Hyppää sisältöön

Yleisurheilukisassa käsittämättömät ME-murskajaiset – asiantuntija povaa vielä kovempaa näkymää uuden kenkäteknologian myötä: ”Se olisi hurja”

Pariisin yleisurheiluillassa tehtailtiin peräti kolme maailmanennätystä juoksuradoilla. Asiantuntijan mukaan 3 000 metrin esteissä on peräti kaksi urheilijaa, joilla on ME-potentiaalia. Myös kengillä on vaikutusta.

Lamecha Girma.
ME-mies Lamecha Girma paransi omaa ennätystään yli kuusi sekuntia. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Pariisin Timanttiliigan osakilpailun kestävyysjuoksumatkoilla nähtiin perjantaina hurjat maailmanennätystalkoot, kun peräti kolme urheilijaa pisti oman lajinsa ennätykset uuteen uskoon.

Viime viikolla naisten 1 500 metrillä ME:n (3.49,11) pinkonut Kenian Faith Kipyegon rikkoi nyt maailmanennätyksen 5 000 metrillä (14.05,20).

Miesten 3 000 metrin esteissä Etiopian Lamecha Girma murskasi huippuvuosinaan Qataria edustaneen Saif Saaeed Shaheen 19 vuotta vanhan ennätyksen (7.53,63) puolentoista sekunnin erolla (7.52,11).

Ennen virallista iltaosuutta Norjan supertähti Jakob Ingebrigtsen viilasi neljä sekuntia (7.54,10) kenialaisen Daniel Komenin vuodelta 1997 peräisin olleesta kahden mailin maailmanennätyksestä. Harvoin juostu matka ei ole arvokisaohjelmassa.

ME-juoksuja siivitti niin kutsuttu valojänis.

Miesten 3 000 metrin estejuoksu on ollut tyypillisesti kenialaisten hallitsema matka. Viime vuosina lajia on hallinnut Marokon Soufiane El Bakkali, jolla on maailmanmestaruus ja olympiakulta.

Vuonna 2000 syntynyt Girma ei ole saavuttanut arvokisavoittoa, mutta nyt kolminkertaisella hopeamitalistilla on hallussaan lajin maailmanennätys.

Kaksi huipputekijää

Miesten estejuoksun maailmanennätys ei ole ollut viime vuosina vaarassa, joten kyseisen ennätyksen rikkominen olikin monelle yllätys. Kestävyysjuoksuvalmentaja ja ex-estejuoksija Janne Ukonmaanaho sanoo, että viitteet todelliselle huippuajalle ovat olleet kuitenkin ilmassa.

Girma juoksi hallikaudella 3 000 metrin sisäratojen (7.23,81) maailmanennätyksen ja juoksi kuukausi sitten Dohan Timanttiliigan kilpailussa vastaavan matkan ulkorataennätyksensä 7.26,18.

Girman lisäksi myös El Bakkali on ollut alkukaudesta huippuvireessä. Hän juoksi aiemmin tänä kesänä este-ennätyksensä 7.56,68, jolla hän on kaikkien aikojen tilastossa nyt yhdeksäntenä.

Molempien ennätysjuoksuissa jänisjuoksijat eivät pystyneet kovin kauaa vetämään vauhtia. Esimerkiksi perjantain ME-juoksussa Girma lähti pyyhältämään varhaisessa vaiheessa soolojuoksua.

– Kun he molemmat juoksivat Dohassa sileän kolmosen hyvin, vaikutti se siltä, että tänä kesänä maailmanennätys on mahdollinen, kun he kaksi kohtaavat, Ukonmaanaho sanoo.

Soufiane El Bakkali kuvassa.
Myös Soufinae El Bakkalilla on ME-potentiaalia. Kuva: Alexander Hassenstein/ Getty Images

Ukonmaanaho ounasteli, että maailmaennätys olisi rikkoutunut kaksikon toimesta heinäkuun puolivälissä Monacon Timanttiliigan osakilpailussa. Monacossa tehtaillaan usein kovimpia aikoja.

– Tämä tuli aikaisemmin kuin oletin. Tämä ei ollut myöskään viimeinen kerta tänä kesänä. Esteiden kärjen taso on sellainen, jollaista ei ole ollut sitten Saheenin aikojen.

