Hyppää sisältöön

Miksi Aleksander Barkovin maalituotanto romahtaa pudotuspeleissä? – ”Myös itsekkyys ja röyhkeys ovat vastuunkantoa”

Florida Panthersin kapteenin Aleksander Barkovin maalintekopeli ei ole odotetulla tasolla kovissa paikoissa. Vastuullisen pelaajan on opittava itsekkyyttä.

Aleksander Barkov.
Aleksander Barkov on pelannut NHL-finaalit maaleitta. Kuva: NHLI / Getty Images
Tommi Seppälä

Yle näyttää kaikki jääkiekon NHL:n loppuottelut suorina lähetyksinä. Florida Panthers ja Vegas Golden Knights kohtaavat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä neljännessä finaalissa. Ottelua voi seurata suorana TV2:ssa ja Areenassa kello 3.00 alkaen.

SUNRISE. Lauantain aamuharjoituksen yhteydessä pidetty jääkiekon NHL:n finalistijoukkue Floridan luotsin Paul Mauricen lehdistötilaisuus ei ehtinyt vanheta paria minuuttia, kun se nostetiin jälleen puheenaiheeksi. Nimittäin Floridan kapteeni Aleksander Barkovin maalintekopeli.

Jääkiekkoyhteisö valtameren molemmin puolin tuntuu pohtivan kuumeisesti sitä, miksi runkosarjassa 40 maalin pelaajaksi profiloituvan tamperelaispelaajan maalituotanto hyytyy pudotuspeleissä vuosi vuoden jälkeen. Eikä nyt toden totta puhuta pienestä otannasta.

Barkov on tehnyt 45 pudotuspeliotteluun urallaan ainoastaan kymmenen osumaa.

Parhaillaan kuiva putki on neljän ottelun mittainen ja yhdeksän edellistä ottelua ovat tuottaneet vain kaksi maalia.

Sympaattinen Florida-hyökkääjä joutui pudotuspelien avauskierroksella sekä Suomessa että Pohjois-Amerikassa uransa kovimman kritiikkivyöryn keskelle. Keskushyökkääjää kritisoitiin paitsi tehojen myös oikeanlaisen tunnetilan tai aggressiivisuuden puutteesta.

Barkov vastasi kritiikkiin kaukalossa. Florida nousi 1-3-tappioasemasta voittoon Bostonia vastaan eikä vähiten sen vuoksi, että hän pimensi upealla tavalla Bruinsin tähtipelaajat. Toronto- ja Carolina-sarjoissa Barkov jatkoi vastustajan kärkipelaajien alistamista löytäen kokonaisvaltaisen loiston ohessa myös omat tehonsa. Molempiin sarjoihin syntyi kaksi osumaa.

Loppuotteluissa saldo näyttää kuitenkin tylysti nolla plus nollaa, mikä on nostanut esiin tutun aiheen: miksi Aleksander Barkov ei tee pudotuspeleissä maaleja?

Onko kyse varianssista, ohimenevästä kuivasta kaudesta vai onko hänen pelaamisessaan jotakin, mikä syö maalintekoa?

Moni lajia ja Barkovia läheltä seuraava tuntuu lähestyvän aihetta saman kaavan kautta.

– Ei ”Sasha” osaa lähestyä pelaamista maalinteon kautta. Hän lähestyy sitä kokonaisvaltaisuuden kautta. Hänellä on tuskaa maalinteon kanssa, mutta ei hän siitä kanna huolta. Hän kantaa huolta siitä, miten joukkue voittaa, Viaplaylle NHL-pelejä selostava Antti Mäkinen sanoo.

Samoilla linjoilla on floridalainen jääkiekon tv-kasvo Steve Goldstein.

– Barkoville puolustuspelissä oikein syötön tielle asetettu maila on arvoasteikossa ihan yhtä korkealla kuin tehty maali.

Kärkipelaajien kisa nollasummapeliä

Tunnollisuus ja vastuullisuus on pelaajana täydellisyyttä hipovalle Barkoville suuri vahvuus, mutta samaan aikaan maalintekopelin osalta heikkous. Barkov ei hae missään tilanteessa maalia puolustuspelin kustannuksella. Tämä on ominaisuus, jota joka ikinen valmentaja maailmassa arvostaa.

Maurice puhuikin lauantaiaamuna pitkän kaavan mukaan Barkovin tunnollisuudesta, alivoimapelaamista ja kokonaisvaltaisuudesta muistuttaen, miten suomalaistähden pelaamisessa on paljon muutakin kuin tehot tai niiden puute.

Tunnollisuus ja pitkälle viety kokonaisuudesta huolehtiminen näkyy myös siinä, miten Barkov maalipaikoissa operoi. Käynnissä olevassa loppuottelusarjassakin on nähty tilanteita, joissa laukaus ei lähde hyvästäkään paikasta.

Jos taas mietitään sitä, miksi Barkovin maalituotanto laskee suhteessa runkosarjaan, kilpailun tasoa ei sovi unohtaa.

– Katsotaan vain tätä kevättä. Hän on pelannut Patrice Bergeronia, David Krejciä, Auston Mattewsia, Ryan O’Reillya, Sebastian Ahoa ja nyt Jack Eichelia vastaan, Goldstein nauraa.

– Kukaan näistä jätkistä ei ole tehnyt kahteen kuukauteen maaleja. Joukkueet tekevät todella hyvää työtä ottaessaan pois vastustajan parhaita, hän jatkaa.

Eikä Barkov hae onnistumisia esimerkiksi vaihtoja venyttämällä – kenties joskus pitäisi. Ylivoimapelissä Barkov viipyy harvoin minuuttia pidempään, mikä on tämän tason supertähdille harvinaista.

Ripaus itsekkyyttä

Kylmää faktaa silti on, ettei kymmenen miljoonan vuosipalkkaa nauttivaa Barkovia voi käsitellä pelkästään jarruketjun keskushyökkääjänä, joka pelaa vastustajan kärkiketjuja vastaan nolla nollaa. Tällaisia pelaajia saa halvemmallakin.

Barkov on pelaaja, jolta odotetaan myös kylmää tulosta niissä hetkissä, kun ottelusarjoja ratkotaan, eikä käsillä oleva finaalisarja tee tähän poikkeusta.

Miten tulosta sitten syntyisi?

– Hän voisi olla vieläkin itsekkäämpi. Kolmannessakin loppuottelussa oli tilanteita, joissa hän jätti laukomatta. Hänen pitäisi osata ajoittain ajatella itsekkäämmin, mutta toisaalta silloin hän ei olisi oma itsensä. Pudotuspeleissä hän tuntuu suhtautuvan pelaamiseen vielä normaalikin tunnollisemmin, Goldstein komppaa.

Mäkinen kääntää lopuksi keskustelun vastuunkannosta ympäri.

– Myös itsekkyys ja eräänlainen röyhkeys ovat vastuunkantoa. Ei tunnollisuus ja vastuullisuus sulje pois sitä tosiasiaa, että hänen täytyy laukoa enemmän ja olla ajoittain itsekkäämpi.

Näin Aleksander Barkov kommentoi omiaan ja joukkueensa tunnelmia kolmannen NHL:n loppuottelun jälkeen.

Suosittelemme sinulle