdysvaltalaista virkamiestä kommentoi yhdysvaltalaismedia CNN:lle, että Ukraina on kokenut voimakkaampaa vastarintaa venäläisiltä, kuin mitä nämä odottivat. Heidän mukaansa Ukraina olisi myös kärsinyt merkittävistä kalustotappiosta jo hyökkäyksen alkuvaiheessa.

Myös ainakin yhdestä tuhotusta Leopard-panssarivaunusta levisi eilen video sosiaalisessa mediassa. Helinin mukaan video näyttää aidolta ja tuhoamispaikka on pystytty paikantamaan.

Venäläisjoukkojen etuna Zaporižžjan alueella on se, että ne ovat kärsineet sodasta verrattain vähän muihin venäläisiin joukkoihin verrattuna, sanoo Helin. Joukot ovat saaneet myös rauhassa valmistautua Ukrainan vastahyökkäykseen.

– Stereotypiat huonosti koulutetuista venäläisistä joukoista eivät päde näihin yksiköihin tällä rintamalla. Näiden joukkojen taistelumoraali on lähtökohtaisesti korkeampi kuin pikaisesti koulutetuilla venäläisillä, sanoo Helin.

Helinin mukaan ukrainalaisilla ei ole vielä juurikaan kokemusta hyökkäämisestä näin isolla voimalla.

– Ukrainalaiset opiskelevat operaation aikana käyttämään joukkojaan tehokkaasti, sanoo Helin.

Ukrainan tähtäimessä mahdollisesti Tokmak – myös idempänä taisteluita

Ukrainan tähtäimessä saattaa olla strategisesti tärkeän Tokmakin saavuttaminen. Matkaa Robotynesta, jossa taisteluita tällä hetkellä käydään, on noin 20 kilometriä.

– Jos Ukraina pääsee Tokmakiin asti, siitä on paljon etua. Se on tärkeä risteyskaupunki, josta Ukraina pystyisi jatkamaan hyökkäystä useaan suuntaan. Myös Melitopolin suuntaan eteneminen helpottuisi merkittävästi, sanoo Helin.

Tokmakista on linnuntietä Melitopoliin noin 50 kilometriä. Melitopolin valtaaminen olisi Ukrainalle sotilaallisesti todella merkittävää. Helinin mukaan Tokmakin kaupungin saavuttaminen tarkoittaisi, että Ukraina olisi läpäissyt Venäjän raskaasti linnoitetut puolustuslinjat.

– Tokmakin jälkeen ukrainalaisilla olisi edessään heikompia venäläisten puolustusasemia. Tämä tarkoittaisi, että Ukrainan olisi helpompi edetä alueella nopeasti, sanoo Helin.

Hän lisää, että Ukrainan hyökkäyksessä on kuitenkin myös epäonnistumisen mahdollisuus, eivätkä sen joukot välttämättä saavuta Tokmakia ellei selkeää läpimurtoa saada aikaiseksi.

Ukraina on myös tehnyt hyökkäyksiä idenpänä Velyka Novosilkan suunnalla. Helinin mukaan on täysin mahdollista, että Ukraina etsii edelleen Venäjän puolustuslinjoista heikkoa kohtaa. Päähyökkäys saattaisi siis tapahtua esimerkiksi Velyka Novosilkan suunnalla.

– Suuri palkinto ukrainalaisille olisi Asovanmeren rannan saavuttaminen. Ukrainan ei kuitenkaan tarvitse päästä edes rannalle asti, jotta voitaisiin sanoa tämän hyökkäyksen olleen onnistuminen, sanoo Helin.

Suosittelemme sinulle