Hyppää sisältöön

Tornion viime vuoden talous pääsi plussalle – tulos oli noin 166 000 euroa ylijäämäinen

Tornion vero- ja toimintatuotot olivat yhteensä 9,7 miljoonaa euroa budjettiarviota suuremmat. Toimintakulut ylittivät alkuperäisen talousarvion 9,2 miljoonalla eurolla.

Ruotsista tullut mies odottaa pääsyä koronatestiin Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevaan testauskonttiin.
Koronaepidemian vaikutukset näkyvät Tornion vuoden 2022 tilinpäätöksessä. Osa valtion maksamista korvauksista kirjautui viime vuodelle. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Tornion viime vuoden tilinpäätös on hieman plussan puolella. Tulos on noin 166 000 euroa ylijäämäinen. Vuoden 2022 tilinpäätöksen jälkeen taseeseen jää lähes 13,9 miljoonaa euroa kertynyttä ylijäämää.

Kaupunginjohtaja Jukka Kujala kertoo, että Tornion vero- ja toimintatuotot olivat yhteensä 9,7 miljoonaa euroa budjettiarviota suuremmat. Verotuloja kertyi noin 2,6 miljoonaa ja toimintatuottoja peräti yli seitsemän miljoonaa euroa ennakoitua enemmän. Isoimmat erot talousarvioon nähden tulivat koronanhoitoon saaduista valtion maksamista kolmen miljoonan euron korvauksista sekä KEJO-sähkön 4,3 miljoonan euron toteumasta, joka ylitti talousarvion kolmella miljoonalla eurolla.

Toimintakulut ylittivät alkuperäisen talousarvion 9,2 miljoonalla eurolla. Henkilöstökulut olivat 4,5 miljoonaa euroa suuremmat kuin budjetissa oli arvioitu.

– Hyvinvointipalvelujen hoitajapula näkyi määräaikaisten palkkojen ja erilliskorvausten kasvuna. Myös palkkojen yleiskorotus ja järjestelyerä, oppilashuollollisen tarpeen lisääntyminen sekä covid-pandemian aiheuttamat henkilöstötarpeet vaikuttivat merkittävästi, Kujala valaisee.

Palvelujen ostot ylittyivät neljällä miljoonalla eurolla. Suurin vaikutus oli erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun palveluostoilla. Myös palveluasumisen, päivähoidon ja muiden palveluseteleiden ostomäärät ylittivät ennakkoarviot.

Viime vuoden tilinpäätös on tänään maanantaina Tornion kaupunginvaltuuston hyväksyttävänä.

Suosittelemme