Hyppää sisältöön

Joensuulaiset kokoontuivat suremaan kuollutta nelivuotiasta – kirkkoherra korosti elämän haurautta

Yli 80 ihmistä saapui Joensuun kirkossa järjestettyyn suruhartauteen, jolla kunnioitettiin epäillyn murhan kohteeksi joutunutta nelivuotiasta lasta.

Katri Vilén pitämässä suruhartautta Joensuun kirkossa.
Joensuun seurakunnan kirkkoherra Katri Vilén totesi suruhartaudessa elämän olevan pienten asioiden varassa. Kuva: Lucas Holm / Yle
Alberto Politi

Joensuussa on muisteltu torstaina kuolleena löytynyttä lasta suruhartaudessa. Poliisi epäilee huoltajien murhanneen nelivuotiaan lapsen Joensuun Rantakylässä.

Joensuun kirkossa järjestettyyn suruhartauteen osallistui reilut 80 ihmistä. Paikalla oli myös useita eri tiedotusvälineiden edustajia.

Tilaisuuden toimittanut Joensuun seurakunnan kirkkoherra Katri Vilén keskittyi puheessaan elämän haurauteen.

– Elämä on samalla sekä ainutkertainen ja uskomattoman kaunis lahja että niin hauras ja niin pienien asioiden varassa, että sen ajatteleminen tekee kipeää, Vilén lausui.

Noin puoli tuntia kestäneen hartauden päätteeksi paikalle saapuneilla oli mahdollisuus käydä sytyttämässä kynttilä kuolleen lapsen muistoksi.

– Kynttilän sytyttämällä voi tuoda edes pienen valon tähän maailmaan, Vilén totesi.

Suruhartaudessa sytytetyt kynttilät.
Suurin osa suruhartauteen osallistuneista kävi sytyttämässä kynttilän tilaisuuden päätteeksi. Kuva: Lucas Holm / Yle

Kirkkoherra neuvoo keskittymään hyvään

Suruhartauteen osallistui käytännössä kaikenikäisiä. Nelivuotiaan kuolema on järkyttänyt joensuulaisia laajasti.

Ylen haastattelussa kirkkoherra Vilén kertoo havainneensa ihmisissä avuttomuuden ja ahdistuksen tunteita tapaukseen liittyen.

– Kyllähän tämä herättää monenlaisia tunteita ja suruja. Miten näin voi päästä käymään?

Kuolleen lapsen tapauksessa järkytystä voi lisätä se, että tapahtumien kauheutta on vaikea käsittää. Surusta huolimatta Vilén neuvoo yksittäisiä ihmisiä keskittymään sellaisiin asioihin, jotka ovat hyvin.

– Ehkä tällaiset asiat voivat myös saada ihmiset toimimaan sen puolesta, että me saataisiin tästä yhteiskunnasta parempi paikka olla, Vilén lisää.

Joensuun kirkon eteen laskettu kukkakimppu.
Joensuun kirkolle vievillä portailla oli pieni kukkakimppu lauantaina. Kuva: Lucas Holm / Yle

Jos ahdistavat tunteet jäävät päällä, Vilén kehottaa keskustelemaan ystävien tai ammattiavun kanssa. Myös puhelimitse toimivasta kirkon keskusteluavusta tai omasta seurakunnasta saa tarvittaessa tukea.

Kirkon keskusteluapu palvelee joka päivä klo 18–24 numerossa 0400 221 180. Operaattori veloittaa puhelusta soittajan liittymäsopimuksen mukaisen hinnan. Keskusteluapuun saa yhteyden myös chatilla maanantaista perjantaihin klo 16–20 sekä nettikirjeellä. Lisätietoja kirkon keskusteluavusta osoitteessa evl.fi/kirkonkeskusteluapu.

Suosittelemme sinulle