Girma veti kaksi ensimmäistä tonnia valtavan kovalla vauhdilla. Kaksi viimeistä kierrosta olivat haastavia.

– Tavoitteena oli, että 2 000 metrin väliaika olisi ollut 5.14,5. Se oli kuitenkin 5.12,5. Yleisesti toinen tonni juoksusta on hitaampi, kun juostaan aivan optimaalisinta vauhtia, mutta nyt se taisi olla kovin. Se söi vähän aikaa lopusta.

Hieman rauhallisemmalla alkuvauhdilla on mahdollisuuksia vieläkin mykistävämpään aikaan.

– Siihen vielä El Bakkali kisaamaan hänen kanssaan, niin voidaan nähdä 7.50:n alitus tällä kaudella. Se olisi hurja.

Kokemuksen puute näkyi

Faith Kipyegon.
Faith Kipyegon on tehnyt nyt kaksi maailmanennätystä lyhyen ajan sisään. Kuva: Getty Images

29-vuotias Kipyegon voitti olympiakultaa jo seitsemän vuotta sitten. Vuonna 2018 äidiksi tullut kenialainen on löytänyt kuitenkin vasta viime vuosina aivan terävimmän vireensä.

Hänet tunnetaan paremmin 1 500 metrin juoksijana. Hän paransi viime viikolla Etiopian Genzebe Dibaban kahdeksan vuotta vanhaa ME-aikaa yli sekunnilla.

5 000 metrin kisan Kipyegon on juossut viimeksi maaliin vuonna 2015. Nyt hän rohmusi ME-juoksussa vanhasta ennätyksestään peräti 26 sekuntia pois.

Perjantaina hänen apunaan toimi matkan entinen ME-nainen Letesenbet Gidey, joka kirjautti kaikkien aikojen kolmosajan (14.07,94). Etiopialaisella Gideyllä on vielä hallussaan 10 000 metrin maailmanennätys.

– Hän on tonnivitoselle hyvän kestävyyden juoksija. Sen tyylisille profiileille esimerkiksi 3 000 metriä on hyvä matkana.

– On se sinänsä yllättävää, että hän pystyy noin hyvin vetämään ensimmäisessä 5 000 metrin kisassaan pitkän tauon jälkeen. Siinä mielessä voi olla potentiaalia vielä parempaan. Toki tuo oli hänelle loistava juoksu juosta, kun oli valojänis ja Gidey oli vielä koko matkan jäniksenä.

Viimeiset 200 metriä hän tuli hurjavauhtisesti 28 sekunnin tuntumaan.

– Viimeinen 200 metriä näytti siltä, että hänellä ei ole vielä niin paljon vitosen kokemusta eikä tiedä omia voimavarojaan.

Huippupiikkareita ja kovia yksilöitä

Kolmen maailmanennätyksen ilta sekä viime viikolla juostu 1 500 metrin ME nostavat väistämättä ajatuksen siitä, kuinka paljon esimerkiksi uudella kenkäteknologialla on vaikutusta aikoihin.

Kenkäteknologiaan perehtynyt Ukonmaanaho sanoo, että uusien, vielä julkaisemattomien tutkimusten mukaan uusimmista piikkareista on hyötyä.

– Piikkareissa kengän paksuus on 25 milliä. Se rajoittaa sitä, mitä piikkareihin voi rakentaa. Ennakkotietojen mukaan se pienentäisi noin kaksi prosenttia juoksijan hapenkulutusta.

– Se ei tapahdu kaikilla, vaan se vaatii juoksijalta tietynlaisen askelluksen, jotta kengästä saa hyödyn irti. Se on yksi vaikuttava tekijä, miksi tulokset paranevat. On arvioitu, että se olisi joitain sekunteja mailin matkalla, Ukonmaanaho lisää.

Hän kuitenkin muistuttaa, että myös nykyiset huippujuoksijat ovat erittäin kovia yksilöitä.

– Välillä kaikille matkoille ei ole löytynyt sellaisia juoksijoita. Esimerkiksi esteissä Girman ja El Bakkalin kaltaisia juoksijoita ei ole ollut aikoihin tai jopa vuosikymmeniin. Se ei selity ainoastaan piikkareilla, vaan se on kokonaisuus.

Soufiane El Bakkali on 3 000 metrin esteiden puolustava maailmanmestari. Lamecha Girma sijoittui viime vuonna toiseksi.

Suosittelemme