Hyppää sisältöön

Ruotsin jalkapallolegenda Nilla Fischer kertoo nöyryyttävästä sukupuolen todistelusta MM-kisoissa: ”Luulimme vitsiksi, sitten järkytyimme”

Ruotsalaisjalkapalloilija Nilla Fischeristä kertova kirja julkaistiin perjantaina. Maan mediassa puheenaiheeksi nousi etenkin vuoden 2011 järjestetyissä MM-kisoissa tehty sukupuolen tarkistus.

Nilla Fischer.
Ruotsalainen jalkapallopuolustaja Nilla Fischer päätti ammattilaisuransa viime vuonna. Kuva: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press
Riku Porvari

Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkueessa 194 ottelua pelannut keskuspuolustaja Nilla Fischer, 38, kertoo nöyryyttävästä sukuelinten esittelystä, jota joukkueelta vaadittiin vuoden 2011 maailmanmestaruuskilpailuissa.

Fischeristä kertovan tuoreen Jag sa inte ens hälften -kirjan otteesta uutisoi muun muassa Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Saksassa järjestetyissä vuoden 2011 MM-kisoissa kolmen Päiväntasaajan Guinean maajoukkueen pelaajan sukupuolta epäiltiin, ja kaksi heistä lähetettiinkin kotiin ennen turnauksen alkua. Sen myötä Fifa vaati MM-joukkueiden pelaajia syyniin.

Fischerin hotellihuoneen oveen koputtivat joukkueen mieslääkäri ja naisfysioterapeutti.

– Ymmärsin, mitä minun täytyi tehdä ja vedin nopesti shortsit sekä alushousut alas. Fysioterapeutti nyökkäsi ja sanoi ”Jep”, jonka jälkeen hän katsoi lääkäriä, joka seisoi selkä vasten oveani. Kun kaikki joukkueessamme oli tarkistettu, toisin sanoen näyttäneet sukuelimensä, maajoukkuelääkäri kirjasi, että kaikki Ruotsin naisten maajoukkueen pelaajat ovat naisia, Fischer kertoo kirjassaan.

Ficher kertoo kirjassa tapauksen olleen nöyryttävä, ja hän pitää tapahtunutta edelleen outona.

– Mitä enemmän puhun asiasta, sitä kuvottavammalta se kuulostaa. Ensin ajattelimme sen olevan vitsi ja sitten järkytyimme. Asian ei olisi pitänyt edetä niin.

– Liitto sai määräyksen Fifalta (Kansainvälinen jalkapalloliitto). En kyseenalaistanut liittoa lainkaan, enkä koe heidän toimineen väärin. Liitto teki, mitä heiltä vaadittiin, Fischer kertoo SVT:lle.

Ruotsin maajoukkueen lääkärinä vuoden 2011 turnauksessa työskennellyt Mats Börjesson vahvistaa, että tarkistus tehtiin Fifan toimeksiantona.

– Jokaisessa turnauksessa laitetaan rasti ruutuun, että pelaajat ovat naisia. Samalla tavalla kuin kirjataan, että pelaajilla ei ole sydänvaivoja. Se, miksi tuolloin vaadittiin kiireellä enemmän kuin yksi rasti, johtui siitä, että jotkut olivat huijanneet. Järjestäjä asetti painetta selvittää kaikkien sukupuolen, mutta meidän piti keksiä keinot, Börjesson kertoo.

Lääkäri kommentoi tapausta myös Aftonbladetille.

– Fifa ei tehnyt sitä ilkeyttään. Urheilun saralla on yritetty olla oikeudenmukaisia tytöille, jotta heidän ei tarvitse harjoitella koko elämäänsä vain siksi, että vastaan tulee joku, jolla on kohtuuton etu.

Aftonbladet kertoo, että muut maajoukkuepelaajat eivät halua kommentoida tapausta. Myöskään Fifa ei halua kommentoida vuoden 2011 ohjeitaan.

Suosittelemme