Hyppää sisältöön

TPS haki HJK:sta jymyvoiton upeilla kaukolaukauksilla – häikäisevin lähti 60 metristä ja pisti selostamon sekaisin: ”Liigahistorian hienoin!”

HJK ja KuPS jatkavat tasapistein Kansallisen liigan kärjessä, kun TPS haki Helsingistä yllätysvoiton upeilla kaukolaukauksilla. Myös Åland Unitedilla oli mahdollisuus sarjakärkeen, mutta se hävisi kotonaan Hongalle.

Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten jalkapalloliigassa nähtiin jättimäinen yllätys, kun Turun Palloseura haki voiton sarjakärki Helsingin Jalkapalloklubista lukemin 3–0.

HJK hallitsi alkua suvereenisti, mutta sitten nähtiin todellinen jymymaali. TPS:n Emma Santamäki, 26, kiskaisi pallon HJK:n verkkoon selvästi keskiviivan takaa, noin 60 metristä.

– Mikä maali! Ensin katko ja sitten pelisilmää, joka on täydellinen. Hän on oikeajalkainen, mutta vasuriltakin lähtee, Ylen selostamossa Matti Härkönen hämmästeli.

– Ei ole tuuria tippaakaan, vaan täyttä taituruutta.

Härkönen piti osumaa ensin kauden hienoimpana, mutta meni sen jälkeen vielä pidemmälle.

– Sanoisin, ettei tämä ole ehkä pelkästään tämän kauden hienoin maali, vaan saattaa olla Kansallisen liigan historian hienoin maali.

– Tämän takia futista myös katsotaan, että tulee tällaisia mykistäviä suorituksia, komppasi asiantuntija Jonne Kunnas.

Ottelun tauolla Kunnakselta kysyttiin arviota, oliko osuma historian hienoin. Kunnaksen mukaan se ainakin kilpailee niistä sijoista.

– Ihan uskomaton suoritus. Varsinkin, mitä tapahtui jo ennen laukausta. Santamäki näki, että Ria Karjalaiselle on tulossa syöttö, haki riiston etupuolelta ja meni samaan tien eteenpäin. Oli myös ajatus, että voi laukoa aika kaukaakin tietäen, että HJK haluaa pelata korkealla maalivahdilla, Kunnas hehkutti.

– Olen myös ihan fiiliksissä, jos ”Masakin” on tuolla selostamossa.

Ylen toinen asiantuntija Hanna Ruohomaa muisteli naureskellen aikoja, kun pelasi Santamäen kanssa yhdessä TPS:ssä. Santamäki saattoi kokeilla kaukolaukauksia turhankin innokkaasti, mikä sai pelikaverit ihmettelemään, voisiko mieluummin syöttää.

Lisää upeita osumia

TPS:n Emma Santamäki (vas.) ja HJK:n Lotta Lindström jalkapallon naisten Kansallisen liigan ottelussa HJK–TPS Helsingissä 10. kesäkuuta 2023.
TPS:n Emma Santamäki (vas.) ja HJK:n Lotta Lindström vääntävät pallosta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

HJK hallitsi peliä suvereenisti toisellakin jaksolla. Vaikka huippumaalipaikkoja riitti ja HJK sai pallon maaliviivallekin ottelussa, pysyi TPS:n maalivahdin Inkeri Niemen nollapeli kuin ihmeen kaupalla.

TPS ei pystynyt murtamaan HJK:n puolustuslinjaa, mutta jatkoi silti upeiden maalien tykittämistä. Toisella puoliajalla maalinteossa onnistuivat Viivi Ollonqvist ja Netta Hanhimäki. Molemmat osuivat noin 25 metristä.

Kunnaksen ”mikä laukaus!” -huudahdus tiivisti osuvasti turkulaisten ryöstöreissun Töölöön.

TPS upottaa vain kaukolaukauksia! Asialla Viivi Ollonqvist ja Netta Hanhimäki.

Sarjanousija TPS otti kolmannen voittonsa. Se jatkaa sarjassa sijalla seitsemän.

Kansallisessa liigassa on kymmenen joukkuetta, jotka pelaavat kaksinkertaisen runkosarjan. Sen jälkeen kuusi parasta etenevät ylempään ja neljä heikointa alempaan loppusarjaan.

Upean avausmaalin tehnyt Santamäki vakuutti ottelun jälkeen, että TPS uskoi pistemahdollisuuksiinsa, mikäli se pystyy iskemään HJK:n vahvuuksiin. Silti voitto ja häikäisevät osumat saivat Santamäen pyörittelemään päätään.

– Ihan uskomaton fiilis. Emme yleensä saa tuollaisia laukausmaaleja, nyt niitä tuli kolme, Santamäki päivitteli.

Santamäki avasi myös 1–0-maalinsa syntyä. Hänellä oli ottelussa vastaava tilanne jo aiemminkin.

– Harmittelin, että vitsi, miksi en vetänyt, kun tiesin, että maalivahti on aika korkealla. Sitten kun se toinen tilanne tuli, ajattelin, että on pakko koettaa.

KuPS kärkeen

KuPS nousi sarjakärkeen tasapistein HJK:n kanssa. Molemmilla on seitsemän voittoa, kaksi tappiota.

Tänään KuPS voitti kotonaan 6–1 PK-35 Vantaan. Avausjaksolla osuivat Wilma Forsblom, Gentjana Rochi ja Anni Hartikainen. Toisella jaksolla maalintekoa jatkoivat Ana Paula Silva Santos, Aino Kröger ja Anni Hartikainen. Vantaalaisten lohtumaalin iski Liina Tervo.

HPS ja Ilves tasasivat pisteet 1–1-lukemin. Ilves meni johtoon Anna Olmalan maalilla 26. minuutilla. Ilveksen Kaisa Juvonen sai punaisen kortin 39. minuutilla. HPS:n Anna-Stina Simonen tasoitti 66. minuutilla.

Helsingissä PK-35 voitti ONS:n 2–1. Vierasjoukkueen Aurora Harila avasi maalihanat 61. minuutilla. Kotijoukkue PK-35 nousi voittoon, kun Minea Lassas ja Hertta Laurinkoski maalasivat viimeisellä kymmenminuuttisella.

Päivän viimeisessä ottelussa Åland United olisi voinut nousta myös samaan pistelukemaan kuin kärkikaksikko KuPS ja HJK. Åland jatkaa kuitenkin sarjakolmosena, ja Honka nousi siitä pisteen päähän hakemalla Ahvenanmaalta 1–0-voiton. Voittomaalin teki Wilma Sjöholm jo 7. peliminuutilla.

Kansallisen liigan sarjataulukko ja maalipörssi tästä linkistä.

Suosittelemme